Startsida / Inlägg

Lagen som har lyft sig i sista stund

av Jonas Gustavsson

Sirius har gått fram som en ångvält (nåja…) sedan David Ahlmark tog över som nygammal tränare och efter vändningen och segern borta mot Höllviken så klev man upp som sjua i tabellen.
Där och då kändes det också som att det skulle bli slutspel för Uppsalalaget.
Inte minst för att Dalen och Helsingborg gått kräftgång under 2018.
Men…
Nu, i grevens tid, så har just Dalen och Helsingborg lyft sig, plockat poäng och snott tillbaka fördelen i slutspelskampen.
Just nu är Helsingborg sjua på 43 poäng och Dalen åtta på 41 poäng, medan Sirius – efter förluster mot Helsingborg och Linköping – står kvar på sina 37 poäng och är nia, fyra pinnar bakom slutspelslagen.
Jag är imponerad av Dalen och Helsingborg.
De har lyft sig när de behövdes som mest.
En stor nyckel?
Landslagsuppehållet i början av februari.
Det verkar ha varit precis vad lagen behövde.
Helsingborg hade en seger på sju matcher under 2018 innan landslagsuppehållet, efter uppehållet har man tagit tre segrar på fyra matcher. Enda förlusten kom hemma mot Falun med uddamålet, en match som man faktiskt lika gärna kunde ha vunnit.
Dalen inledde 2018 med två raka segrar, men åkte sedan på fyra nederlag i rad, bland annat mot bottenlagen Örebro och Thorengruppen. Efter uppehållet har laget tagit tre segrar på fyra matcher.
Landslagsuppehållet blev ett break i den negativa trenden, en tid för att samla ihop sig och mobilisera inför slutspurten.
Nu ställs Dalen och Helsingborg emot varandra.
Laget som vinner den matchen skapar sig enorma fördelar i slutspelskampen, så klart.
Frågan är dock om inte båda klarar det till slut.
Sirius har ett brutalt avslutningsschema:
Mullsjö (h), Pixbo (h), Växjö (b).
Tre slutspelsslag.
Eftersom man redan nu är fyra pinnar efter så kommer det krävas minst två segrar för att ta sig till slutspel – och det blir en rejält tuff nöt för David Ahlmarks mannar att knäcka.
Inte omöjligt, men tufft.
Som jag sagt innan:
Bränner Sirius slutspel beror det inte på slutspurten, det beror på den usla starten.
Som det känns nu:
Mycket talar för att både Dalen och Helsingborg löser slutspelsbiljetter.

***

Dags att tippa veckans matcher!

Tisdag:

AIK – Höllviken 1: Vilken rysare och vilken oerhört viktig match. Vinner AIK så hakar man på i kontraktskampen, vinner Höllviken så är skåningarna klara för SSL-spel till nästa säsong. Hur går det då? Båda lagen har vunnit väldigt lite den senaste tiden (AIK en av de sju senaste, Höllviken en av de nio senaste) och det kommer vara rejält med nerver inblandat, speciellt från hemmalaget. Magkänslan säger att AIK tar det här, men det är öppet.

Jönköping – Thorengruppen 1: Lag som inte har något att spela för (läs: Thorengruppen) är alltid luriga att handskas med, men det är klart att succélaget Jönköping kliver in som favoriter här i kraft av bra form, bättre lag och just chansen att nå slutspel, vilket vore sensationellt om man löste så klart. Drar in en etta.

Onsdag:

Dalen – Helsingborg 1: Oj, det här en riktig sexpoängsmatch i slutspelsstriden. Vinner Helsingborg den här matchen så säkrar man mer eller mindre slutspelsbiljetten, men om Dalen vinner så blir det otroligt tajt mellan de här lagen – och då är frågan vad jagande Sirius hittar på för att hota. Båda lagen har vänt svaga formkurvor till något bättre på slutet så det känns ovisst, men magkänslan säger Dalen.

Storvreta – Linköping 1: Storvreta är en maskin just nu. Tio raka segrar och tretton raka matcher med poäng. På de tio matcherna har man en vinst efter sudden – de andra nio har man vunnit med fyra bollar eller mer. Det är ju faktiskt helt galet. Således talar i princip allt för seger mot Linköping också. Gästernas form är lite mer upp och ner, även om man har ett par segrar i ryggen.

Örebro – Växjö 2: Växjö blev överkörda mot Storvreta – och tog sedan en övertygande seger mot Falun. Smålänningarna kan slå alla, men kan också åka på rejäla plumpar. Så är känslan i alla fall. En seger till lär räcka för Örebro för att fixa nytt kontrakt, men jag tror inte man grejar det här. Växjö är ett så pass mycket bättre och bredare lag att ska bli en tvåa här.

Falun – Pixbo 1: Falun lyckades ju smita undan med en 7-6-seger borta mot Pixbo i höstas, men det var inte med några stora marginaler då hemmalaget var stekheta i slutfasen. Nu möts man igen, och det känns ovisst igen: Falun torskade mot Växjö senast och har haft lite grus i spelet på sistone, Pixbo har bara en trea på de sju senaste matcherna där man lyckats spela kryss hela fem gånger. Kan dofta kryss här också, men dunkar ändå in ettan. Falun vill lyfta jämfört med förlusten senast.

Torsdag:

Sirius – Mullsjö 2: Sirius kommer ha resultatet i matchen mellan Dalen och Helsingborg i handen när man lirar den här matchen, och man vet således om förutsättningarna i slutspelskampen. Oavsett, Sirius lär behöva vinna minst två av sina tre återstående matcher för att ha chans på slutspel… och det vet i katten om man löser det mot Mullsjö, Pixbo och Växjö. Uppsalalaget har dubbla uddamålsförluster bakom sig – och jag tror man torskar här också.

***

Känns att det drar ihop sig nu!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB