TIPS: HÄLSOSHOPPING

av Filippa Salomonsson

Jag har nyligen börjat handla mer på nätet och hitta denna site – NU3.se - för några veckor sedan. De har allt från mandelsmör, chlorellatabletter, till rawchoklad. Här är min senaste order på bild. Trevlig kväll. xoxo

TINY TEA VINNARNA.

av Filippa Salomonsson

Tack för alla fina tips & svar på vår Tiny Tea giveaway! Här kommer en lista på vinnarna. Om ditt namn står med på listan så har du vunnit en 14-dagars tea detox. Maila mig din adress och ditt telefonnummer (Filippa@rawclarity.com). Grattis ladies!

  1. Annika (anotherinterment)
  2. Orsolya Simon
  3. Helena Nordfjell
  4. Louise Lundbergs
  5. Julia R. (juliaros94)
  6. Amanda Hedberg
  7. Pernilla Brand
  8. Fanny Binnette
  9. Sandra Marholm
  10. Leslita (leslita.blogg)      
  11. Amanda Svensson
  12. Marie Rasmussen
  13. Malin Askenvind
  14. Kristina (nassefan)
  15. Andrea Littzell
  16. Eva Lundstroem
  17. Sara (sara-sara90)
  18. Helena (kichimir)
  19. Ulrika Grahn
  20. Carolina Flodell
  21. Malin (malinjbohm)
  22. Josefin Dysenius
  23. Majken (m.tammisto)
  24. Amanda Lisa Rosendahl
  25. Arre (asn_933)

HÄLSOFÄLLAN | ULLA GABAY

av Filippa Salomonsson

När jag var liten tyckte jag min farmor Marianne och hennes bästis Ulla Gabay var så himla fräcka. Jag älskade deras stil, stora härliga turkåsa ringar, blonda hår, och läderjackor. Jag lyssnade ofta på deras diskussioner om allt möjligt från andlighet till mat. Idag har Ulla tagit upp ett väldigt viktigt ämne till ytan. Och jag vill ge henne en stor applåd för detta. Det är på tiden att vi inser vad som händer med vår mat och hur vi hittar tillbaka till ett naturligt sätt att äta. Hälsofällan är en guide som visar dig vägen till en bättre relation med ren och hel mat. Vad ska du egentligen äta? Inte äta? Hur upppnår du perfekt ph-värde? Hur blir du av med magbesvären? Jag frågade Ulla om hennes egen resa, nya bok Hälsofällan och bad henne även dela med sig av lite tips till er.

1. Hur har din hälsoresa sett ut?

Trots stort hälsofokus hela livet – började med yoga och slutade äta kött  redan 1970 – har jag haft upprepade problem med magen sedan 20-årsåldern: magkatarr, IBS och reflux. 1998 fick jag sköldkörtelproblem och fick börja ta Levaxin. 2009 störtdök mina blodvärden. En tumör hittades till slut och 2010 opererades en bit av min tunntarm bort (tack och lov bestod tumören bara av ärrvävnad – läkarna förstod ingenting). Efter operationen fick jag ännu värre problem med reflux: ständiga smärtor i mellangärdet, rapningar och svårt att svälja. Hela min hälsa och mitt sociala liv påverkades. Sjukvården hade bara magsårsmediciner att erbjuda – livet ut! Då bestämde jag mig för att gräva efter alternativ själv (som journalist var jag ju van vid research och faktakoll).

Till slut hittade jag metoden att KombiMaxa© (mitt eget uttryck för ”food combining”) som fick bort både smärtor, refluxen, svalgproblemen och medicinen. Men jag slutade inte där, jag gick igenom allt från början: evolutionen, jordbrukssamhällets framväxt, industrialiseringen, livsmedelsindustrin, läkemedelsindustrin, tillskottsindustrin – you name it… allt finns samlat i boken. Numera har jag också uteslutit gluten (jag äter havre), laktos och socker. Jag äter 80 % grönt (det mesta rått). Proteinet får jag från ekologiska ägg, chevre, fetaost, bönor och nötter och enstaka fiskmåltider. Mina blodvärden har förbättrats på flera punkter. Jag har också pga min ålder lagt till en multivitamintablett från USA med enbart organiskt ursprung.

2.  Berätta mer om din nya bok?

Mitt främsta budskap är:

* Vårt inre miljöhot är lika allvarligt som det yttre

* Vi är alla ”labbråttor” i ett globalt kostexperiment

* Vi blir inte blir sjuka över en natt: inflammationer ligger i kroppen i årtionden, innan de blir till autoimmuna och kroniska tillstånd

* Det finns ingen kvickfix via piller eller trendiga dieter till en bättre hälsa

Min matfilosofi grundar sig på: 

* Att räkna gifter i stället för kalorier

* Att äta basgörande för rätt pHvärde

* Att få i mig av alla näringsämnen och äta mat i alla färger

* Att använda enbart äkta och färska råvaror

3. Vad är dina nybörjartips?

* Ät inte snabbmat och undvik det mesta som är paketerat

* Minska på gluten och laktos, ta helt bort socker och ät lagom med salt

(Salt/jod är farligt att ge allmänna råd om, då sköldkörteln både behöver det och i vissa fall kan ta skada av det)

* Utgå från färska grönsaker och minska på animaliska produkter

* Ät mindre portioner och tugga väl för att underlätta för matsmältningen

* Agera inte utifrån korta mediainslag om enstaka näringsämnen  - det kan skapa obalanser i kroppen som snarare  stjälper än hjälper hälsan

4. Vad är dina åssikter om sötningsmedel?

*Om sötningsmedel tycker jag inte!

I dagens blogg skriver jag bl a att koncentratet från Steviaplantan inte är ett dugg mer naturligt än kokainet från Kokabusken. Lanseringen av Stevia som hälsosamt och naturligt kan bli livsmedelsindustrins nästa ”fettskandal” i spåren på transfetterna och lättprodukterna.

GURKMEJA MANGO SMOOTHIE.

av Filippa Salomonsson

Idag blev det en riktigt gul start på min dag. Jag testade att göra Marita Karlssons ”solskenssmoothie”  från boken Hälsokick imorse och den blev super god. Jag tröttnar lätt på min smoothiekombinationer och byter ofta. Ett tips är att ha en liten bok i köket där du skriver ner favoriter, recept du ser på nätet, tips från kompisar, etc.

Smoothien på bilden innehåller 2 tsk gurkmeja, 4 dl kokosvatten, 1 msk kokosolja, och 1 mango. Marita rekommendera fryst mango vilket jag inte hade, men det gick bra endå. Om ni behöver mer smoothieförslag hade jag investerat i denna bok. Bilderna är helt fantastiska och recepten är super fräscha.

Varför är gurkmeja bra för kroppen? Kryddväxten kan stoppa inflammation i kroppen och är bra för att hålla cancer borta. Usch.  Jag tror ju att för mycket inflammation i kroppen leder till allvarliga sjukdomar. Inflammation som oftast börjar i tärmen. Så tänkt på vad ni äter ladies. Sist men inte minst så är Gurkmeja en kraftig antioxidant som hjälper till att skydda mot fria radikaler. Håll dig frisk i höst och mixa ner denna krydda i lite allt möjligt, från soppor till smoothies.

Instagram: RawClarityFilippa

ZUCCHININUDLAR MED AVOCADO MYNTASÅS

av Filippa Salomonsson

Bloggaren Deliciously Ella gör om klassiska rätter på ett hälsosamt sätt med endast nyttiga och enkla ingredienser. Hennes smarriga recept innehåller ingen gluten, mjölk, socker, eller kött.  Släng ihop denna krämiga pastan på endast 5 minuter. Din kropp kommer tacka dig sen!

2 portioner

DU BEHÖVER:

2 zucchini

1 ½ avocado

1 stor näve färska myntablad

12 paranötter

1 ¼ dl vatten

2 msk olivolja

½ lime

12 champinjoner

salt

SÅ HÄR GÖR DU:

  1. Börja med att göra zucchinispagetti i engrönsakssvarv maskin. Placera spagettin åt sidan och börjar sedan med såsen.
  2. Skär champinjonerna i tunna skivor, häll på olivolja och värm i en stor stekpanna i ca 5 minuter. Under tiden, placera paranötter i en matberedare och mixa tills de blir krämiga.
  3. Tillsätt sedan avocado, olivolja, lime och salt. Tillsätt också vatten för rätt konsistens.
  4. Blanda sås och spagetti i stekpannan med svampen och värm ett par minuter för att mjuka upp pastan lite, alternativt njut av den rå.

Tips! Du kan också skära zuccihinin i tunna skivor i lasagneformat. Om du vill investera in en grönsakssvarv finns de på rawfoodshop.se

FOTO & RECEPT: Ella Woodward från DeliciouslyElla.com.

ÅRETS BUTIK | ICA STOP

av Filippa Salomonsson

Idag hade jag ett möte på ICA Stop i Täby. De vann pristet ”Årets Butik” på Dagligvarugalan. Jag blev super imponerad när jag klev in i butiken, speciellt av grönsaks- och fruktavdelningen. Såg precis ut som Whole Foods Market fast med en väldigt ren och modern svensk stil. Det fanns inte ett äpple där inne som inte låg på sin plats. Jag ville ju bara fylla en korg på direkten. ICA Stop har även sin egen juice och smoothie bar som heter Green Stop. Jag testade en smoothie med apelsin, goji berries, mango och passionsfrukt. Väldigt fräsch. Om ni inte har något för er i helgen så rekommenderar jag verkligen en liten resa till Täby. Jag tog röd linje till Danderyds Sjukhus och sen 610 bussen. Det är enkelt att komma dit – tar 30 minuter från Centralen.

SPECIAL FOR YOU.

av Filippa Salomonsson

Vill du prenumerera på Wellness?  Då har jag ett toppenerbjudande till dig just nu. Jag har 30 extra premier från Korres som jag ger bort till dig som beställer en prenumeration i dag: jasmine shower gel och jasmine body butter. Du får 6 nummer av Wellness, Chocomaniapremier från The Body Shop + Korrespremier för bara 139,50 kr! Skynda, Skynda! Här finns mer info.

BARA SLÄPP TAGET…

av Filippa Salomonsson

Jag posta ett instagram här om dagen om att släppa taget. Jag hitta bilden på en kompis konto. Det stog så här: Focus on what matters & let go of what doesn’t. Varför ska det vara så svårt att lämna gamla problem, varför tar vi med de in i nuet? Istället borde vi fokusera på det viktiga, på det som ger våra liv mer balans, harmoni och glädje. Vi går och bär på en säck med stenar genom livet, men den säcken är tung. Den gör det svårt för oss att röra oss fritt. Vi vill ju vara lätta, leva lätt. Börja luft ut lite stenar från din säck, en och en, även om du måste börja med de små. Många små stenar väger också mycket tillsammans. Vilken sten kan du ta bort idag? Vilka behöver du lite mer tid att dumpa? Det är menningen att du ska vara helt fri. Att du ska leva ett kärleksfullt liv, låt inte dina rädslor eller ditt ego (din negativa röst) hålla kvar dig. Move on! Fokusera på idag och lev som om det var din sista dag på jorden.

Affirmation: Jag släpper allt som tynger ner mig och fokusera på det som är viktigt i mitt liv.

NYA GRÖNHYDRATER.

av Filippa Salomonsson

Förra veckan var jag inbjuden till en presslunch för ICA – en grön och nyttig lunch. Woohoo! Vi testa deras nya grönhydrater som finns i butik nu. Jag älskade blomkålsriset, morotspastan och en pyttipanna gjorde på sötpotatis, potatis och lök. Ett super alternativ när du bara vill göra en enkel middag. Lite grönkål till det så är middagen serverad. Riktigt bra jobbat ICA. Det lanserar även två olika gröna smoothies som du själv gör hemma genom att mixa grönsakern med äpplejuice. Allt du behöver är en stavmixer. Go green!

På plats fanns även otroligt duktiga David Frenkiel och Luise Vindahl som ligger bakom bloggen och böcker Green Kitchen Stories. Om någon säger att vegetarisk mat är tråkigt kan ni direkt hänvisa till deras recept.

Självklart träffa jag Anja från Elle på plats, Terese från Spark ! Baken och min granne här på Wellness Mattias från Vegoriket.

RAW REVOLUTION.

av Filippa Salomonsson

Har ni sett att Raw Revolution kommit till Sverige? Åt minst en i veckan när jag bodde i NY. Jag hitta dessa på Blueberry längst ner i PUB huset. God liten treat när du känner dig godis sugen. Jag såg i en Amerikansk tidning att sångern Carrie Underwood älskar dessa bars. Testa själv?

Sida 1 av 150

Skärmavbild 2014-06-18 kl. 09.38.36

  • Tjänstgörande redaktör: Victor Lindbom
  • Chefredaktör, ansvarig utgivare och VD: Jan Helin
  • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
  • Sajtchef: Lena Widman
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB