Stefan Löfven styr SVT och att granska regeringen är typiskt Putin

När det gick dåligt för Socialdemokraterna i de två senaste riksdagsvalen blev det vanligt att skylla på en sak: Högern äger media. De har flest ledarsidor, flest utbildningar för opinionsskribenter och mest pengar. Vad partiet än gjorde förstörde alltid ”högermedia” allt.

Att skylla ifrån sig är inte någon vinnande strategi, det är snarare ett tecken på hur desperat man är. Nu gör Moderaterna exakt samma sak. Dåliga opinionssiffror? Medias fel. Rapporter om ökade klyftor? Typisk vänsterjournalistik! Att ställa kritiska frågor till statsminister Fredrik Reinfeldt? Ett tydligt tecken på att sosse-Sverige lever kvar på SVT, antagligen lyder de direkt under Stefan Löfven, ungefär.

Moderaten Gunnar Axén är ett aktuellt exempel på en borgerlig politiker med teorin att media har de rödgröna som favoriter. Han beskrev för någon dag sedan att speciellt Sveriges Radio valt att inte rapportera om sådant som varit positivt för regeringen, utan haft negativa vinklar. Men det började inte där.

När Fredrik Reinfeldt fick en obekväm fråga inför förra valet påstod han – uppenbarligen med en osynlig foliehatt på huvudet – att Socialdemokraterna ringer runt till alla redaktioner och ber journalister ställa just den frågan.  Statsministern har även skyllt Moderaternas dåliga opinionssiffror på medias rapportering.
Sen började andra hänga på. När den moderata riksdagsledamoten Maria Abrahamsson inte gillade att tv granskade regeringens politik twittrade hon om det i september 2013:

”Socialreportage med oj sån slagsida har ersatt objektiv nyhetsförmedling. Mamma snyftar i tv, allt är moderaternas fel. Putin-tv! @rapport”

Skärmavbild 2014-07-31 kl. 09.15.39
Riksdagsledamoten Lars Beckman (M) har ställt den öppna frågan ifall det forna östblocket påverkat journalistutbildningar i Sverige för att se till så landet skulle fortsätta ha ett socialistiskt styre. Detta eftersom SVT, SR och UR alltid vinklar nyheter rött, enligt honom. Senast igår twittrade han såhär:

Skärmavbild 2014-07-31 kl. 09.13.32
Efter valet 2002 tyckte Moderaterna att Bo Lundgren hade blivit medias hackkyckling. Dåliga nyheter och avslöjanden handlade EGENTLIGEN om att media var vänster och hade en dold agenda.
I verkligheten visade alla undersökningar att väljarna inte ville ha stora skattesänkningar, ändå valde Moderaterna det som sin profilfråga. Nu när Moderaterna blir hårt granskade är det inte på grund av en stor konspiration som alla journalister är inblandade i. Utan för att partiet haft makten, inte kommer med nya förslag, arbetslösheten är hög, Reinfeldt har gömt sig under en sten och Alliansen gör tårtfilmer. I det läget undrar Moderaterna varför inte väljarna älskar dem och väljer att skylla på media. Lycka till med den valstrategin!

Senaste inläggen