Är det medmänskligheten som segrat, Miljöpartiet?

Miljöpartiets Maria Ferm och Moderaternas Tobias Billström.
MAKTFIKA. Miljöpartiets Maria Ferm och migrationsminister Billström bullar upp.

Miljöpartiets Maria Ferm och migrationsminister Tobias Billström (M) skålade i te. En överenskommelse kring asylpolitiken var i hamn. Nu skulle somaliska familjer få återförenas i Sverige och papperslösa skulle få rätt till skolgång. Alldeles särskilt nöjd var Ferm och Miljöpartiet över att man nu stängt ute Sverigedemokraterna från allt eventuellt inflytande i frågorna. Medmänskligheten hade segrat!

I dag avslöjade DN att en dom i Migrationsdomstolen gjort det möjligt för somaliska barnfamiljer att återförenas i Sverige. Det gör att Miljöpartiets och regeringens lagförslag – där även adoptivbarn och barn som fyllt 18 skulle omfattas – nu skjuts upp. Moderaterna tycker inte att en lagändring behövs.

– Klart att jag är besviken, säger Maria Ferm till DN.

Beskedet är bara en i raden av besvikelser för vänner av human migrationspolitik. I julas avslöjades det att den offentliga utredning om vård för papperslösa – som ska ligga till grund för en lagändring – underkändes direkt av Tobias Billström. Migrationsministern har inte ens skickat ut den på remiss.

Säga vad man vill, men Reinfeldt och Billström verkar inte särskilt intresserade av att vårda sin uppgörelse med Fridolin och Ferm.

Miljöpartisterna är däremot väldigt angelägna och har lagt ner all opposition mot regeringen i asyl- och migrationsfrågorna. I socialförsäkringsutskottet röstade man med de borgerliga för att stoppa generösare migrationslagar eftersom man värnade sin kompromiss högre än människor som Ganna Chyzhevska.

För att överenskommelsen skulle kunna genomföras i fjol var Miljöpartiet tvungna att acceptera regeringens tvångsutvisningar till terror och tortyr i Irak. Bodil Ceballos, Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson, beskrev den verksamheten som känslokall för ett par år sedan.

Nåja, det är ju en himla tur att Miljöpartiet åtminstone hållit Sverigedemokraterna utanför migrationspolitiken.

Daniel Swedin 

Senaste inläggen