Motigt för Anti-Greta

av Pernilla Ericson

Tyska 19-åringen Naomi Seibt – kallad Anti-Greta – som med änglalik framtoning framför klimatkrisförnekande budskap på Youtube, kan komma att bli av med finansieringen. Hon marknadsförs av The Heartland institute, en amerikansk tankesmedja finansierad av olje- och gasindustrin, och har stort stöd av bland annat tyska främlingsfientliga partiet Alternative für Deutschland, AfD.
Men The Heartland institute, som enligt egen utsago brinner för att främja “fria marknadslösningar på sociala och ekonomiska problem” har svårt att hålla i slantarna. Nära ett dussin medarbetare har nu varslats, avslöjar HuffPost.
“Heartland är panka”, skrev en koordinator på tankesmedjan. Skulden läggs på tidigare republikanske politikern, numera direktören för Heartland, Frank Lasée.
“Han har gjort av med alla våra pengar på sex månader”, skriver medarbetaren i ett meddelande.
Just nu rasar oljepriserna och priskrig har brutit ut, en påminnelse om den instabila ekonomiska grund vår värld står på i en pågående virus- och klimatkris. Det är inte konstigt att den konservativa 19-åringen inte har vind i seglen.
Vägen mot mer hållbara lösningar har aldrig varit mer öppen.

Nu skjuter Grekland på flyktingar – i ditt namn

av samassadi

”Vi ska inte tillbaka till den situation vi hade 2015″ skriver justitieminister Morgan Johansson i ett sms till SVT.

Vad betyder detta?

När grekisk gränspolis skjuter flyktingar i EU:s namn är saken glasklar: om vi inget gör, då accepterar vi att människor dör. Senaste dagarnas händelser vid den turk-grekiska gränsen borde vara en moralisk väckarklocka för justitieministern.

I går – tidig morgon – sköts Ahmed Abu Emad vid gränsen. Den grekiska gränspolisen sköt honom i halsen. Han dog direkt.

Ahmed var en av 700 000 flyktingar som flyr bomberna i Syrien enligt FN – från platser som Idlib och Aleppo. Tusentals människor går nu till fots längs den grekisk/turkiska landsvägen, detta efter Turkiets beslut att öppna gränsen mot Europa.

De välkomnas med tårgas av grekisk gränspolis. På sociala medier delas en bild med en grekisk patrullbåt som försöker sänka en liten båt bräddfull med flyktingar.

Flyktingarna drivs runt som boskap av både EU och Turkiet. Vem tar ansvar för dessa människors liv och frihet? Vem försvarar dem?

Regeringen väljer att till varje pris försvara en absurd retorik om att Sverige inte har mer plats. Detta är att ge upp. Alla vet att det måste finnas tillräckligt många lärare och socialsekreterare för att mottagandet ska bli värdigt. Kommuner måsta få tillräckliga resurser och nyanlända måste integreras betydligt fortare än idag.

Men det är önsketänkande att tro att färre kommer fly till Sverige i framtiden. Det motsatta är snarare sant. Särskilt när vi ser fler konflikter och klimatkatastrofer i världen.

Detta är ett nytt normalläge.

Ahmed var någons son. Kanske var han även en bror eller pappa. Han flydde Syrien för att han inte ville leva med ”rädslan av att dö i ett land, där dödgrävarens lön är högre än människans frihet”- för att citera den persiska poeten Shamloo.

Just detta är frontlinjen i kulturkriget. En kamp mot likgiltigheten som nu hotar idén om alla människors lika värde. Den växer när du avhumaniserar flyktingar.
Det krävs ett motstånd mot de som avhumaniserar människor.

Tårgas vid den grekisk-turkiska gränsen. Bild: TT

Lyssna på Ulf Kristersson och Peter Hultqvist från Folk och Försvar i vår podd Höjd Beredskap

av Anders Lindberg
Intervju med Peter Hultqvist på ett hotellrum på Sälens Högfjällshotell
Foto: BJÖRN LINDAHL

Podden Höjd Beredskap med Annika Nordgren Christensen, Patrik Oksanen, Amanda Wollstad, Johan Wiktorin och undertecknad har gjort tre tematiska avsnitt från Folk och Försvar i Sälen där vi diskuterar olika delar av konferensens innehåll. Om hotbilden mot Sverige från Kina och Ryssland och om försvarspolitikens inriktning.

Kina håller på att segla upp som ett allt större geopolitiskt problem på den globala arenan vilket även får återverkningar i Sverige. Bland annat har Kina fängslat den svenske medborgaren Gui Minhai. Men hotbilden är komplex, Kina har stora investeringar i Sverige och är en viktig handelspartner. Vi pratar med Ulf Kristersson, Moderaterna, och Stefan Kristiansson, tidigare chef för Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must.

Hotbilden från Ryssland är, som det heter på militäriska, den ”dimensionerande” faktorn i Sverige försvarspolitik. När Ryssland rustat upp och angripit länder som Georgien och Ukraina har den Europeiska säkerhetsordningen skakats i ana grundvalar. Rysslands desinformation och aktiva åtgärder även mot människor som bor i väst utgör ett påtagligt hot även i fred. Vi pratar med Gudrun Persson, Rysslandsexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, och Anneli Bergholm Söder, operativ chef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och ansvarig för att hantera utländska påverkansoperationer mot Sverige.

Slutligen har vi träffat försvarsminister Peter Hultqvist för ett längre samtal om hotbilden, försvarspolitikens utveckling och hur han ser på framtiden. Vi gör även ett försök att summera och avkoda årets Folk och försvar och diskuterar vad konferensen egentligen handlar om och vilka frågor som ligger och bubblar under ytan.

Här kan man lyssna och prenumerera (gör det!) på podden Höjd Beredskap, som till vardags kommer med ett avsnitt varannan vecka:

”Kina vill att Sverige ska tystna”

Ryssland är en form av organiserad brottslighet.

Intervju med Peter Hultqvist och summering av Folk och Försvar.

Vi har även publicerat tre korta artiklar om podavsnitten som kan läsas här:

Kina med Ulf Kristersson och Stefan Kristiansson

Ryssland med Gudrun Persson och Anneli Bergholm Söder

Peter Hultqvist och försvaret och framtiden

Anders Lindberg

Äldre kvinnor osynliga i media

av Pernilla Ericson

“You can’t be what you can’t see” myntade aktivisten Marian Wright Edelman. I så fall har Sveriges kvinnor svårt att se att de ska få komma till tals. Att de räknas, att de har rätt att ta plats.

Kvinnor får  inte synas i svenska medier i lika stor utsträckning som män – oavsett ålder, yrke eller funktion, visar rapporten Rättvisaren 2019 som ges ut av Mediekompaniet. 3000 artiklar i lokal- och riksmedier har analyserats av Kantar Sifo. Allra mest underrepresenterade är gruppen kvinnor i åldern 50+.

– Hur ska media rapportera om samhället? Ska de spegla befolkningen eller samhällsmönstren? Och om mediernas roll är att spegla samhällets mönster – bidrar de då till att reproducera och förstärka skevheter i samhället? Det är frågor som vi vill lyfta och skapa diskussion kring, säger Ricki Rebecka Petrini, marknads- och
kommunikationschef på Mediekompaniet, i ett pressmeddelande.

Den nu sorgligt avsomnade Rättviseförmedlingen grundades av en orsak. Representation spelar roll. Och vad vi ser i Sveriges medier är främst män. Män som förklarar sin syn på läget, som tar plats, män som är tillfrågade, citerade, som får etiketter som experter och profiler. Alla redaktioner i hela Sverige bör ta åt sig av vad Rättvisaren 2019 visar. Upprätta nya ringlistor. Syna sajterna och sidorna. Vilka är det som får synas? Befolkningen består av ungefär lika delar män och kvinnor. Spegla det.

 

Snart köper nog Zlatan sjukhus också

av Kalle Sundin
Foto: Hammarby Fotboll

Zlatan har köpt en fjärdedel av Hammarby Fotboll. En transaktion på fickpengsnivå
för honom, men ett bombnedslag över fotbollssverige.
Malmöiterna är rasande. De tycker Zlatan sviker sitt Malmö FF-arv när han köper in sig i en rivaliserande stockholmsklubb. Den som är insatt i fotbollens värld kan nog förstå besvikelsen.

Att supportrar sedan vandaliserat statyn av Zlatan i Malmö med rasistiskt klotter är såklart bara avskyvärt – en påminnelse om vilka problem fotbollen dras med. Den som lyckats hantera beskedet bäst är MFF-supportern Eva Ek-Törnberg. I ett klipp som spridits brett i sociala medier berättar hon att första tanken var ”jävla Zlatan”, men att hon sen känt sig stolt över att Malmö FF, till skillnad från Hammarby, inte är ett aktiebolag. ”Man kan inte köpa Malmö FF”, konstaterar hon.

Äntligen någon som slår ett slag för det gemensamma ägandet.
Hammarbysupportrarna i Stockholm är å sin sida inte särskilt glada över att ägas av
Zlatan. De muttrar över att han kanske kommer att lägga sig i för mycket och göra
klubben till ett jippo.

Det har vi sett förut. Jippofiering av verksamheter som betyder mycket för många, det vill säga. Låt oss titta på skolsfären. Där gör aktiebolagens kunder av eleverna första skoldagen. Nu verkar de vilja påbörja ”kundresan” redan vid födseln. Häromveckan la koncernen Academedia ut en annons för att anställa personal för att ”bearbeta vårdnadshavarna under hela resan – från beskedet att man väntar barn till att barnet börjar gymnasiet”. Jippo.

Har ni hört talas om Nya Karolinska? Sjukhuset som Alliansen beslutade att ge
privata bolag fria händer att låna pengar till, bygga och sköta driften av. Sedan dess
har vi nåtts av rubriker om hur hutlöst dyrt det har blivit, om hur bristfällig den
konsultledda organiseringen är, om operationskläder som orsakat allergier hos
personalen och om toaletter som läcker över kirurgernas instrument. Jippo.

Det borde muttras mer om att allting inte ska vara till salu. Det är mycket som vi
borde äga och vårda gemensamt. Men vi lever i privatiseringarnas tid. Tids nog
köper kanske Zlatan ett sjukhus också.

Virala sminkvideos hotar inte Kina – Tvärtom

av Lotta Ilona Häyrynen

Välkomna till ett nytt inslag på Aftonbladets ledarblogg! Redaktionens yngsta medarbetare har satts på att förklara politiska fenomen på sociala medier (utom Twitter. Aldrig Twitter)

Först ut: Hur en instruktionsvideo för smink (”tutorial”) kan användas för att kritisera kommunistregimen i Kina men samtidigt gynna densamma.

Tänk om all politisk aktivism kunde vara lika finurlig som Feroza Aziz virala klipp på videoplattformen TikTok (känt som Det-där-dina-barn-håller-på-med).
På några sekunder berättar hon om den akuta situationen för Uigurer som spärrats in på interneringsläger i Kina. I videon kallar Aziz lägren för koncentrationsläger och en ny ”förintelse”.

Klippet är maskerat som en instruktionsfilm för hur man lägger ögon-makeup. Aziz börjar med att förklara hur hon använder sin fransböjare, men snabbt byter hon, fortfarande med tången i hand, ämne.
Uigurer är en muslimsk minoritetsbefolkning bosatt främst i Xinjiang-provinsen i Kina. Där har folkgruppen förföljts och förtryckts i åratal som en del av den kinesiska diktaturens assimileringsprojekt.
Länge förnekade Peking att Uigurer systematiskt sätts i läger men till sist tvingades kommunistpartiet erkänna praktiken.
Själva kallar de lägren för ”center för utbildning” och som ett sätt att bekämpa terrorism, men tidigare i veckan publicerade SVT genom det internationella journalistnätverket ICIJ läckta kinesiska regeringsdokument där ”omskolning” visar sig vara en rejäl underdrift.

De fängslade Uigurerna ska enligt de hemligstämplade dokumenten fostras till ”godkända kinesiska medborgare” under full videobevakning. Få har någon som helst kontakt med omvärlden och de tvingas sitta inlåsta bakom järnstängsel i minst ett år.
Vittnesmål från Uigurer som fått asyl i Sverige bekräftar bilden. Vissa av dem har hotats med att deras anhöriga kommer låsas in om de inte samarbetar med den kinesiska regimen.

Feroza Aziz, som är amerikansk medborgare bosatt i New Jersey, fick sitt konto blockerat på TikTok strax efter att den aktuella videon lagts upp, men inte före videon delats på andra videoplattformar. Den möjliga censuren boostade delningarna av videon – TikTok är nämligen ett kinesiskt bolag och kontrolleras alltså i förlängningen av samma kommunistregim Aziz kritiserar.
Huruvida videon faktiskt censurerats från Peking är oklart. TikTok har förnekat det och förklarat blockeringen i relation till en meme på Usama bin Laden Aziz lagt upp på ett annat sedan tidigare blockerat konto. Nu har man dock bett om ursäkt, och sagt att blockeringen varit ett misstag.

Resultatet är i varje fall att miljoner nu sett uppropet för Uigurernas rättigheter, och antagligen av långt många fler unga än som hade nåtts av ICIJ-läckan genom traditionella medier.
I sak är det bra. Kinas behandling av Uigurerna bör hamna högt upp på den internationella politiska agendan. Att en hel befolkning fängslas och förföljs borde väcka ramaskri och få mer än ett land att fundera på vilka affärsrelationer man egentligen är villig att teckna med diktaturen.
Däremot är det svårt att se hur Aziz klipp på något sätt skulle utmana Kina.

Trots vad Aziz och många av hennes följare tror är det inte särskilt troligt att hon aktivt censurerats. Hennes klipp lär heller inte blivit viralt inom Kina. Tiktok är precis lika strikt censurerat och filtrerat i Kina som alla andra sociala medier som verkar där. Utanför Kinas gränser försöker TikTok agera som vilken aktör som helst – inklusive att samla in så mycket data som möjligt från sina användare.
Användardata som alltså hamnar rakt i den kinesiska regimens händer.

Uigurer i Sverige och andra västländer har beskrivit hur kinesiska agenter försöker pressa dem till att bevaka sina landsmän. Deras beteendemönster ska rapporteras in och kartläggas. Med datan från plattformar som TikTok kan regimen bevaka sina medborgare och anklagade dissidenter utomlands helt utan mellanhänder.

All interaktion med Aziz klipp på plattformen är potentiellt information till Kina.
Information Kina antagligen mer än gärna tar emot.

 

 

Lystring pöbeln, Timbro anropar

av Kalle Sundin

Lystring pöbeln, Timbro anropar. Miniräknarna har gått varma på tankesmedjans kontor i Stockholm och nu har de bestämt sig för att stiga ned till oss andra dödliga för att berätta om vilka skatter som ska tas bort. I sin nya rapport föreslår de en skattereform som bland annat består av avskaffad statlig inkomstskatt, halverad bolagsskatt och sänkt kapitalinkomstskatt. Sammanfattningsvis så har de skrivit en liten guide för att ge de förmögna i rika kommuner vad de vill ha på bekostnad av vår gemensamma välfärd och våra sociala trygghetssystem.

Förslagen saknar helt förankring i verkligheten. Det absolut allvarligaste är att de till stor del är ofinansierade. Hela 107 miljarder ska betalas genom ”utgiftsminskningar”, vilket de flesta förstår kommer innebära att Sveriges vårdpersonal, lärare och socialtjänst kommer att få springa ännu snabbare. Förmodligen rakt in i väggen.

I klarspråk är det ett direkt hot riktat mot svensk välfärd. ”Minskade transfereringar kan också vara ett sätt att finansiera reformen”, förklarar Timbro på DN-Debatt, vilket är högerspråk för att låta de fattiga ta smällen.

Timbro finansieras av Svenskt Näringsliv just för att föra fram radikala högertankar i den politiska debatten, så egentligen borde man väl inte förvånas. Men nog undrar man ändå lite hur utsikten från elfenbenstornet faktiskt ser ut? Har de missat att Sverige gått in i en välfärdskris?

Åtta av tio kommuner planerar besparingar nästa år. Personal försvinner från äldreboenden och skolor. Det skärs ner på insatser för funktionshindrade. Samtidigt som arbetslösheten stiger avvecklas Arbetsförmedlingen på många orter. Och snart väntar också en nedgång i ekonomin. I gårdagens Aktuelltsändning satt moderaten Anders Knape, tillika ordförande för Sveriges kommuner och regioner, och vädjade om mer statliga medel.

Att låtsas som att situationen i svensk välfärd inte är problem kanske är en lyx som Timbro kan unna sig, men alla vi andra som lever i verkligheten har inte tid med deras sagor.

Kalle Sundin

Taggar timbro

Moderaternas vårdslakt har bara börjat

av Jonna Sima
Irene Svenonius (M) ställer inte upp på intervjuer om storvarslet på Karolinska. FOTO: TT

 

 

 

 

 

 

I onsdags kom beskedet att Karolinska universitetssjukhuset varslar 250 läkare och 350 undersköterskor. Sedan dess har medier utan framgång försökt intervjua Irene Svenonius (M), som är den högst politiskt ansvariga för sjukvården i Stockholmsregionen.
Det är inte första gången som just moderata toppolitiker väljer att ducka intervjuförfrågningar från journalister, snarast verkar det vara en kultur som odlas inom partiet.

Agerar som Filippa Reinfeldt
Irene Svenonius verkar i samma tradition som sin företrädare Filippa Reinfeldt, som systematiskt undvek kritiska frågor om byggandet av Nya Karolinska i Solna, NKS.
Sjukhuset skulle ha blivit kronjuvelen i svensk sjukvård men har förvandlats till ett monument över politiskt vanstyre och ekonomisk misskötsel.
Hittills har bygget beräknats kosta 57 miljarder kronor, men det har knappt gått en månad sedan det invigdes under kunglig pompa och ståt förra året utan att en ny kostsam skandal har avslöjats.
Medan Filippa Reinfeldt valde att kommunicera med sina väljare genom glättiga bilder på Instagram, använder sig Irene Svenonius av mer traditionella pressmeddelanden. Den gemensamma nämnaren är att de på så sätt slipper jobbiga följdfrågor.
Det är ett arrogant beteende av folkvalda politiker och ett direkt hot mot demokratin. Politiker ska inte kunna förhindra granskningar eller undvika att stå till svars för sina beslut.

Katastrofalt för arbetsmiljö och vården

I 13 års tid har Moderaterna tillsammans med Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna styrt sjukvården i Stockholmsregionen. Under den tiden har krisen på Karolinska fördjupats. Bara i år beräknas sjukhuset gå med 1,6 miljarder kronor i förlust. Nedskärningen med 500 personer inom administrationen som gjordes i våras var tydligen bara en försmak på krisåret.
Det nya varslet på 600 anställda beskrivs av anställda och fackförbund som ett dråpslag. Läkarföreningens ordförande Yvonne Dellmark säger till DN att varslet av 250 läkare kommer att dra ned kompetensen på ett sätt som blir kännbart i decennier framöver.
Catharina Häggbom, förhandlingsansvarig på fackförbundet Kommunal, säger i sin tur att nedskärningarna kommer att leda till katastrofala situationer när det gäller arbetsmiljö och vård.

Respekterar inte demokratin
Karolinska sjukhuset är faktiskt inte bara en angelägenhet för två miljoner stockholmare, utan som universitetssjukhus bedriver Karolinska institut också medicinsk forskning och utbildning av olika yrkesgrupper inom sjukvården.
Hela svenska folket har rätt att få veta vad som händer på Karolinska. Är patientsäkerheten hotad? Har det politiska styret helt tappat kontrollen? Då duger det inte att stoppa huvudet i sanden när journalister ringer.

Irene Svenonius borde visa i handling att hon respekterar demokratin, eller ta sig en funderare på om hon är lämplig som förtroendevald.

Lotta Ilona Häyrynen till Aftonbladets ledarsida

av Jenny Wennberg

Lotta Ilona Häyrynen är ny ledarskribent i Aftonbladet. Hon ska under hösten och våren vikariera för Jonna Sima som ska vara föräldraledig.

Lotta Ilona Häyrynen kommer till Aftonbladets ledarsida från SSUs digitala medieplattform Frihet som hon varit ansvarig utgivare och chefredaktör för. Lotta har tidigare även varit presskommunikatör på Socialdepartementet och museilärare vid Kungliga slottet.

Välkommen till ledarsidan Lotta! Hur känns det?

– Det känns framförallt spännande. Efter att innan ha roddat med en liten plattform från start känns det verkligen häftigt att nu både få vara på stora och rutinerade Aftonbladet i allmänhet och att utveckla opinionsbildningen på ledarsidan i synnerhet, säger Lotta Ilona Häyrynen.

Vad skriver du helst om?

– Jag har i princip en morbid fascination för dagens absurda politiska landskap och neutraliseringen av höger- och extremhögervindarna. Jag vill skriva om frågor som bränner nära människor genom välfärden, och om trasiga system där folk hamnar i kläm eller utnyttjas.

Har du någon hemlig talang som läsarna bör känna till?

– Ja! Jag tecknar, målar och bygger maskeraddräkter. Köpte också en elgitarr som del av en 30 års-kris. Förhoppningsvis blir det en av mina talanger om några månader.

Redan i morgon kan du läsa Lottas första text här på Aftonbladet ledares blogg.

Varmt välkommen till Aftonbladet!

Ilskan över vintermust

av Pernilla Ericson

Bryggeriföretaget Apotekarnes lanserade en ny must – Vintermust – och ilskan i sociala medier visste inga gränser.
Nu skulle m-i-n-s-a-n-n svenskarnas älskade julmust ersättas av nåt politiskt korrekt neutralt trams. Underförstått: det är muslimernas fel.

Bryggeriet meddelar då raskt att vintermusten bara är ett komplement, julmusten blir kvar.
Arga rasister kan andas ut.

Framkallar ilska.
Sida 1 av 213
almedalen annie lööf arbetslöshet centerpartiet dagens lista eu flyktingar fredrik reinfeldt kristdemokraterna moderaterna Robert Nyberg satir serie skola socialdemokraterna stockholm sverigedemokraterna Vilgot vilgot på arbetslinjen vinst i välfärden
 • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB