STORA FINALTIPSET 2024

Hör trumvirveln eka genom hela universum!
För nu kan bloggen, för sextonde året i rad, servera vårens härligaste gräddtårta.
Alltså:
Stora finaltipset!
Bortåt 280 profiler plus en robot berättar hur de tror att det kommer gå i den stundande Stanley Cup-finalen mellan Florida Panthers och Edmonton Oilers.
Några noteringar innan de får säga sitt:
•Svaren är nästan utan undantag klippta från sms och mail och direktmeddelanden. Sedan är det ju mitt ansvar att tvätta, så stavfel och annat som ändå slunkit igenom ska skyllas på mig.
•Norrmännens bidrag har jag inte heller i år orkat översätta, det är för svårt. Så Öystein, Mathias och Roy får ni åter glädjen att läsa på original-lingo.
•Några som saknas? Jag har sökt dem alla, tro mig, men många hockeymännniskor går i radioskugga denna tid på året och svarar bara om man skickar röksignaler eller brevduva. Så…
•Den allvetande gurun från Gotland – och sedermera Värmland och Alberta – knyter traditionsenligt rosett kring hela paketet allra längst ner.
OK – mycket nöje!

– I år tror jag det blir 4-2 till Florida. De lärde sig från finalen förra året vad som krävs för att gå hela vägen.
Nicklas Lidström

– 4-1 Florida.
Peter Forsberg

– Jag tippar att Edmonton Oilers vinner finalserien med 4-2 i matcher. Oilers offensiv, ledd av Connor McDavid och Leon Draisaitl, är överlägsen och svår att stoppa. De har också momentum från starka prestationer genom slutspelet. Florida Panthers har en solid defensiv och en stark målvakt, men Oilers offensiva kraft kan bryta igenom även det bästa försvaret. Historiskt har lag med stark offensiv ofta lyckats i Stanley Cup-finaler, vilket ger Oilers en fördel.
AI (Chat GPT)

– Florida. Ett mer komplett lag. Edmonton har en chans om deras powerplay är på topp. Florida har bättre målvakt.
Kenta Nilsson

– Inget kommer någonsin få mig att hålla på ett amerikanskt lag mot ett kanadensiskt i Stanley Cup. Florida är en destination för pensionärer i pastellfärg. Heja Edmonton!
Johanna Frändén, Sportbladet

– Florida i 5 matcher.
Daniel Alfredsson

– Florida.
Claude Lemieux, 4 Sports Hockey

– Fan, hatar svara på sånt ju! Hahaha. Blir en jämn tillställning tror jag. Båda lagen spelar snabb och bra hockey just nu.
Erik Karlsson, Pittsburgh Penguins

– Florida i 7.
Pierre LeBrun, The Athletic och TSN och RDS i Toronto

– Florida vinner, 4-2 i matcher. Panthers imponerade ifjol och nu går de hela vägen till slut. Kan bli en episk finalserie med flera av vår tids mest sevärda spelare.
Marie Lehmann, SVT

– I år kommer ett seriöst svar.
Ken Holland får sin femte ring.
Oilers vinner 4-2.
97 Conn Smythe.
Nyqvist Calder Trophy.
Henrik Zetterberg

– 4-2 Florida.
Elias Pettersson, Vancouver Canucks

– Puddy Tats i 6.
Larry Brooks, NY Post

– Jag tror på Florida. Deras förlust förra året kommer hjälpa dom i år. Dom vet vad som väntar. Har en liten edge med Bob i målet också.
Henrik Lundqvist

– Det lag som har släppt in minst mål tror jag vinner Stanley Cup i år, Florida Panthers! Det är mycket tack vare Bobrovskij som murat igen längst bak. Första formationen med Barkov, Reinhart och Verhaeghe är glödhet och kommer förmodligen fortsätta producera poäng även i finalen.
Valentina Lizana

– Oilers i sju. Min Stanley Cup-favorit redan under försäsongen var Oilers, vilket finns dokumenterat på webben sedan oktober. Och det är de fortfarande. Det finns så mycket att gilla hos Panthers, särskilt deras mix av ”hustle and muscle”. Vill du ha fart? Check. Vill du ha fysiskt spel? Check. Men vet du vad de inte har? Connor McDavid, världens bäste spelare. Oilers-kaptenen är ute på Stanley Cup-mission och hans beslutsamma, tidvis griniga uppträdande är en påminnelse om hur Sidney Crosby och Nathan MacKinnon såg ut under sin jakt på Stanley Cup. Ja, jag vet att det är en lagsport. Men finns det nån som känner till någon annan i något annat lag som kan göra ett otroligt highlight-mål som det han öppnade med i sjätte matchen i den västra konferensfinalen? Nej, tänkte väl det. För det finns ingen. Och om den mest talangfulle herrn på planeten spelar på det sättet kan vi som älskar den här sporten skatta oss lyckliga, oavsett vilket lag han tillhör.
Mike Zeisberger, nhl.com

– 4-2 Florida för jag tycker dom verkar mera stabila i sitt sätt att spela.
Bengt-Åke Gustafsson

4-2 till Florida. Det smärtar att, som Tampa-fan, erkänna att Panthers är NHL:s bästa lag numera. Men de är fortfarande lillebror i delstaten. Vinn tre Stanley Cups först, kattskrälle!
Jonathan Ekeliw, Sportbladet

– Tror på Florida.
Leo Carlsson, Anaheim Ducks

– Jag hörde att AI visst tippade Edmonton som vinnare ;). Då får väl jag som livs levande människa gå emot maskinen och sätta Florida som segrare. Jag tror deras revanschlusta från ifjol ger det extra klöset. OEL får lyfta bucklan efter en böljande matchserie som slutar 4-3 till Pantrarna.
Emilia Cederholm, Aftonbladet

– Svårt. Vill både att ett Kanadensiskt lag ska vinna men hoppas även att OEL får lyfta bucklan. Säger 4-3 till Florida.
Daniel Sedin

– Jag tycker Florida har sett starka ut och deras lineup har inte många svagheter. Panthers 4-2.
Gabriel Landeskog, Colorado Avalanche

– Oilers i 7. Jag better aldrig mot McDavid.
Elliotte Friedmann, Sportsnet och Hockey Night in Canada

– 4-3 Florida.
Nicklas Bäckström, Washington Capitals

– Florida vinner med 4-2 i matcher.
Det här är en hopplös final att tippa, men Florida är i sin andra raka Stanley Cup-final och känslan är att Gustav Forsling kan stänga ner även stjärnor som Connor McDavid och Leon Draisaitl. Oilers offensiva kraft och spel i numerär överläge har varit brutalt bra i slutspelet så här långt, men magkänslan säger ändå Florida. Även om det känns helt öppet.
Mats Wennerholm, Sportbladet

– Tror det blir en rolig final att titta på, två frejdiga lag med offensivt tänk. Tror både Ekan och OEL kliver fram med ett par var mål i serien, men tillslut drar Edmonton det längsta strået, 4-3 i matcher.
Filip Forsberg, Nashville Predators

– Oilers i 6.
Frank Seravalli, Daily Faceoff

– Blir en intressant final och man vet aldrig med Draisaitl och McDavid men tror ändå att Florida är starkare som lag. Tror Florida vinner 4-2 i matcher.
Jesper Bratt, New Jersey Devils

– 4-2 till Florida.
Victor Hedman, Tampa Bay Lightning

– Panthers har alltså slagit ut Tampa, Boston och Rangers men ändå tippar jag 4-3 till Oilers. Panthers är ett otroligt lag men min känsla är att när det väl kommer till finalspel så behövs det enskilda spelare med förmågan att göra ovärderliga saker och där har Oilers Connor McDavid (Han har kropp, han har själ, han har ande och han tar hand om alla tre. Han kan jaga, han kan känna, han kan avgöra Stanley Cup) och Leon Draisaitl.
Linn Nordström, Sportbladet 

– Florida 4-2. OEL GW i OT i 6:e matchen.
Henrik Sedin

– Oilers i 6. Connor McDavid har haft ett sken i ögonen hela våren. Det här är en möjlighet en av hockeysportens bästa någonsin inte kommer tillåta att hans lag missar.
Chris Johnston, The Athletic och TSN i Toronto

– Jag tror att Florida vinner för att de har erfarenhet från förra årets slutspel och jag tror att det avgörs i match 7.
Jonathan Lekkerimäki

– Blir en rolig final och kul med två ”nya” lag som gör upp om bucklan. Jag hoppas, och även tror, att Florida vinner.
De har byggt ihop ett vasst lag vid stora köpcentret vid Sawgrass.
Tippar att Florida vinner med 4-1.
Tomas Ros, Sportbladet

– Florida med Ekman-Larsson som utbildats i Leksand.
Mats Åhlberg

– Det är möjligt att vi hockeyfans inte ens får VETA hur den här finalserien slutar, eftersom det finns risk att varken spelare, ligapersonal eller sändande TV-bolag över huvud taget hinner ta sig mellan Edmonton och Fort Lauderdale i tid. Herrejösses vilka resor det blir, från åskstormar i tropikerna genom tornados i mellanvästern och en del flighter ju behöva tråckla sig över klippiga bergen dessutom. Om detta går till sju matcher lär det finnas gott om representanter ur media som bränner hela semesterkassan på flygplatsöl. Men även utan inställda flyg så kanske vi inte får se någon hockey på ESPN ändå eftersom det eventuellt krockar med high school-mästerskapet i softball.
Med det sagt: Connor McDavid må vara bäst i världen men Florida är djupare, elakare och har varit med om det här rätt nyligen. Får överlag tunga vibbar av revanschsugna Pittsburgh -09 här. Panthers avgör i den sjätte matchen i Edmonton och Bengan är med och står i klacken och kniper dessutom halva potten-lotteriet.
Peter Sibner, president ESMG North America och chef för Elite Prospects

– Jag tar Oilers i sju.
Mollie Walker, NY Post

– Jag håller Florida som favoriter pga erfarenheten av förra årets Stanley Cup final förlust och att det fokus de har haft hela säsongen. Men man kan aldrig räkna bort Edmonton och deras spets. Kul att vi får se duktiga svenska lirare lyfta bucklan för första gången. Mitt tips 4-3 till Florida.
Markus Näslund

Jag vet ju inte mycket om dagens ishockey – men en sak är jag ändå jävligt klar över: Ett lag med Craig MacTavish i rostern tar inte stryk i ett sånt här läge.
Sedan kan ni prata hur mycket ni vill om hur den slirige överlöparen Scott Mellanby ger Florida en sorts hämndlysten spets – det kvittar fullständigt då Craig MacTavish vet vad som krävs för att faktiskt vinna.
Det här blir svepet. 4-0 Oilers.
Erik Niva, Sportbladet

– Tror och hoppas för Oliver Ekman-Larssons skull på Florida! Känns som Florida är lite starkare som lag, men Edmonton har lite mer spets! Jag säger Florida.
Anders Broström

– Det här är en så svår serie att tippa. Florida är ett bättre lag. Och de har bättre målvakter. Så varför, undrar du kanske, tar jag Edmonton? Det är inte sentimentalitet, jag är inte längre kanadensare, fastän jag gillar Edmonton och dess joie de vivre. Nej. Det handlar om övertygelsen att Connor McDavid kommer leda sitt lag till första mästerskapet sedan The Oiler Glory Days.
Oilers i sju. Corey Perry gör matchavgörande målet och bryter sin Stanley Cup-jinx.
Scott Burnside, Burnside on Hockey (nyinvald i Hockey Hall of Fame)

– Jag tror Edmonton 4-3 i matcher. Tror dom flesta tror Florida men har vissa nära kompisar i det laget. Så hade varit kul för dom, men de kommer bli en bra serie. Sega flyg bara haha…men det hade man gjort alla dagar i veckan för att vara i den situationen dom är i.
Adam Boqvist, Columbus Blue Jackets

– Svårt. Florida vinner med 4-3.
Tommy Boustedt

– Panthers i 7.
Emily Kaplan, ESPN

– Florida vinner 4-3.
Större bredd offensivt och bättre målvakt lyfter jag fram som två av mina huvudargument.
Det tredje argumentet är den finländska giganten Aleksandr Barkov. Jag tror till och med att han lyckas tygla en viss Connor McDavid.
Åtminstone tillräckligt mycket för att Florida ska vinna.
Hans Abrahamsson, Sportbladet

– Jag tror på Florida, ett komplett och jobbigt lag att möta. Vinner på 7 matcher.
William Karlsson, Vegas Golden Knights

–Florida känns starka. Djupare lag och bättre målvakt.
Jag tror det blir 4-2 Florida.
Mikael Backlund, Calgary Flames

– 4-2 Florida.
Johan Altberg, CAA Hockey

– Tror Florida vinner, men hoppas Edmonton.
Lucas Raymond, Detroit Red Wings

– Vet ni varför doggy är favoritställningen i Kanada? För att båda kan se hockeymatchen på tv under akten. Kanadensarna är ett hockeytokigt folk och Edmonton vinner pga sin passion för sporten. Och för att en AIK:are spelar i laget.
Oisin Cantwell, Aftonbladet

– 4-3 Florida.
Carl Hagelin

– Florida 4-2 i matcher. Tkachuk MVP.
Niklas Kronwall

– Jag tror på 4-2 till Panthers. Barkov MVP.
Sam Hallam, förbundskapten Tre Kronor

– 4-1 till Florida. De känns lite djupare och jagar revansch från förra året.
Marcus Ragnarsson

– 4-1 Florida. Känns som ett jämnare lag och erfarenhet av förra årets final.
Per-Erik Eklund

– Florida fem matcher.
Christian Djoos, Lausanne HC

– Tror Florida vinner 4-2 i matcher.
Ulf Dahlén

– 4–0 i matcher till Florida Panthers. Gustav Forsling vinner Conn Smythe Trophy. De har mer ett mästarlag, de har mer ett komplett lag och de har framförallt mer ett elakt lag som vinner slutspelsmatcher. Den 27-årige backgeneralen är inte bara en defensiv klippa, han har också fjorton fyra mål och sju assist i slutspelet. Laget är inte bara noggrant i detaljerna runt bästa målvakten Sergei Bobrovski, här finns också den offensiva spetsen Alexander Barkov, Matthew Tkachuk, Sam Reinhart, Carter Verhaeghe och Anton Lundin. Fira med en Tequila Sunrise, skål!
Mattias Karlsson, Sportbladet

– Hade tyckt det var kul om McDavid fick vinna.
Hampus Lindholm, Boston Bruins

– 4-2 i matcher Florida.
Patrik Allvin, GM Vancouver Canucks

– Florida ser starka ut men Edmonton är otroligt farliga i pp. Tror Florida ändå tar det 4-2.
Gustav Nyquist, Nashville Predators

– ”Time it’s a jetplane, it’s move to fast”
Ett år har gått och lord Stanleys pokal ska delas ut igen. Nu med hockeyvärldens posterboy nr 1, Connor MacDavid i en av huvudrollerna.
Äntligen får han vara med och slåss om hockeyns finaste och mest åtråvärda kronjuvel.
Tillsammans med Leon Draisaitl ska han bärga bucklan tillbaka till hockeyns hemland.
Men tyvärr kommer Pantrarna att vara hungriga på att gå hela vägen i år och dom ser stabilare och betydligt bredare ut i sin Line-up än oljepojkarna.
4-2 till Panthers.
Niklas Eriksson, coach Örebro HK

– 4-2 till Florida
Kjell Samuelsson

– Det finns ett lag med en spelare som fostrats i samma skog, gått på samma mark och utfodrats med samma grödor som Nils Dacke, och när den store Tingsrydssonen Oliver Ekman Larsson får syn på Edmontons blåorange tröjor (som påminner om ett småländskt lag från biskopssätet Växjö) kommer han att bli lika vred och vildsint som Nils Dacke blev när skatten på ollonfläsk höjdes. Därför vinner Florida med 4-1 i matcher.
Two Martini Leifby, Sportbladet

–Tror det blir en spännande final där Florida vinner med 4-3 i matcher. Jag tror erfarenheten från fjolåret och deras jämnhet som lag blir viktigt. Men dom får se upp med Edmonton som har några spelare som ligger i toppen av poängligan.
Stefan Klockare, assisterande förbundskapten Tre Kronor

– Edmonton i 7.
Ulf Samuelsson

– Jag tror att Edmonton kommer vinna.
Elias Lindholm, Vancouver Canucks

– Lurigt förstås men det är nog dags för Panthers. Edmontons PP är det som tagit dom till finalen så det blir förstås väldigt avgörande hur Panthers klarar av det momentet. 5-5-spelet tror jag det är fördel för Panthers.
Challe Berglund, Leksand

– Det är inte ofta vi får en final av den här kalibern, med två lag som verkligen känns urstarka och som ingen är överraskad över att vi får se här.
En del av mig vill säga Florida, med Gustav Forsling som en oväntad Conn Smythe-vinnare, men detta drama kommer att avgöras i förlängning i en sjunde och avgörande final – och det blir McDavid själv som står för det sista målet.
Ett historiskt drama som kommer vara värt även den totala mangling av undertecknads och Bjurres syltryggar som alla flygtimmar kommer innebära.
På tal om McDavid: vill man ha en enda anledning till att se den här finalen är det just honom. Det här kan vara det definierande ögonblicket för en spelare som en dag faktiskt kan utmana sådana som Mario Lemieux och Wayne Gretzky. På den nivån är det.
Jonathan Lindquist, Viaplay

– Florida 4-2. LHC får fira.
Niklas Wikegård, Djurgården

– Tror Florida tar det i år efter att ha lärt sig sin läxa från förra året. 4-2 i matcher.
Robert Hägg, Anaheim Ducks

– Jag tippade att Florida skulle med 4-1 i matcher föregående säsong, gick sådär. Håller fast vid Florida i år igen fast med 4-2 i matcher.
Jonas Bergqvist

– Hoppas såklart på Florida med nära vännen Forsling där. Tror dom tar det 4-2 i matcher. Mycket handlar om dom kan stänga ner McDavid.
Anton Forsberg, Ottawa Senators

– Jag tror Oliver Ekman Larsson är bättre på hockey än att montera grillar, därför vinner Florida med 4-2.
Jimmy Wixtröm, Aftonbladet

– Jag vill att Florida vinner. Min gamla tränare Paul Maurice är fanimej värd det. Erfarenheten de skapade sig från finalförlusten ifjol gör att de grejar det den här gången. 4-2 i matcher.
Staffan Kronwall

– Florida 4-2 i matcher.
Florida tar med sig fjolårets lärdomar och har bredden i poängproduktionen.
Mattias Norström

– Florida-Edmonton 4-2 i matcher
Det vore såklart otroligt om Kanada kunde få sitt första mästarlag på en mindre evighet och världens bäste äntligen kunde få sin ring. Men jag tror att pantrarnas tyngd, elakhet och, framförallt, bättre målvakt kommer att fälla avgörandet.
Johan Kingfors, nyhetschef Sportbladet

– Lite svårt att komma över att Rangers inte är där så…4-0 till Edmonton.
Viktor Norén

– Tror Edmonton tar hem det! Det har varit otroligt vassa i special teams genom slutspelet! Hoppas också lite extra på dem då jag står Ekholm nära.
Jakob Silfverberg, Brynäs

– Edmonton vinner och McDavid Ekholm är tungan på vågen, det som kan hindra dom är Bobrovsky i kassen. Kul att Forsling går bra i Florida.
Rolf Ridderwall

– Florida i 6.
Ulf ”Lill-Pröjsarn” Nilson

– Panthers vinner över sex matcher.
Vissa år tycker jag att det är svårt att tippa finalserien, men den här gången är jag bergsäker på att Gustav Forslings gäng plockar hem det. De har bättre målvakt, är elakare i boxplay och framför allt tycks de mer beslutsamma när matchen står och dallrar vid 3–3-läge och två minuter kvar. Så ja, Edmonton vinner två matcher stort, men man behöver varken vara Magnus eller Brasse för att fatta att fyra knappa segrar är mer värda.
Kristoffer ”Kroko” Bergström, Sportbladet

– Jag tror Florida tar hem det. Alla är friska och dom var i final förra säsongen. Stenhård serie som går till sju matcher.
Ricard Persson, chefsscout Minnesota Wild

– FLA i 6.
Thomas Drance, The Athletic i Vancouver

– Panthers i 7. De har klar fördel i kassen, en renare nummer ett-back i Gustav Forsling, och om någon kan tygla Connor McDavid är det Aleksander Barkov.
Luke Fox, Sportsnet Toronto

– Det dog med Rangers.
Fredrik Wikingsson

– Edmonton 4-2. Powerplay avgör som vanligt. Kanada behöver vinna bucklan igen.
Mats Näslund

– Jag tror att Florida har en bra chans. Finalerfarenhet från ifjol samt ett väldigt brett spelarmaterial.
Josef Boumedienne

– Tror att Florida blir en för svår nöt att knäcka dom känns för starka! Tror dom vinner med 4-2 i matcher.
Isac Lundeström, Anaheim Ducks

– Florida vinner med 4-2 i matcher. De slog Oilers 5-3 och 5-1 när lagen möttes under säsongen.
Milton Sibner, Gulf Coast Flames

– Tror Florida vinner. Lärde sig nog mycket från finalen ifjol. Rutin där i kombination med stark revansch-lusta att gå hela vägen som lag och organisation.
Joel Lundqvist

– Tror 4-2 till Florida! Känns som det är deras år i år. Snubblade förra säsongen men denna gång så vet dom vad som krävs för att knyta ihop säcken och vinna allt.
Fabian Zetterlund, San Jose Sharks

– Tror på Edmonton.
Leif Boork

– Oilers i sju.
Mark Spector, Sportsnet Edmonton

– 4-3 i matcher till Florida.
Jan ”X:et” Erixon

– Riktigt svårt men tror Florida tar hem det i år. Dem var i final förra året och förlorade, de känns riktigt hungriga. Men man vet aldrig, tar de många utvisningar så kan Edmonton ta hem det med sitt powerplay som kan vinna matcher.
Rickard Rakell, Pittsburgh Penguins

– Förra året tippade jag Florida enbart baserat på att Olli Jokinen spelat där. Lägg numer också därtill den ursympatiske OEL i ekvationen så vill jag egentligen göra samma sak i år men…. Connor McDavid. Med chans på sin första Stanley? Svårt att tippa emot. Men hoppas jag har fel. Igen. 4-3 i matcher till Oilers.
Makoto Asahara, Sportbladet

– Florida har imponerat genom hela slutspelet med sitt stabila spel i alla situationer. Edmonton ser starkare ut för varje runda och har fantastisk spets (97, 29) Men jag tror att Floridas målvakt och tunga lagspel kommer att bli skillnaden.
Fredrik Modin

– Panthers i fem (bara för att jag bara vill åka till Edmonton en gång…)
Michael Russo, The Athletic i Minnesota

– Tror på Edmonton, när McDavid och Draisaitl är igång är dom svårstoppade.
Jacob Peterson, San Jose Sharks

– 4-1 till Oilers. Mot Rangers passar deras spel sämre, men nu går det lättare. Kommer bli stort att ett kanadensisk lag återigen vinner SC.
Claes Elefalk, CAA

– Haha, det känns lite konstigt men jag tycker Florida ser sjukt starka ut och tror dom vinner hemma i match 7 och då ses vi.
Patric Hörnqvist

– Vi kör på att Panthers inte är lika vana med att resa långa sträckor och det faktum att första gången jag var glad att karriären var över var när jag såg McDavid trampa loss live. Så Edmonton Oilers kör vi på.
Douglas Murray

– Jag säger Florida i 7.
Peter Baugh, The Athletic i New York

– Jag hejar på Janmark och Edmonton vinner 4-2.
John Klingberg, Toronto Maple Leafs

– Hemmaplansfavör avgör. 4-3 Florida.
Pelle Bäckman

– I vanlig ordning när det kommer till tippning går jag på en magkänsla som om den fick styra skulle kunna riva upp dom mest självklara av beslut.
Florida vinner med 4-2 i matcher och Pantrarna – och OEL – får lyfta Lord Stanleys buckla för första gången.
Kajsa Kalméus, TV4

– Jag tror Florida vinner, 4-2.
Håkan Andersson, scout Detroit Red Wings

– Tror lite på Florida. Dom har på nåt sätt slagit ut och tuggat ned väldigt bra motstånd , så det finns en urkraft att inte ge sig
Edmonton får nog se sig besegrade. Tror inte deras stjärnor har nån mer framtid. Även om Ekholm gör det jättebra så räcker det inte. Stanley Cup-segrare blir Florida Panthers.
Pär Mårts

– Tror på Panthers de verkar vara inne i flytet nu, trots McDavid och gänget är skickliga. Men blir hårt. 4-3 i matcher.
Anders Pudding Weiderstål

– Florida tror jag på.
Marcus Johansson, Minnesota Wild

– Jag tror Florida Panthers kommer mala ner Edmonton Oilers med sin fysiska spelstil, som ju är lite på gränsen för hur grisig man kan vara på isen, utan att åka på utvisningar. Oilers superstjärna McDavid kommer därmed få det svårt med sin finess-hockey. Mitt finaltips är 4-2 till Florida.
Pontus Höök, fotograf New York

– Panthers i 6.
Mark Lazerus, The Athletic i Chicago

– Tror på Edmonton. 4-2 i matcher. Det är Connors tur.
Fredrik Sjöström, GM Frölunda

– Tror att Edmonton vinner.
Jesper Boqvist, Boston Bruins

En hel hockeyvärld hoppas att världens bäste äntligen ska få vinna och skutta upp på samma Oilers-piedestal som Jari, Mark och Wayne.
Det är upplagt för hockeydramaturgiskt sagoslut.
Det är också då det brukar bli tvärt om.
4-2 till Florida.
Christian Gustafsson, Barometern och Oskarshamns-Tidningen

– Såg Florida live i januari…blev mycket imponerad av deras fart och passningsspel, så jag tror på 4-3 i matcher. Så OEL får en Stanley Cup-ring. Det är han värd.
Tomas Jonsson

– 4-3 till Florida.
Peter Wixtröm, Aftonbladet

– När jag var hockeykrönikör var jag tvungen att vara neutral och det var jag också. Eller….jag hade några personliga favoriter. Inte lag, men några enskilda spelare. Mitt problem nu är att två av dem är med i den här finalen. OEL och Mattias Ekholm. Den av dem som kommer ha glädjetårar i skägget kommer få mig att börja gråta. Men okej. Vilka vinner? Du behöver förlora tungt för att vinna stort. Florida tar det och jag fäller någon tår för Oliver. 4-2 Panthers
Magnus Nyström, Expressen

– Den här jävla finalen är ju omöjlig att spå. Men kan Forsling tämja 97 och 29 så vinner Florida. Men om dom två får härja fritt så tar Edmonton hem det. OK, jag måste ju säga nåt och då tror jag Florida 4-3 för att dom har en liiite bättre målvakt och backar samt liiite mer spridning på målskyttet och poängskörden. Men vad faan vet jag?
Calle Johansson

– Panthers i sju.
Dan Rosen, nhl.com

– Tror Florida, 4-1 i matcher, Florida har en otrolig bredd och jag tror det blir avgörande.
Oskar Sundqvist, St Louis Blues

– FLA 4-2.
Mikael Reander, Four Sports Hockey

– Florida förlorade finalen föra året , men nu kommer dom att ta Stanley Cup.
Förlusten mot Vegas förra året svider än.
Bra defensivt, bra målvakt.
Men kan dom stänga ner Connor McDavid?
Gissar 4-2 i matcher.
Tomas Holmström

– Tror gamla klubben Florida tar hem det i år.
Jacob Markström, Calgary Flames

– Edmonton i 7.
Anton Blidh, NY Rangers

– 4-2 Edmonton.
Johan Finnström, Four Sports Hockey

– 4-2 i matcher till Florida.
Bobrovsky är överlägsen Skinner i målvaktsmatchen – och då hjälper inte ens att McDavid finns i Edmonton .
Christoffer Bodin, Sportbladet

– Florida vinner med 4-2.
Pär Djoos

– Jag tror att Florida tar det. Deras bredd och målvakt blir avgörande.
Oscar Lindberg, Skellefteå

– Jag hoppas Connor McDavid får vinna Stanley Cup. Men tror att det blir Florida som tar hem finalserien efter ett avgörande i game 7. Matthew Tkachuk blir MVP.
Jörgen Källström, Sportbladet

– 4-2 Florida.
David Rundblad, Modo

– Edmonton vinner 4-2 i matcher, det är dags för McDavid att få vinna bucklan, han kommer vara den som gör skillnad och fansen i Edmonton kommer vara galna.
Fredrik Bremberg

– Blir Florida. Dom vinner. 4 matcher mot 2.
Percy Nilsson

– Oilers 4-3
Mest för att jag gillar lirare, bra storys och nostalgi.
Jag unnar verkligen Connor McDavid en framgång. Vilken spelare!
Och Kris Knoblauch tog över i båset efter 13 usla Oilers-matcher i grundserien och kan nu ta en sensationell Stanley Cup-titel. Det är en härlig berättelse.
Sen finns det så mycket kopplat till Edmontons succé på 80-talet som väcker nostalgihjärtat i mig. Gretzky, Kurri, Messier…
Det blir tufft – men jag tror på Oilers!
Magnus Herbertsson, chef Sportbladet

– Allt talar väl för Panthers nu, erfarenheten efter förra året och utåt sett verkar det inte finnas ett enda problem innan för väggarna i det där omklädningsrummet.
Men Connor McDavid i Stanley Cup-final?
Oilers, sju matcher.
Henrik Sjöberg, HockeyNews.se

– Känslan är att Florida inte har släppt blicken från bucklan sedan förra årets sargade upplaga blev bortviftad av Vegas efter 5. Dessutom, av spelarintervjuer i mitt flöde att döma, verkar det som att Panthers spelarna got that mojo working just nu.
Sedan är det klart att som fellow Dalmas vill man se det våldsamt underskattade slutspelsmonstret Mattias Ekholm lyfta en cup till slut. Tror dock att hela Mc Jesus i Kanada/Edmonton grejen kan sätta käppar i lag dynamiska och anspännings navigerande hjul när saker ställs på sin spets.
4-3 Florida .
Kalle Eriksson, Almtuna

– Det är svårtippat som vanligt, men jag tror Florida vinner på bättre målvakt. 4-2 i matcher. Roligt med Forsling som jag draftade när jag jobbade för Vancouver.
Inge Hammarström

– Jag tippar med mitt amerikanska hjärta: 4-2 till Panthers. Forsling blir hjälte i match ett.
Stefan Åsberg, SVT

– Connor McDavid och Leon Draisaitl är otroliga, och det är Edmontons ”special teams” med. Panthers tar tonvis med utvisningar. Även med en stark penalty kill är det inget framgångsrecept mot Oilers. Detta må vara en serie i vilken Florida är djupare och bättre fem mot fem, men i slutändan spelar det ingen roll. Oilers i 6.
Nick Cotsonika, NHL.com

– Edmonton vinner med 4-2. Varför? Snyggast tröjor.
Johan Flinck, Sportbladet

– Panthers i 5.
Kevin Kurz, The Athletic i Philadelphia

– 4-0 till Florida.
Barkov historisk som förste finske kapten att lyfta bucklan. Och så får även underbare coachen Paul Maurice vinna.
Jarkko Päiväniemi, Sportbladet

– Panthers i 6. Vi kommer behöva göra den där andra trippen till Edmonton…
Shawn Roarke, nhl.com

– Det blir en jätterysare i år. Jag trodde på Edmonton innan säsongen och det vore ju dumt att ändra nu. Visserligen hade jag New Jersey som finalmotståndare och det gick ju som det gick. Well well, Edmonton vinner med 4-3 i matcher. Connor McDavid kommer att göra sin bästa slutspelsserie för säsongen och det kommer att räcka för att nöta ner Florida. Den 24 juni är dagen McDavid blir helt odödlig i Edmonton.
Anton Johansson, Sportbladet

– Jag har Oilers i sju. Världen är inte redo för Stanley Cup Final-versionen av McDavid.
Tarik El-Bashir, Monumental Sports Network Washington

– Svårt att säga. Men för ishockeyn i Kanada hade det varit superskoj om Edmonton vann med 4-2 i matcher.
Kenny Jönsson

– Florida i 6. Erfarenheten från ifjol, när de nådde finalen och sedan fick det motigt, kan vara bra motivation. Panthers är ett djupt och fysiskt lag som det är svårt att ta pucken av. Dom har inte McDavid och Draisaitl, men det är ett lag med få svagheter och överlägset målvaktsspel.
Bill Meltzer, nhl.com och HockeyBuzz.com i Philadelphia

– Florida vinner.
Andre Burakovsky, Seattle Kraken

– Eichel fick sin cup 2023, McDavid får sin 2024. Sabres-fansen fortsätter sörja sitt öde. Oilers i 6.
Mike Harrington, Buffalo News

– Edmonton 4-2.
Mikael Tellqvist

– Florida i 7.
Sami Hoffrén, Sanomat.

– Jag har Panthers i sju. McDavid kommer ha några stora ögonblick, precis som Draisaitl. Men i slutändan tror jag att Panthers hårda stil, med Barkov och Bennett i hasorna på 97 och/eller 29, och deras djup och hemmais kommer att vara precis tillräckligt. Men jag har haft fel om Oilers hittills, och de förtjänar beröm för förändringarna de gjort för att bli ett playoff-lag.
Eric Stephens, The Athletic, LA och Anaheim.

– Jeg tror Florida vinner 4-2 i kamper. De har imponert meg enormt i sluttspillet, og jeg tror nivåforskjellen mellom Bobrovsky og Skinner blir avgjørende.
Mathias Ask, tv2 Norge

– Florida i 6.
Kevin McGran,Toronto Star

– Edmonton 4-2. Vore kul om ett lag från Kanada fick vinna igen och om Ekholm får vinna, det är en bra pöjk.
Jacob de la Rose

– Oilers i 7. Jag älskar det här Panthers-laget, men det här kan vara bästa chansen att vinna Stanley Cup i Connor McDavids karriär och han spelar just så.
Craig Custance, chefredaktör The Athletic

– Djupet i laget, slutspelsrutinen, hemmaplansfördel, den bättre målvakten och att man har just nu Sveriges bäste back. Florida 4-2.
Pelle Hägglund, ÖA

– Hoppas på Edmonton, men deras tur är slut! Florida 4-1 tror jag, dom känns oslagbara i år.
Carl Klingberg, Frölunda

– Florida i 6.
Arpon Basu, The Athletic i Montreal

– Trodde helt klart Dallas skulle ta hem det, men nu ser jag Florida som favoriter här. Ett grymt sammansvetsat lag med vass spets i Barkov och Tkachuk, där speciellt Barkov är grym på att ta bort motståndarnas bästa. Klarar han McDavid och Draisaitl också, då är mycket vunnet. Skulle vara ironiskt också om Florida tar sig förbi Vasilievsky, Swayman och Shestyorkin, för att falla på Stuart Skinner.
Tror det blir 4-2 till Florida och därmed en ny Stanley Cup-mästare i historien.
Emil Ullbrand, Svenska Fans

– Panthers i 6.
Pat Leonard, Daily News New York

– Jag säger Panthers i 6.
Arthur Staples, The Athletic i New York

– Har faktiskt kollat alla Floridas matcher inkl Boston. Bruins hade egentligen ingen chans! Rangers överraskade, trodde dom skulle vika ner sig mot FL men dom stretade på bra med en fantastisk målvakt! FL är ruggigt starka och spelar riktigt tufft/fult (slutspelshockey). Bobrovski står på huvudet! Ledargestalter som Tkachuk, Reinhart och Barkov och sist men inte minst Forsling som spelat som i trans (trodde aldrig han va så bra..)… Sen har ju Edmonton McDavid och Draisaitl men har inte sett så mycket av dom… Men jag tror FL i 6.
Michael Thelvén

– Jag svarar helt och hållet med hjärtat, för styrkeförhållandena mellan lagen har jag för dålig koll på. Så jag hoppas att Florida vinner, för jag vill att Oliver Ekman Larsson ska få vinna. Han har alltid ställt upp för Tre Kronor när han kan, spelat hem två VM-guld till Sverige, och efter alla år av missade slutspel i Arizona, och närmare 1000 NHL-matcher så är han den jag unnar en titel. Så Florida vinner. 4-2 i matcher.
Johan Svensson, Mr Madhawk, Expressen

– Okej, starkt av Florida att slå ut ett pånyttfött Rangers. Men jag tippar ändå Connor McDavid och 4-3 i matcher till Oilers.
Robert Perlskog

– Jag tar Florida i 6.
Abbey Mastracco, Daily News New York

– Oilers i 6. Stanley Cup-bucklan behöver komma tillbaka till Kanada.
Bruce Garrioch, Ottawa Sun

– 4-2 i matcher till Florida.
Eddie Läck

– Oilers i 6.
Jackie Spiegel, Philly Inquirer

– Florida ser ut att ha lärt sig läxan från förra säsongens nederlag i finalen. Jag tippar att lagmaskinen Panthers får stopp på McDavid och Draisaitl och tar hem det med 4-2 i matcher och Oliver Ekman-Larsson, Gustav Forsling och Kevin Stenlund får lyfta Lord Stanleys pokal.
Sebastian Norén, Svenska Fans

– Panthers i 6.
Tom Gulitti, nhl.com

– Andra gången gillt för pantrarna, eller ”äntligen” för världens bästa spelare och hans tyska radarpartner? Oj, den är svår ändå.
Nåväl. Hur bra än Edmontons superduo är; Floridas lag är ett stabilare bygge med allt som krävs för att gå hela vägen. Jag säger 4-2 till Panthers!
Robin Lindgren, Norran

– Florida vinner. Laget har byggt ett perfekt slutspelslag – med bra målvakt, hårdhet och erfarenhet. Jag gläds med Oliver Ekman Larsson, som äntligen får lyfta Lord Stanleys buckla – och det kan inte ens världens bäste spelare stoppa. 4–2 i matcher.
Johan Rylander, GP

– Florida i 6.
Marc Antoine Godin, Radio Canada i Montreal

– Edmonton vinner 4-3. Superstjärnorna fäller avgörandet . Annars kan de lägga ner Kanada. Trettio år är mer än nog…
Niklas Holmgren, Viaplay

– Stjärnor avgör finaler och dom finns hos Edmonton plus att det blir kanadensiskt hysteri när Dom flyger till 4-2 seger.
Glenn Strömberg

– Panthers i TRE…Det är ingen bra match-up för Edmonton.
Dejan Kovacevic, DK Pittsburgh Sports

– Panthers i 6.
Sheng Peng, SanJoseHockeynow.com

– Florida Panthers i sju. Edmonton Oilers har varit en fantastisk saga och skulle Connor McDavid vinna Stanley Cup kommer han rankas bland de bästa genom tiderna. Men beslutsamheten Florida Panthers visat i ansträngningarna för att ta sig tillbaka till Stanley Cup-finalen efter att ha förlorat den är inget vi brukar se. Det verkar som att de vägrar gå med på att bli stoppade. Som när Pittsburgh Penguins kom tillbaka och slog Detroit Red Wings 2009. Men det kommer bli jämnt.
David Alter, Hockey News Toronto

– Tror Florida kniper det. De har allt, bara Bobrovsky håller hög nivå och inte dippar. 4-2 till Pantrarna.
Carl Gunnarsson

– Jag tar Edmonton i 6.
J-F Chaumont, LNH.com i Montreal

– Florida vinner med 4-2.
Största anledning – Bobrovsky kommer att överglänsa Skinner i keeper-fajten.
Trots sjuk spets i McDavid och Draisaitl kommer inte Oilers lyfta bucklan…
Martin Björkman, Sportbladet

– Florida i 6.
Eric Engels, Sportsnet i Montreal

– Förväntar mig en otroligt jämn och spännande finalserie. Bucklan hamnar i ”The Sunshine State” efter 7 gastkramande matcher.
Petter Rönnqvist

– Oilers i 6.
Katie Strang, The Athletic

– Panthers i sex matcher.
Seth Rorabaugh, Pittsburgh Tribune-Review

– 4-2 till Florida!
Kan världens bästa spelare med stöd av en stark core rubba ett komplett lag? Inte omöjligt men tveksamt. Ken Hollands lagbygge har för många brister bortom toppspelarna. Florida har bättre djup och bättre målvakt.
Robin Fredriksson, poddkung

– Min farmor påpekade, flera gånger till och med, att jag var lik McDavid. Till utseendet alltså. Eller var det spelsinnet? Hur som helst hade min farmor typ alltid rätt. Edmonton vinner alltså. 4-2. För Ruts skull. McDavid avgör i sudden och utbrister ”I’m in heaven”.
Anton ”Arvika-Anton” Edman, frilansare

– Florida Panthers vinner med 4-2 därför att dom har mindre press på sig än Edmonton. Edmonton kommer förlora viktig match hemma .De har en hel nation som stöttar dom också och kanske domarna med sig men Florida har Oliver Ekman Larsson och drömmen om upprättelse.Dock måste Florida undvika plastråttor och drinkar med parasoll.
Annika Greder Duncan, Sveriges Radio

– 4-2 till Edmonton. West coast äger. Florida Panthers = nya Buffalo Bills.
Magnus Alselind, chefredaktör HockeyNews.se

– Hjärtat säger Edmonton.
Hjärnan säger Florida.
4-2 Panters.
Håkan Södergren

– Bara för att jag vill att alla mina vänner ska lida och tvingas sitta på plan VÄLDIGT MYCKET kommer det bli sju matcher. Och Stanley Cup kommer hälsa på i min hemstad i sommar. Kan Sasha ta Conn Smythe-trofén med sig också? Florida. Sorry, Kanada.
Juha Hiitelä, Sanomat

– Det är länge sedan dom var i final.
Det är ännu längre sedan dom vann.
Den här chansen kommer Edmonton att greppa.
Det är DAGS.
Underbart att se McDavid i en final.
Det blir svårtuggat för Florida.
4-2 till Oilers.
Claes Åkeson

– Panthers i 6. Jag borde veta bättre än att betta mot en dynamisk duo som McDavid och Draisaitl, eftersom jag bevakade hela Crosby-Malkin-eran i Pittsburgh. Men jag bevakade också ett lag som förlorade en final bara för att komma tillbaka och vinna nästa år. Panthers djup och fördel på målvaktssidan är det som väger över i en tajt serie.
Rob Rossi, The Athletic i Pittsburgh

– Tar emot att gå emot McDavid. Jag tror dock Florida lärde sig mycket av förra säsongens finalförlust. Så jag säger 4-2 i matcher till Florida.
Peter Popovic

– Jag känner ju såhär va. De största genom tiderna är ju störst för att de är bäst, och de absolut största, även för att de vunnit Stanley Cup. Har man haft åldern inne har man fått uppleva spelare som Gretzky, Lemieux, Forsberg, Bourque, Lidström etc.. Ännu längre tillbaka så är det Orr, Howe, Potvin m.fl. Alla de här herrarna = bäst OCH Stanley Cup-vinnare. Att få ha upplevt spelare av samma dignitet som dessa legendarer är rätt sällsynt ändå. Kanske ska man våga nämna Crosby och Ovechkin här för att snacka modern tid. Och de har vunnit, vilket på något sätt ger dem evig glory och legendstatus. Men Connor McDavid (får väl ändå sägas vara bättre än både Crosby och Ovechkin) har inte vunnit… än.
Men det är dags nu. Det är dags att McDavid får kröna den här överlägsenheten med att lyfta bucklan och på riktigt få den legendstatus som han förtjänar. Han kommer också visa vägen genom att vara bäst när det gäller som mest.
Edmonton vinner med 4-1 i matcher.
Filip Lindfors, Sportbladet

– Ok, svårtippat som vanligt men jag tror på Edmonton i sex matcher denna gången. Det är dax för ett kanadensiskt lag att ta hem bucklan i år.
Rikard Grönborg

– Florida har vapen att neutralisera McDavid ( konstigt nog) det kommer bli ett måste! Och egen spets för att vinna matcher och speciellt jämna matcher. En playoff maskin 4-2 till Florida.
Leif ”Strumpan” Strömberg

– Statistisk är inte allt. Därmed går jag mot oddsen och säger: Edmonton gör sitt livs insats och vinner.
Frida Fagerlund, Sportbladet

– Det blir 4-2 till Panthers.
Antti Mäkinen, Viaplay Finland

– Jag tror Florida Panthers vinner med 4-1 i matcher. Det är en sjujäkla lagmaskin, och de har en bredd som Edmonton inte är i närheten av. Dessutom, på vägen fram till finalen har de mött Andrej Vasilevskij, Jeremy Swayman och Igor Shesterkin – och nu möter de Stuart Skinner. Det är en viss skillnad.
Aleksandr Barkov skriver historia och blir förste finske spelare att utses till MVP.
Måns Karlsson, Hockeysverige

– 4-1 till Florida.
Peter Wennman

– Det är många man unnar en buckla i de här gängen, men visst är det väl dags för Kanada att få släpa hem Stanley Cup?
Edmontons special teams och Connor McDavid gör att Oilers vinner med 4–2 i matcher.
Mattias Ek, HockeyNews.se

– Jag tippade dem redan inför säsongen och vidhåller att det blir Florida som får sola sig i glansen av den mäktiga bucklan för första gången. 4-2 i matcher där Forsling och OEL till slut plockar in McDavid och Draisaitl i en fascinerande finalserie.
Niklas Jihde, Viaplay

– 4-2 i matcher till Panthers. Komplett lag tycker jag.
Jesper Thedéen, Sportbladet

– Behåller mitt tips inför slutspelet. Florida slår Edmonton i final, 4-1 i matcher.
Rickard Segerborn, TV4

– Torkan i Kanada fortsätter. Fast den här gången får vi i alla fall se bucklan delas ut på vår mark. Panthers i 6.
Don Brennan, Ottawa Sun

– Jag håller såklart både fingrar och tår för att mäktige Connor McDavid ska få vinna Lord Stanley. Innan han har gjort det så kommer man få höra trötta takes från gamla spelare och soffexperter att han inte har det som krävs osv osv.
Jag tror dock tyvärr att dom kommer få rätt i år igen men till slut så kommer han att tysta sina kritiker.
Barkov, Tkachuk och grabbarna hos pantrarna är för väloljade och det känns lite som att det är deras tur.
Är det någon som kan få stopp på McD och tysken så är det Barkov som är oerhört begåvad över hela isen. Jag tror på Florida i 6 trots att det tar emot att säga det!
Pontus Wernbloom

– Florida i sex matcher, av den enkla anledningen att hockeygudarna har bestämt att det första kanadensiska laget som ska vinna Stanley Cup sedan Montreal tog hem det 1993, ska vara Montreal. Edmonton är tyvärr för tunna framåt. Som krönikören Jack Todd skrev i Montreal Gazette: Att spela mot Florida är som att krypa genom en hektar taggtråd endast iförd kalsonger. Det är sällan som målvakter spelar en avgörande roll i finalerna, men Oilers duo är helt enkelt så mycket sämre än Bobrovsky.
Szymon Szemberg, E.H.C.

– Hjärtat bultar för Oliver Ekman-Larsson, som är en av de trevligaste människorna jag jobbat med inom hockey. Det vore väldigt legendariskt om han fick vinna, ett mini-Ray-Bourque-ögonblick för svensk hockey (nåja, något haltande liknelse, men men).
Och även hjärnan tror på Olivers pantrar i den här finalen. Jag tycker att Florida som lag spelar den bästa hockeyn i NHL för tillfället. De har ett spelsätt som bryter mönstret från de många chippa-ut och dumpa djupt-systemen i ligan.
Med det sagt tror jag Connor McDavid kommer att vara ett monster i finalen. Kan Aleksander Barkov stänga ned honom tillräckligt? Återstår att se.
Så det går till sju matcher. Sen avgör Florida på hemmaplan. Gustav Forsling får Conn Smythe. Ja, varför inte?
Florida-Edmonton 4-3
Linus Hugosson, Svenska hockeyförbundet

– Känns oerhört svårtippat i år, men trots att förra årets finalförlust nog talar för Panthers, så säger jag 4-2 till Oilers. Aldrig att McJesus missar den här chansen – han kommer avgöra serien på egen hand om det krävs, tror jag.
Simone Grund, frilansjournalist

– 4-3 Edmonton
Florida är större, tyngre, elakare och lite bättre, men det är Oilers år i år. McDavid får lyfta Lord Stanleys pokal och sållar sig därmed till en av sportens verkligt stora.
Adam Johansson, Expressen

– Står fast vid min bracket från april där tipset var att Oilers vinner över Panthers i finalen med 4-2 i matcher. Fyra svenska backar med klippan Ekholm och fenomenet Forsling i spetsen. Veteranen Ekman-Larsson får äntligen lira om Stanley Cup & Broberg har gjort succé sedan han kom in i match 4 mot Stars. Superstjärnorna McDavid, Draisaitl och Bouchard leder Edmonton offensivt men Panthers har mer klös och sandpapper i sin lineup än alla stränga slöjdlärare i Svedala. Oilers har med jagande Janmark stängt ner 28 numerära underlägen i rad. Kan Skinner, som är yngst av nio syskon, fortsätta resa sig med ryggen mot repen och spika igen blir det parad i Edmonton för första gången på 34 år! Andas och njut av finalfesten
Erik Granqvist, Viaplay

– Edmonton vinner med 4-1.
Connor McDavid blir MVP
Daniel ”Disco” Kristoffersson, Sportbladet

– 18 år sedan finalspel. Laget som slog ut mitt Canucks tar hem det här. Låt Connor McDavid lyfta Stanley Cup. 4-3 till Edmonton
Christina Börlin, hockeykonnässör Ö-vik

– Jag tror att Florida lärde sig oerhört mycket av fjolårets finalserie och vinner därför med 4-3 i matcher.
För Edmontons del så krävs att McDavid/Draisaitl är en nivå upp till och jag tror inte orken för det finns kvar.
Men det blir jämnt och därför avgör bäst Mv-spel, alltså Bobrovsky.
Rickard Wallin

– Det aller beste med denne finalen er at det blir fantastisk hockey til helt frem til 24. juni – og da vinner Panthers Stanley Cup på hjemmebane i Florida. 4-3 i kampseirer fordi: Bobrovskij er en mer åpenbar matchvinnende målvakt enn Skinner. Men mest fordi Floridas defensive disiplin, kollektivt og individuelt, i lengden og til slutt – i match 7 – vil bryte ned Edmontons suverene individuelle spisskompetanse og artisteri. Det vil si McDavid og Draisaitl. Tyvärr.
Öystein Jarlsbo, VG

Jag ger Edmonton 1 match.
4-1 Florida dom har allt.
Storlek, finess, fysik, fart, system, Forsling och bla Bob.
Komplett lag som är grymt kompakta defensivt men dynamiska offensivt.
Christer Olsson, SC Bern

– Jag tar Panthers för att de har en bättre målvakt och för att de är ett lag som förra året lärde sig hur mycket svårare det är att vinna i finalen. De är välbalanserade på varje position och redo att festa med bucklan.
Helene St James, Detroit Free Press

– 4-3 till Edmonton.
Joakim Nygård, Färjestad

– Synd att Du inte frågade om utgången av semifinalerna. Jag tippade faktiskt rätt!
I mina ögon riktigt vasst Stanley Cup denna säsong.
EDM är bra, FLA är bättre och vinner 4-1.
Lasse Granqvist, C More och Sporthuset

– Får kopiera förra året haha, Florida i 6.
Lias Andersson, LA Kings

– Florida Panthers. Jag trodde att Lando Norris seger i Miami skulle vara årets höjdpunkt i Florida. Så fel jag hade. Efter fjolårsförlusten mot Colorado Avalanche är pantrarna redo för att plocka hem segern. Blir kul att se Oliver Ekman-Larsson vinna sin första titel på 14 år, kanske något för Logan Sargeant att glädja sig åt? Årets – och fjolårets sämsta F1-förare är från Fort Lauderdale och Panthers är närmare en seger än vad han är både poäng och en fortsättning hos Williams.
Anna Andersson, Sportbladet

– Panthers är i final för andra året i rad medans det tog Edmonton 18 långa år att ta sig tillbaka till final. Jag tycker det är två starka lag med spets i både offensiven och defensiven. Lite övertag på målvaktssidan för Panthers.
Frågan är om Panthers kan ta bort McDavid och Draisaitl.
Jag tror det och därför vinner Panters med 4-2 i matcher.
Johan Garpenlöv

– Panthers i 7.
Terry Koshan, Toronto Sun

– Edmonton vinner med 4-1. Firma McDavid/Draisaitl kommer få det dom förtjänar.
Dick Axelsson

– Så här tror jag: Hjärtat säger Edmonton på grund av den långa kanadensiska Stanley Cup-torkan, men hjärnan säger Florida. Så tanken får styra och därmed blir det 4-2 i matcher till Florida. Mycket imponerad över hur Pantrarna manövrerade ut Rangers och tror Bobrovskij, OEL och Forsling kan stänga ned McDavid & Co tillräckligt för att vinna.
Göran Sundberg, TT

– Som alltid sjukt svårt att tippa men jag tror att Edmonton vinner med 4 -2 i matcher.
Spelare som Connor McDavid, Leon Draisaitl och Ryan Nugent Hopkins tror jag blir avgörande.
Kul med flera svenskar i laget och det
vore extra kul att se Mattias Janmark – killen som inte togs ut till vare sig tv-pucken, hockeygymnasium eller juniorlandslaget – lyfta bucklan .
Störtskön person, krigare och vinnare!
Marie Hallman, frilans skriver hockey för bland annat TT och i egna bloggen hockeymedmariehallman.se

– Vi står ju inför ett intressant, eller kanske snarare frustrerande, scenario. Ett svagt lagbygge av en Ken Holland med utgånget bäst före-datum mot en — som varje år, känns det som — Flyers reject. Det verkar stå skrivet i stjärnorna att Flyers rejects ska vinna cupen, om inte varje år så i alla fall återkommande. Men det har man förlikat sig med för länge sen och jag hyser väl egentligen inget agg mot Sergei Bobrovsky. Nu betyder ju inte det att man nödvändigtvis inte vill se honom vinna. I det här specifika fallet vore det hysteriskt mycket roligare om Panthers faktiskt vinner.
Det är ju trots allt så att man vill se världen, eller i det här fallet Edmonton, brinna. Man vill ju se Leon Draisaitl och Connor McDavid tröttna och nå free agency. Och det måste ju vara mer aktuellt om de förlorar finalen? För inte vinner man väl cupen, anser att jobbet är gjort och lämnar organisationen?
Florida är det djupare laget och har ett potentiellt triumfkort i Bobrovsky, även om målvakter är notoriskt opålitliga. Utöver sina två stora och en utmärkt Evan Bouchard är det inte mycket som skrämmer i Oilers. Jag väljer att tro på Panthers. Aleksander Barkov kan hålla tillbaka McDavid och vi får ännu en Flyers rejects namn ingraverat på cupen.
Niclas Viberg, Sveriges bästa NHL-podcast

– Det är dags för ett kanadensiskt lag va? 4-3 i matcher till Edmonton.
Jag unnar såklart alla svenskar att vinna men visst hade det varit extra roligt om Oliver Ekman Larsson fick vinna. Han har under många år varit en av svensk hockeys bästa backar men spenderat större delen av karriären i slagpåsarnas slagpåse Arizona. Men hans Panthers får dock se sig slagna av McDavid och gänget. McDavid som förövrigt måste vara den skickligaste spelaren som någonsin spelat hockey.
Sanny Lindström

– Jag tror och hoppas på Florida där Forsling med tanke på sin utveckling kan bli helt avgörande – vore fantastiskt trevligt!
Curre Lundmark

– Oilers har fruktansvärt starka special teams-siffror, men New York Rangers var också vassa där – tills de mötte Florida.
Det går förstås inte att räkna bort McDavid (och det vore verkligen häftigt att se en kanadensisk stad fira en Stanley Cup, kommer dom ens ihåg hur det går till?) men Florida är ännu lite hårdare, jämnare, mer erfarna och sugna i år än förra året.
I fjol tippade jag Panthers, och det gick ju åt skogen. Så… jag kör på samma spår igen.
Panthers vinner, 4–2.
Johan Eriksson, Expressen

– Panthers i 6.
Joshua Clipperton, The Canadian Press

– Oj, vad svårt det är att tippa i år. Florida besitter en trupp med en enorm bredd + att de var i final ifjol och har revanschlusten där, men Edmonton har Connor McDavid – och Leon Draisaitl. Allt fokus ligger på just det – kan Florida stoppa dem eller fortsätter de leverera på sättet de redan gjort hela slutspelet? Jag sätter min gissning på att McDavid i en final blir något utöver det vi redan fått se och han leder Edmonton till segern. 4-3 i matcher.
Johanna Dahlén, Expressen och SVT

– Jag tar Oilers.
Brian Slager, Metal Blade Records

– Edmonton Oilers vinner. Lag som vinner Stanley Cup har ofte gått langt i playoffs tidligere og fått verdifull erfaring derfra. Det har både Edmonton og Florida. Så de nuller ut hverandre der.
Special teams avgjør denne finalen, tror jeg. Oilers har et vesentlig bedre power play og etter 24 sluttspillkamper for hvert lag, ser det ut til at Edmonton også er bedre i penalty kill.
Florida har en klar fordel mellom stengene, men jeg tror forskjellen på lagenes special teams er større enn forskjellen på lagenes keeper.
Roy Kvatningen, tv2 Norge

– Jag har gjort en grundlig analys av detta och kommit fram till att båda borde förlora. Det här känns som de där två lagen som det där laget som Emilio Estevez eller Keanu Reeves coachar innan de får möta sina ärkefiender i finalen. Det är lagen som Rocky möter i ett montage på vägen mot Ivan Drago. Men om jag nu ändå måste satsa mitt liv på vem som sopar hem det här så säger jag Edmonton, för jag kollade på Wikipedia och såg att de senaste 5 gångerna som New York Rangers förlorat en conference-final så har laget som slog dem alltid torskat Stanley Cup-finalen. Det känns som en sorts förbannelse så jävla dum att bara Rangers kan hitta på den. Jag är visserligen inte helt säker på statistiken för jag åt en macka samtidigt och det är lite senap på skärmen. Men det är inte omöjligt att jag har rätt.
Fredrik Backman

– Jag tror Florida vinner 4-2 i matcher.
Bredare trupp. Fantastisk moral.
Spelglädjen och lagkänslan går verkligen att ta på!
Chris Härenstam, SVT

– Tyvärr får jag säga Florida. Fan också. Varför kommer de vinna? Jo för att de var i final förra vändan och den erfarenheten är ovärderlig. De faller inte en gång till på målsnöret. Dessutom fick Alexander Barkov sin skolning av min bror Dragan i Tappara som 16-åring. Han lärde sig allt om att förlora finaler och nu tror jag han törstar något enormt att leda Panthers till den första historiska titeln. Den som kungen Olli Jokinen inte var i närheten av.
Fan säger jag därför att Connor McJesus är värd en titel. Citerar Adam Larsson, hans mångåriga lagkamrat i Edmonton, numera i Seattle. ”Han dominerar mer i NHL än vad jag gör när jag möter Skellefteås P12-lag.” Han säger det alltså på fullaste allvar.
Dusan Umicevic, SVT

– Florida i 7.
Josh Yohe, The Athletic i Pittsburgh

– Tror och hoppas på 4-2 till Oilers, Barkov kanske kan hålla McDavid i styr men då kommer Draisaitl och/eller Nugent-Hopkins stiga fram. Floridas hårda gossar med Tkachuk, Mikkola och Bennett i spetsen kommer få det svettigt mot Kane och framförallt Perry som kommer göra precis allt som krävs för att se till att Panthers spelare hamnar i utvisningsbåset och lyckas de tillräckligt bra så ser Oilers PP med Bouchard på blålinjen till att Oilers vinner Stanley Cup.
Dan Augustsson, Svenska Fans

– Florida i 5.
Stephen Whyno, AP

–  Panthers 4-1, Conn Smythe Aleksander Barkov.
Varpu Sihvonen, finska nyhetsbyrån

– Oilers i 6. Panthers är ett mycket bättre lag, men Oilers har den bäste spelaren i världen (och kanske även den näst bäste). Det här är McDavids time to shine. Han kan inte stoppas.
Michael Traikos, The Hockey News

– Edmonton. Har egentligen inget bättre svar än magkänsla och för att den säger att det är dags nu. 4-1 blir det.
Camilla Westin, Bonnier News

– Jag tror det är dags för Florida nu. Tycker dom har större ”djup” i laget och är inte lika beroende av att vissa individer behöver vara på topp hela tiden. Var även med och gick långt förra året vilket inte ska underskattas.
Jag säger 4-2 till Florida
Anton Axelsson

– Jag säger Panthers i 6 matcher men var vaksam på Edmonton, för 97 och 29 är hungriga.
Kevin Weekes, NHL Network och ESPN och TSN

– Slänger ut frågan i familjechatten, får 50/50.
Och Florida ser och känns verkligen ut som ett jobbigt lag.
Men den är gången resonerar jag så som att stjärnans makt trumfar det egentligen starkare lagbygget.
McDavid, den största och bästa av stjärnor på senare år lyfter bucklan till slut.
4-2 till Oilers.
Björn Nord

– Jag tror Florida vinner, pga erfarenheterna de fick i förra årets final. Tror de vinner med 4-2 i matcher. Mest ser jag fram emot att se McDavid i högform, och ja, han kan ju faktiskt ta Edmonton hela vägen!
Maria Rooth

– Det här vinner Florida Panthers. Tror jag. I sex matcher.
Jag vet, Edmonton Oilers PP är dödligt.
Jag vet, Connor McDavids match 6 mot Dallas Stars, herre jösses – närmast övermänsklig!
Jag vet, Evan Bouchard håller nästan Gustav Forsling-klass.
Jag vet, Stuart Skinner har lyft mellan stolparna, försvarsspelet också, laget från Alberta sitter ihop, tycks harmoniskt.
Så … hur fasen kan jag INTE tro på första Kanadasegern sedan Montreal 1993? Tja, inte svårare än så här:
Paul Maurices gäng är ÄNNU bättre, ÄNNU bredare offensivt och defensivt, det är en forecheckande maskin där tre kedjor turas om att hota och den fjärde – fint ledd av Kevin Stenlund – tar spelet till motståndarens tredjedel. Visst, Florida har ingen McDavid, ingen Draisaitl, men titta och njut när Aleksander Barkov, Sam Reinhart, Anton Lundell och Carter Verhaeghe lirar hockey, när Sam Bennett och Matthew Tkachuk spelar tufft, hårt, så där balanserande på gränsen – och tar pucken mot mål. Ofta även I.
Sergej Bobrovskij är en bättre keeper än Stuart Skinner, försvarsmässigt är Florida – Forsling och Aaron Ekblad i första backpar – något starkare än Edmonton (där Philip Broberg fått chansen och tagit den).
Två grymt bra lag.
En final att se fram emot.
Tipset: Florida i sex matcher.
Henrik Leman, redaktör rakapuckar.com

– Florida har gått igenom mycket de senaste åren och det syns. Det här laget är uppenbart on a mission. Och de kan göra det med vilken sorts hockey som helst – samtidigt som de har en tydlig identitet. Florida är för skickliga, har för mycket djup, är välcoachade och väldigt hungriga. Panthers i 6.
Tommi Seppälä, YLE Finland

– Florida i 6.
Lance Hornby, Toronto Sun

– Panthers i 7.
Mike Morreale, nhl.com i New Jersey

– Ska villigt erkänna att jag inte har mycket att gå på i år. Visst vore det fint om en fellow smålänning i Oliver Ekman Larsson äntligen fick vinna Stanley Cup, men jag går på magkänslan och den tar mig tillbaka till 2015 och fotbolls-VM i Kanada. Sverige spelade sin sista gruppspelsmatch i Edmonton och förutom den fina arenan var det inte mycket i staden som andades fotboll. Det var hockey, överallt. Från hotellet kunde vi se hur Rogers Palace växte fram. På puben där vi följde den avslutande gruppspelsdramatiken (Sverige var beroende av Brasilien för att gå vidare) var det nedräkning till nästa Oilers match (105 dagar, 3 timmar och 52 minuter) och det pratades förväntansfullt om en viss Connor McDavid som skulle vara något extra. Det var han onekligen.
Så så här två fotbolls-VM senare säger jag att Oilers vinner och de gör det på hemmaplan.
Anna Rydén, Sportbladet

– Panthers i 5.
Bill Price, chefredaktör nhl.com

– Florida tar det med 4-1 i matcher.
Det starka kollektivet i Panthers lyckas tämja Edmontons storstjärnor. Så den enda segern Oilers får är efter att Mattias Ekholm avgjort match 3 i sudden med slagskott i krysset.
Forsling fortsätter att dominera och blir MVP.
Björn Oldeen, TV4

– Oilers i 6.
Greg Wyshynski, ESPN

– Jag vill ju tippa Philadelphia Flyers i en final men inte ens nära i år heller. Edmonton tar det. Segern i game 7 mot Vancouver gav en rejäl boost och Connor McDavid i sin första final bör väga tungt. Florida som var i final förra året är favorittippat men det blir Edmonton med 4-2 i matcher.
Olof Lundh

– Florida blir Stanley Cup-mästare på tyngd och klass. Katterna klöser ögonen ur McDavid och Draisaitl i en finalserie över sex matcher. 4-2.
Simon Norberg, Sportbladet

– Florida för att dom är så kompakta och har det bästa laget på pappret.
Emil Bemström, Pittsburgh Penguins

– Vid underläge 1–2 i matcher mot Dallas Stars slog jag, med bombastisk övertygelse, fast att Edmonton Oilers vinner Stanley Cup. Detta gjordes i ett icke helt spiknyktert tillstånd (därav den bombastiska övertygelsen), men med Ekeliw som vittne. Jag står fast vid mitt tips, som baserades på att det är mer värt att ha Connor McDavid och Leon Draisaitl än en bra målvakt. Så, Oilers vinner. 4–1 i matcher.
Andreas Käck, Sportbladet

– Så kastas man ännu en gång mellan vad hjärtat och hjärnan vill ha sagt. Hjärtat slår för Edmonton Oilers och ligans, om inte världens mest passionerade hockeyfans som trots 80-talets glansdagar fått uppleva en ökenvandring i modern tid. Tanken på ett Stanley Cup-firande i Kanada ger upphov till extas. Men så har vi hjärnan som säger att McDavid & co. nog ändå inte räcker till mot Florida Panthers cyniska och kvävande tvångströjehockey. Jag säger motvilligt och moloket 4-3 till Florida Panthers.
Uffe Bodin, Hockeysverige

– Florida i 7.
Steve Simmons, Toronto Sun

– Det blir kanadensiskt firande för första gången på 31 år!
4–3 till Edmonton. Connor McDavid blir McJesus fullt ut efter att ha gjort 16 poäng i finalserien, varav de fyra sista i match sju. Därmed kommer ingen någonsin att kunna ifrågasätta hans storhet med orden ”han var grym, men…”.
Gudskelov!
Jonathan Knekta, Sportbladet

– Gissa vad jag tror och hoppas! Edmonton vinner!
Ida Björnstad

– Oilers vinner. Svårt till och med för en toppback som Panthers Gustav Forsling att stoppa McDavid, Draisaitl, Bouchard och Hyman. För att lätt travestera Abe Lincoln: man kan stoppa några av dem en del av matchtiden, men man kan inte stoppa dem alla hela tiden. Och se’n så är det ju faktiskt dags för en Stanley Cup-mästare från Kanada.
Janne Bengtsson, nhl.com/Sweden

– Det hade varit roligt om ett kanadensiskt lag vann Stanley Cup men… jag tror Florida bara är för bra. Panthers har slagit ut Tampa, Boston och NY Rangers för att säkra en finalplats. Imponerande! Florida har en större bredd och fler matchvinnare än Edmonton. Tror också att Oilers inte kan, liksom var fallet för Rangers, matcha det fysiska spelet. Specialteams är också ett plus för Florida liksom målvaktskampen, där Sergei Bobrovsky storspelat. Tips: 4-1 till Florida.
Carl-Johan Goth, Dalarnas Tidningar

– Jag tror att Florida tar det med 4-2 i matcher.
Johan Hedberg, Färjestad

– Jag hade ju hoppats på Rangers som jag alltid gör, men nu måste ju Edmonton vinna. Canada är ju alltid stil, klass o värdighet när det gäller hockey.
Lasse Anrell

– Jag hoppas på Edmonton men tror att Florida vinner med 4-2 pga att dom är snäppet vassare.
Tomas Forslund

– 4–1 till Florida. Kissemissarna har revanschpsyket och det blir avgörande. Forsling gör slutspelets sista mål i tom bur.
Olle Stefansson, Sportbladet

– Blir sjukt tuff final men jag tror det är dags för Florida att vinna i år, tror det blir 4-2 i matcher.
Anders ”Masken” Carlsson

– Det blir en jämn serie tror jag eftersom Oilers har offensiva pjäser som Connor Mc David och Leon Draisaitl, men Floridas bredd, bättre coach i Paul Maurice och målvaktsspelet blir avgörande. Jag tycker att Sergej Bobrovskij är en betydligt hetare målvakt än Stuart Skinner. Tipset är 4-2 till Florida
Niclas Lönnqvist, Hufvudstadsbladet

– Sätter mina slantar på Edmonton, sjuk offensiv som tar vara på chanserna dom får!
4-2 i matcher!
Andreas Lilja

–Edmonton Oilers är underhunden som besegrar favoriten Florida Panthers tack vare superstjärnan Connor McDavid. Stora spelare avgör stora matcher. Men de gör det inte ensamma. Oilers andra stora stjärnor är också i storform. Tysken Leon Draisaitl har öst in mål. Offensive backen Evan Bouchard styr mycket och i Stuart Skinner har kanadickerna den här finalen en målvakt som kan avgöra matcher. Som lag är Panthers kanske bättre, men motivation slår ofta klass.
Stefan Alfelt, Sportbladet

– Jag är hemsk på att tippa, men säger Panthers i 7.
Kristy Flannery, Hockey News New Jersey

– Panthers-Oilers 4-1 i matcher, dags för ”the Cats” nu!
Walter Olsson, KMJ Sports

– Edmonton i 6.
Ken Campbell, kencampbell.substack.com

– Stanley Cup final 2024!
Årliga höjdpunkten är nu här igen!
Att vinna hockeyns största och mest åtråvärda pokal är alla unga hockeyspelares dröm.
Detta kan bli verklighet för spelarna antingen i Florida Panthers eller Edmonton Oilers 2024.
Vad tippar då jag?
Hjärtat säger Edmonton trots att jag är en Calgary Flame. Det är ju bekant att vi egentligen inte gillar The Oilers.
Hjärnan säger lite mer Panthers.
Här kommer fakta och mitt tips:

Powerplay.        Penaltykilling
Edmonton.         37.3%.                  93.9%
Florida.                23.3%.                  88.2%

Edmontons 3 topp poänggörare har tillsammans 86 poäng så här långt
(McDavid, Draisaitl och Bouchard)
Floridas topp 3 53 poäng (Tkachuk, Barkov och  Verhaeghe)
Offensivt talar detta för Edmonton.
Målvaktsmatchen är jämn men ingen av mv. sticker ut rent statistiskt. Floridas Bobrovsky 90.8% mot Skinners 89.7% i räddningsprocent skrämmer inte någon direkt.
Min känsla just nu är att offensiven hos Edmonton kommer vara den avgörande faktor.
Forwards McDavid, Draisaitl och backen Bouchard är dem starka korten just i Edmontons offensiv och blir till slut för mycket för Florida.
Hur som önskar vi
Floridas Gustav Forsling, Oliver Ekman-Larsson och Kevin Stenlund (Tobias Björnfot, Rasmus Asplund, Magnus Hellberg)samt Edmontons Mattias Ekholm, Philip Broberg och Mattias Janmark ett stort lycka till mot att eventuellt få lyfta Lord Stanley mot taket i en lämplig Arena nära dem!

Matcherna:

1. Florida-Edmonton 3-2
2. Florida-Edmonton 2-5
3. Edmonton-Florida 3-1
4. Edmonton-Florida 4-3
5. Florida-Edmonton 3-1
6. Edmonton-Florida 4-2

Stanley Cup Champions:  Edmonton Oilers
4-2 i matcher
Håkan Loob