Talande när rookien gick förbi världsbacken

av Jonas Gustavsson

Wow, sa jag när rookien Axel Larson helt enkelt trampade förbi världsbacken Tobias Gustafsson och pricksköt in 6-4 för AIK mot Linköping vilket till slut mynnade ut i en 7-4-seger för Solna-laget.
Jag tycker att det symboliserade matchen, på flera vis.
Det var ju det ovissa nybygget mot det etablerade topplaget på förhand.
Det var framfusigheten mot tveksamheten i matchen.
Jag kände att det fanns en risk att helrenoverade och unga AIK skulle stå med kepsen i hand när stora, tunga och profilrika Linköping på på besök i premiären, men istället så vågade AIK verkligen stå upp, utmana och briljera.
Och det trots att man fick 0-2 i baken efter bara fyra minuter, något som kunde sänkt vilket orutinerat gäng som helst.
Starkt av AIK, kort sagt.
Fredrik Nyholm var riktigt bra, Oskar Hagberg visade verkligen energi och Andreas Stefansson – den omtalade målmaskinen – låg hela tiden på topp och högg som en kobra och kunde petat in fler bollar än den han fick in.
Plus att Andreas Rehn i målet storspelade.
Linköping hade 4-3 efter två spelade akter, men i början av tredje så sköt AIK tre raka mål (inklusive Axel Larson-kassen). Det blev starten på en massiv press av östgötarna som skramlade fram en hel del chanser – men där Andreas Rehn i hemmamålet storspelade och svarade för flera fina räddningar, men där Linköping också sköt en hel del avslut utanför målramen.
Jag antar att Linköping inte var helt nöjda med underlaget – och Johan Astbrant var nog inte helt nöjd med spelvändningarna laget släppte till.
Samtidigt så kom inte de offensiva spetsarna riktigt till, personifierat av trollgubben Christian Mattsson som har mycket mer boll i sig.
Nåväl:
AIK jobbade till sig tre pinnar.
En viktig start för nysatsningen och något att bygga vidare på.
– Jag tycker att vi är så här bra. Linköping kanske inte gjorde sin bästa match, men vi kände också att vi inte fick ut allt varken taktiskt eller spelmässigt, vi har mer att ge. Vi har i alla fall visat prov på att vi kan utmana alla lag i serien, sa Andreas Stefansson när jag surrade med honom efteråt.
– Framförallt tycker jag att den största styrkan i matchen är att vi reser oss efter de första bedrövliga minuterna där vi släpper in två mål. Att vi visar den moralen att ge dem en match, det är riktigt starkt.

***

Slår du upp ordet målskytt i en innebandyordbok så hittar du nog en bild på Alexander Galante Carlström.
Slår du däremot upp ordet måltjuv så hittar nog mer sannolikt en bild på Johan Eriksson i Sirius.
Han behöver inte mer en halvchans, eller knappt det, för att göra mål. Det bevisade han återigen när han skickade in fyra påsar mot Helsingborg.
Skåningarna såg ju annars ut att gå mot segern när ikonen Mika Kohonen slog in 4-3 vid bortre stolpen och Jonathan Nilsson utökade till 5-3 mindre än minuten senare.
Men Johan Eriksson är Johan Eriksson.
Han både reducerade och kvitterade med sitt tredje och fjärde mål för matchen.
Han var sedan på plan när Henrik Malmgren avgjorde på övertid.
Snacka om att sätta avtryck.
Henrik Malmgren, föresten. 20-åringen avgjorde och noterade totalt tre poäng i matchen, därmed har han redan slagit sin notering på två pinnar från ifjol. Poängsuccé, eller vad ska vi säga?

***

Oscar Lundin och Stefan Smedberg måste ha slitit sitt hår där de stod i båset och såg sina lirare i Warberg bränna chanser.
Hallänningarna fick ju en perfekt start i den tuffa bortafajten mot Team Thorengruppen och hade 2-0 efter halva den första perioden.
20 minuter, två spelvändningar och ett kantskott senare så hade hemmalaget vänt till en 3-2-ledning – en ledning som stod sig matchen ut.
Warberg hade sannerligen sina chanser, inte minst i tredje perioden, men lyckades inte forcera Erik Ställ (han var för övrigt strålande), trots att TT tappade bollen farligt flera gånger. Warberg borde ha satt något av alla de lägena man radade upp, faktiskt.
Trots att toppkedjan som gjorde 13 poäng i premiären var spräckt (Daniel Karlander sjuk) så skapade Mattias Kongstad och Rikard Eriksson en hel del, men alltså förgäves.
För TT handlar den här säsongen hittills om vändningar.
1-6 mot Karlstad i premiären blev 6-6 och en räddad pinne.
0-2 blev 3-2 och tre pinnar nu.
Segern var inte flashig, men laget jobbade stenhårt, var (oftast) solida defensivt även om en del bolltapp måste slipas bort. Framförallt det uppoffrande försvarsspelet och skottäcken stack ut.
För övrigt:
Tobias Haraldsson gjorde ett hästjobb. En robust spelare som jobbade stenhårt och verkligen visade med exempel. Han fick ju även äran att sätta en av bollarna, 2-2-kvitteringen.
Till sist:
Första trean för TT någonsin i SSL, dessutom bärgad i hemmaborgen. Grattis!

***

Jag siade inför omgången att om Höllviken ska hålla sig kvar och överraska som så många spår, så måste det spelas in pinnar på hemmaplan mot lag som tippas i mitten och nedåt i tabellen.
En typisk sådan fajt är Karlstad hemma.
Då levererade också skåningarna och vann hemmapremiären med 6-3.
Höllviken gjorde segerrycket i början av den andra perioden då man producerade tre mål på tre minuter.
Stark seger för Vidar Jonssons manskap, så klart.
Såg inte matchen men noterar dubbla mål för 19-åringen Christoffer Andersson som även nätade i premiären. Kul start för en spännande spelare.
Karlstad?
Ja, har fått en tuff start på serien mot de två nykomlingarna. Ras i första matchen mot TT och ”bara” två pinnar (man hade ju ledningen med 6-1), och sedan förlust borta mot Höllviken alltså.

***

Corin Rüttimann är sommarens hetaste värvning – och att hennes första match med Iksu blev mot gamla klubben Endre, dessutom på Gotland, var ju en smällkaramell som hette duga.
Schweiziskan gjorde ingen supermatch på något sätt, men satte ändå tre bollar och var en av de stora matchvinnarna när Iksu vann med massiva 9-2.
Hon spelade inte minst en nyckelroll tack vare det så viktiga 2-2-målet – ett riktigt snyggt mål också efter vackert knapp-klapp-spel – som hon skickade in med dryga minuten kvar av andra perioden och som gjorde att det var likaläge inför sista.
Fram tills dess hade det var en jämn match och Endre imponerade mot superfavoriten Iksu, men att Iksu fick med sig 2-2-bollen in i paus var nog nyckeln till segern, det tog lite udden av Endre.
Det där förlösande 2-2-målet var så lättande för Iksu att Corin Rüttimann inte kunde låta bli att jubla i sin gamla hemmaborg, något som hon bad om ursäkt för efteråt.
Hon erkände också att det var tudelade känslor överlag, eftersom hon känner så starkt för Endre.
I sista perioden var det inget snack:
Iksu var ett par klasser bättre.
Dels för att man växlade upp, dels för att Endre inte riktigt orkade.
Sista perioden slutade hela 7-0 till gästerna.
I den målkavalkaden ingick några drömmål: Nina Bärtschis kasse efter en delikat Frida Norström-framspelning, Camilla Lundins iskalla avslut efter Sofia Joelssons skarv, Iza Rydfjälls soloshow.
Storfavoriten levererade direkt alltså.
Endre visade många positiva saker, speciellt de 40 första minuterna, och kommer vara ett bra lag även utan Rüttimann och Anna Jakobsson i år. Anna Moberg, Sara Steen och Elin Gabrielsson visade absolut att det finns kunnande i händer och fötter.
Men det visste vi ju redan.
Dessutom:
Endre annonserade att Anna Jakobsson, som gått i innebandy-pension, får sin tröja nummer 17 pensionerad i klubben. Välförtjänt, minst sagt.

***

Skräll direkt när nykomlingen Tyresö Trollbäcken vann premiären mot Karlstad med 5-4. Michelle Rydin, ett av få meriterade nyförvärv i skrällgänget, avgjorde med knappa tre minuter kvar efter att ha brutit ett uppspel, tagit ett distansskott och överlistat Jessica Rolf i kassen.
Kanske ett mål som Karlstads keeper borde tagit – men det här var å andra sidan en match där TT hade marginalerna med sig.
Man rev, slet och kämpade, och lyckades också få in bollarna i mål – även om det inte såg så vackert ut alla gånger. Det var inte finnessen utan kampen som gav en trea, men det är nog så TT ska ta sina pinnar i vinter.
Karlstad då?
Nja, det känns som det finns mycket mer att ta ut, inte minst från toppkedjan med Tilda Flodell i spetsen.
Däremot kan klubben ha hittat ett intressant radarpar i nyförvärven Jessika Eriksson och Luize Bilinska, de var klart bäst hos gästerna med Eriksson som dirigent och Bilinska som skytt. Bilinska satte dubbla kassar där det andra – efter en vacker passning av Eriksson – var en delikatess.
Starkt av TT, utan tvekan, och nykomlingen gjorde en stark insats – men någonstans kom inte Karlstad upp i nivå, kan jag tycka.

***

Mer dam idag:

Dalen – Warberg 4-1: Enligt plan och enligt förväntningarna, men Warberg – av de fragment jag såg av matchen – stod ändå upp väldigt bra och Dalen körde på intet sätt över nykomlingen. Dalen spelade in två bollar i första perioden och kunde bygga på det, och när Felicia Lilja sprätte in 3-1 i sista perioden så var segern i hamn innan Jessica Lidberg rullade in sista bollen i tom bur.

Uppsala – Kalmarsund 5-2: Ytterligare en match som gick enligt förväntningarna då fjolårets sensationslag Uppsala slog tillbaka nykomlingen Kalmarsund med 5-2. Uppsala satt i förarsätet målmässigt hela matchen, men kunde dra ifrån först i sista perioden, då Klara Molin och Johanna Stenberg satte 4-2 respektive 5-2.

Pixbo – Täby 8-6: Regerande mästarna Pixbo inledde säsongen med seger efter att bland annat Alicia Fylke dundrat in tre bollar och noterat fyra poäng. Hon är en av lirarna som får kliva fram ännu mer i år. Laget släppte dock in sex mål, inget man var van vid att se ifjol. Men så har Täby vass spets också, förvisso.

Kais Mora – Linköping 9-3: Väntad seger för Kais Mora. Det var 2-2 efter första perioden innan dalalaget sköt in fem raka bollar i mittakten och därmed avgjorde bataljen. Klubben har lastat in en del offensiv spets till i år – men vassast var Amanda Wall, som sällan river ner så många rubriker i stjärngänget, med sina tre mål.

***

Jag är skyldig er hela lördagen också och ger er den här i komprimerat format.

Dam:

Malmö – Rönnby 4-5 (ot): Malmös stjärna Ellen Rasmussen sopade in dubbla bollar i SSL-premiären men det räckte inte för hemmalaget som till slut förlorade med uddamålet mot Rönnby sedan Elin Björkman avgjort. Björkman svarade för övrigt för hela tre pinnar, precis som Adina Augustsson.

Herr:

Pixbo – Dalen 3-6: Dalen har fått en perfekt start på säsongen och har visat upp samma väloljade defensiv och strålande målvaktsspel som präglade slutet av fjolåret, och laget följde upp vinsten mot Storvreta med att betvinga Pixbo på bortaplan. Urstarkt så klart. Fredrik Edholm fortsätter leverera, två mål nu.

Falun – Växjö 6-9: Växjö verkar ha knäckt dalakoden, efter nio raka torsk mot Falun så har man nu två raka segrar, och Valdemar Ahlroth – fyra poäng i segermatchen nu, fyra poäng i senaste Falun-segern – verkar trivas ypperligt uppe i Jalas Arena. Stark tillbakastuds av Växjö efter det någon bleka premiären.

Storvreta – Mullsjö 4-7: Succésagan fortsätter, Pelle Tarenius gjorde toksuccé i division två ifjol efter att ha lämnat ishockeyn, och nu skyfflade han också in sitt första SSL-mål när Mullsjö studsade tillbaka efter den bleka premiären mot Pixbo och alltså slog tillbaka mästarna Storvreta med 7-4 i hemmalagets första match i IFU Arena. Uppsalalaget har därmed inlett hösten med två torsk.