Startsida / Inlägg

Björling lika ansvarig som Tolgfors i Saudiaffären

av Anders Lindberg

I går erkände handelsminister Ewa Björling att hon redan för två år sedan kände till turerna kring det bulvanföretag, SSTI, som startades för att hjälpa Saudiarabien att bygga den hemliga vapenfabriken. Ändå förnekade både hon och dåvarande försvarsministern all kännedom när Saudiaffären avslöjades i mars.

Tolgfors försvarade sig senare med att han uttryckt sig ”formellt korrekt”.

Som vi tidigare påpekat är regeringens version av turerna i Saudiaffären helt osannolik. Det som de tre ansvariga ministrarna Tolgfors, Björling och Bildt hela tiden försökt påskina är att bygget av vapenfabriken inte är deras ansvar, att de inte visste något och att om fel begåtts har det skett på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Så funkar inte svensk statsförvaltning. Ärendet med vapenfabriken har tre gånger varit föremål för regeringsbeslut, det har fått tillstånd av myndigheten Inspektionen för strategiska produkter som är underställd Ewa Björling och det har med all säkerhet diskuterats bilateralt med Saudiarabien via Utrikesdepartementet. 

Detta kan inte ha skett utan att Statsrådsberedningen och Fredrik Reinfeldts stab varit informerade. Regeringskansliet är en stabsorganisation till regeringen. Känsliga frågor hissas alltid uppåt, koordineras via statssekreterarna och är det riktigt knivigt går det hela vägen ända upp till regeringen. 

Vapenfabriken till Saudiarabien var utomordentligt känslig. Det har både Jan Björklund och Göran Hägglund medgett. Att frågan inte skulle hissats är omöjligt. Betydligt fler personer måste då varit informerade och delaktiga i handläggningen.

Den version som regeringen försöker sprida kan helt enkelt inte vara sann.

Anders Lindberg

Kommentarer

 • Tjänstgörande redaktör: Micke Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB