Startsida / Inlägg

Två stjärnkamper med olika teman

av Jonas Gustavsson

När det blev klart hur herrarnas semifinaler skulle se ut så frågade jag:
Har Gud själv haft ett finger med i spelet?
Hade han det så var han inte färdig i sitt regisserande av den här säsongen.
Rekordpublik i Tibblehallen fick se Täby sätta punkt för en fantastisk matchserie mot Endre i den femte och avgörande matchen där det blev en 4-3-seger, och därmed blir semifinalerna på damsidan så här:
Iksu – Pixbo.
Kais Mora – Täby.
Två riktiga supersemifinaler.
Och, precis som på herrsidan, det bästa som SSL kan bjuda på just nu.
Sedan är det två kamper med olika teman.
Iksu mot Pixbo har ju varit en följetong de senaste åren, inte minst sedan Andreas Harnesk och Jonas Eliasson blev tränare för respektive lag, för de har fyrat av ett och annat ordkrig även om det varit ovanligt svalt på den fronten just den här vintern.
Iksu hade ju åtta (!) raka torsk mot Pixbo inför den här säsongen, och Göteborgslaget, som på ett imponerande sätt vann SM-guld ifjol, har pekats ut som ett spöke för Iksu.
Under den här säsongen så bröt Iksu den negativa trenden och har vunnit båda mötena mot Pixbo – och man var dessutom betydligt vassare i serien överlag där man vann i överlägsen stil.
Iksu är tokfavorit den här säsongen men är det något lag som kan vinna över Umeågänget över fem matcher så är det just Pixbo, som har ett fantastiskt försvarsspel och ett enormt tålamod – två ingredienser som är ett måste. Dock så har man inte samma spets framåt som ifjol, något som kanske ändå blir lagets fall till slut.
Kais Mora mot Täby har inga djupa historiska traditioner, men är ett möte som kryddats den senaste tiden.
Lagen möttes ju i kvartsfinal ifjol, ett möte som krävde fem matcher för att avgöras, och där Kais Mora till slut vann den femte kvarten med 3-2 efter ett segermål av Moa Tschöp – samma Moa Tschöp som nu lirar i Täby.
I höstas så vann Täby mot Kais Mora efter att ha satt backen Therése Andersson som plåster på superstjärnan Anna Wijk, en punktmarkering som skapade rejält med rubriker eftersom Täby visade att det går att stänga ner världens bästa centermotor.
Så visst har det börjat odlas lite skav mellan de här lagen.
Det är dessutom en kamp mellan två superfemmor, den ena ledd av drottningen Anna Wijk, den andra ledd av arvtagerskan Jennifer Stålhult. En match i matchen som med största sannolikhet blir avgörande.
Precis som på herrsidan så är det grundseriens fyra bästa lag som gör upp i semifinal.
De bästa mot de bästa.
Det blir inte bättre än så.

***

Så här tror jag det går i semifinalerna:

Iksu – Pixbo: 3-1 i matcher
Är det något lag som kan slå superfavoriten Iksu över fem matcher så är det just Pixbo. De regerande mästarinnorna har förvisso tappat slagkraft, framförallt offensivt, jämfört med ifjol, men har ett försvarsspel och ett tålamod som mycket väl kan bryta ner Iksus gnistrande stjärnkollektiv. Dock så har man tappat det mentala övertag som man tidigare haft mot Iksu. Laget hade åtta raka vinster inför i år, men har förlorat vinterns två möten. I och med att Iksu visat att man faktiskt kan slå Pixbo så tror jag också att man pallar pressen och vinner den här serien.

Kais Mora – Täby: 3-2 i matcher
Kvartsfinalserien mellan de här två lagen ifjol var högdramatisk och det krävdes fem matcher för att skilja dem åt. Det skulle inte förvåna om det blir fem matcher igen – och precis som ifjol så blir nog hemmafördelen det som tippar över vågskålen till Kais Moras fördel. SSL:s två bästa förstafemmor ställs mot varandra, en match i matchen som kommer få serien att gnistra rejält. Mest intressant: har Täby ork för att kunna stänga ner Anna Wijk över fem matcher? Känns tveksamt.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Tf chefredaktör och vd: Lena K Samuelsson
 • Tf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB