Startsida / Inlägg

Tjuvtitt i facit – så här slutar SSL

av Jonas Gustavsson

Dags att – efter mycket ånger, några liter svett, ett antal omkastningar i sista stund – lansera mitt SSL-tips för i år.
Det är samma vånda varje år.
Det finns givna topp- och bottenlag, men skiktet där emellan, där det är jämnt mellan ganska många lag, är alltid svårast att bedöma. Det blir en hel del magkänsla. Dessutom vet man med sig att det alltid blir positiva och negativa överraskningar, lag som inte presterar i paritet med namnen på papprena. Tur är väl det, idrottens oförutsägbarhet är ju också dess tjusning.
Nåväl, en tippning är en tippning, och nu sätter jag ner min egen fot.

***

Damernas SSL:

1 Iksu
Den bästa truppen som någonsin ställs på ett par SSL-ben? Högst troligt. Stjärngalleriet från ifjol är kryddat med världscentern Corin Rüttimann och lyckas coachen Andreas Harnesk kräma ur allt det kunnande som finns i det här stjärndrypande gänget så ska Umeålaget vara oövervinneliga.

2 Pixbo
Likt en slåttermaskin malde Pixbo ner allt form av motstånd ifjol. En förlust på 33 matcher säger det mesta. Skyttedrottningen (Sara Helin) och lagkaptenen (Julia Larsson) har lämnat, men defensiven är urstark, antalet poängpotenta spelare är många och kollektivet är styrkan. Kommer vara i toppen igen.

3 Täby
Täby lyckades aldrig lägga sitt pussel ifjol, men med Lars Jedheim som ny tränare och organisatör så kommer en helt annan tydlighet och struktur in. Spelarmaterialet i alla lagdelar är gnistrande bra (speciellt om Ranja Varli återvänder efter sina skadebekymmer) och Jedheim känns som rätt person att få rätsida på det här gänget.

4 Kais Mora
Dalalaget, som varit i tre raka SM-finaler, har silly season-rustat och adderat poängstarka spelare i offensiven (Mira Wickman, Petra Weiss, Michelle Wiki, en frisk Johanna Holmbom) för att ge understöd till den magiska Anna Wijk-femman. Defensiven känns dock lite urholkad, men visst blir Kais Mora bra igen. Riktigt bra.

5 Endre
Livet efter Anna Jakobsson och Corin Rüttimann. Det blir annorlunda, men för den delen inte uselt. Istället för en tvåmansshow framåt så ligger nu ansvaret snarare på kollektivet, men det finns gott om kompetenta lirare. Dessutom: Endre har två riktigt bra målvakter och SSL:s mest lovande backsida. Det kommer räcka långt.

6 Uppsala
Fjolårets succélag har ingen Amanda Delgado Johansson-injektion från start eller något överraskningsmoment i år, men känns, trots en relativt stor omsättning i truppen, som ett solitt slutspelslag. Coachen Marko Palosaari svingade med trollstaven ifjol – men behöver inte trolla lite mycket i år, för nu finns ett grundmurat system som bevisligen fungerar.

7 Rönnby
Rutin i överflöd har flytt fältet (Lara Louisa, Sanna Scheer, Malin Wikström, Moa Schilström, Åsa Tjusberg) och generationsväxlande Rönnby lär få kämpa för sina poäng i vinter. Spetsduon Linnea Nilsson och Adina Augustsson får dra ett tungt lass. Spännande med ikonen Karolina Widar i båset, men inte ens hon kan göra underverk med nybygget.

8 Malmö
Missade slutspel på målskillnad (!) ifjol. Andra året i SSL – och har alla förutsättningar att vända marginalerna till sin fördel i år. Det unga laget är ett år äldre, lagledningen har fyllt på med meriterade spelare och (framförallt) supertalangen Ellen Rasmussen, sjua i poängligan ifjol, valde att stanna.

9 Karlstad
Knep den åttonde och sista slutspelsbiljetten efter en rafflande slutspelsstrid ifjol – och kommer vara med i samma kamp i år. Har fått behålla det mesta (utom Linnea Wallgren och Madeleine Ellilä) och fyllt på med bra spelare (Jessika Eriksson, Luize Bilinska) och känns, i kraft av alla talanger som bara blir bättre, totalt sett bättre än ifjol.

10 Dalen
Brände slutspelet ifjol och hade en överlag ganska blek säsong – och känslan är att det blir detsamma i år. Laget har drabbats av en radda tunga skador (Emelie Jansson, Mikaela Palmér) och fick ett sent avhopp från Linn Mikaelsson. Spetsen känns alldeles för trubbig för att kassera ut några slutspelsbiljetter.

11 Linköping
Landslagsliraren Amanda Larsson gjorde ett hästjobb ifjol när Linköping höll sig kvar men nu har hon valt att slänga in klubban i garderoben och lämnar ett avgrundsdjupt hål efter sig. Anna Wiman och Maja Liljeroth får försöka leverera själva, frågan är bara om det räcker. Får kämpa för nytt kontrakt.

12 Kalmarsund
Nykomlingen Kalmarsund var inte det flashigaste laget i ettan och kommer inte vara det i SSL heller. Småländskorna lever på disciplin, tajt uppoffrande spel och kollektivet. Har agerat smart inför SSL-debuten och fyllt på med viktig rutin och det, tillsammans med lagkemin, kan bli tungan på vågen i jakten på nytt kontrakt.

13 Warberg
Warberg fick en friplats i SSL efter att Huddinge dragit sig ur och Hammarby tackat nej till första vakansfrågan. Därmed inte sagt att halländskorna är något uselt lag, det finns en hel del rutin att luta sig mot, men man har valt att inte krydda truppen med spelare som höjer laget och det sänder varningslampor. Får slåss för kontraktet.

14 Tyresö Trollbäcken
Laguppställningen skrämmer ingen och man har också tappat några av de poängstarkaste spelarna från ifjol. Största profilen är meriterade coachen Bruno Lundberg, men frågan är om det går att göra några större underverk när det inte finns spelarmaterial av högre klass. TT får en tuff, riktigt tuff, säsong.

***

Herrarnas SSL:

1 Falun
Lite elakhet i försvaret och lite rutin framåt – det är vad Falun tappat till den här säsongen, men dalalaget har värvat smart och sitter på SSL:s vassaste och mest stjärnbeprydda trupp med Rasmus Enström och Alexander Galante Carlström i spetsen. Efter ”misslyckandet” ifjol lär hungern vara tillbaka i år dessutom. Tydlig guldkandidat.

2 Linköping
Har seglat under radarn de två senaste åren men visat vilket fantastiskt slutspelslag man är och har lirat dubbla SM-finaler. Nu är överraskningsmomentet borta, Linköping har helt andra krav på sig, och det är inte konstigt med den profiltäta uppställning (seriens bästa backuppsättning!) man lanserar till i år. Kommer vara i toppen och bråka igen.

3 Storvreta
Bara 13 utespelare på kontrakt är så klart anmärkningsvärt, men klubben lär fylla på under resans gång och det som finns att tillgå är av absolut toppklass. De regerande mästarna har så mycket spets och klass att ett nytt guld inte alls är omöjligt. Dessutom: vad kan en frisk Alexander Rudd uträtta för mirakel i år?

4 Dalen
Ett av fjolårets stora överraskningslag. En förväntad kamp om nytt kontrakt förvandlades till en topplacering och semifinal. I är förväntningarna uppskruvade – av enkla anledningar: stora delar av laget är intakt och kryddad med riktigt vassa spelare, inte minst backgeneralen Mattias Wallgren. En stor guld-outsider.

5 Mullsjö
Mullsjö har bjudit på episka slutspelsserier de senaste åren och har stuckit ut hakan inför i år och meddelat att man går för guldet. Frågan är dock om man har spetsen för att nå hela vägen. Bredden, talangerna och härföraren i David Gillek finns, men fler spelare måste blomma ut som spetslirare. Ett givet slutspelslag, dock.

6 Pixbo
De två senaste årens seriesegrare – bara sexa? Det kanske får ätas upp, men det finns en osäkerhet kring Pixbo som tappat flera viktiga pjäser och där spelare som Patrik Malmström och Kasper Hydén var bleka ifjol. Skottmaskinen Martin Östholm kommer bomba hem många pinnar för laget, men bredden känns sådär.

7 Karlstad
Överraskade som nykomling förra säsongen och var länge med i racet om slutspel. Fjolårets bygge är intakt och både spetsen (Kevin Björkström) och bredden (Aleksi Ikonen, Samuli Hulkkonen) är vässad. Visar succékeepern Nicklas Nilsson samma form som ifjol så bör det bli slutspel för värmlänningarna.

8 Växjö
Växjö har gått till slutspel alla sina SSL-år och den sviten kan mycket väl hålla i sig, även om långtidsskadan på poängmaskinen André Andersson stör. Det finns ändå gott om offensiva pjäser, inte minst passningsgeniet Filip Kjellsson, som kan leverera. Har kvalitetsspelare i alla lagdelar – dock med frågetecken för den närmast nog helrenoverade backsidan.

9 Helsingborg
Känslan kring Helsingborg är sådär. Nye tränaren Mika Ahonen presenterades först i mitten av juni, backsidan känns ännu stabbigare än ifjol och det finns frågetecken för hur hög klass legenden Mika Kohonen, 39, håller numera. Spetsen är sylvass, bredden är tunn. Summa summarum: det känns inte som att det blir något slutspel.

10 AIK
Det har hänt mycket i AIK: flera stjärnor har försvunnit och klubben har dammsugit upp Stockholms främsta lirare. Det är således en nystart som sker – en nystart som kan bli både fågel eller fisk. AIK har ändå fått till en attraherande mix mellan rutin och talang – och laget blir ett av de mest spännande att följa i år.

11 Sirius
Fundamenten från ifjol, då laget underpresterade, är uppryckta: tränaren David Ahlmark, keepern Petter Nilsson och stjärnan Billy Nilsson är borta. Det blir en nystart med en hel del blanka blad, men klubben har fyllt på med spännande namn och har Bobby Edberg från start. Det ska räcka till nytt kontrakt.

12 Höllviken
Höllviken kan mycket väl greja nytt kontrakt. Stora delar av truppen som var uppe och vände i SSL för ett par år sedan är kvar och dessutom kryddad med ett knippe allsvenska toppspelare. Framförallt finns sylvass spets i kedjan med Pontus Karlson, Dennis Persson och Johannes Wilhelmsson. Skåningarna, med skicklige Vidar Jonsson i båset, har överraskningspotential.

13 Warberg
Klassiska Warberg kan få en riktigt tuff säsong. Hallänningarna hängde stundtals mot repet redan ifjol – och har nu dessutom tappat ledaren och härföraren Mattias Wallgren. Laget saknar uppenbar spets i alla lagdelar och känns faktiskt ganska slätstruket. Det blir en kamp för kontraktet.

14 Team Thorengruppen
Det är inget snack om att nykomlingen Team Thorengruppen sitter på den svagaste truppen på pappret, men någon slagpåse är det inte tal om. Laget har varit i toppen av allsvenskan i flera år, har ett fungerande försvarsspel, är tämligen rutinerade och har värvat helt okej under silly season. Konkurrensen är dock för skarp för att det ska bli förnyad SSL-status.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB