Startsida / Inlägg

Wake up it´s Groundhog Day!

av Sanna Lundell

Precis när vi började känna oss skrämmande mycket som Bill Murray i filmen ”Måndag hela veckan” – samma sol, samma ringmur, samma gratisbananer från Fairtrade och samma djupt störda mässande om att abort är mord från Ja till livet på Donners plats – hände något uppfriskande i Dalen. Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle i samarbete med NBV bjöd in Linda Nordlund, förbundsordförande i Liberala ungdomsförbundet för att debatterade ”Legalisera Cannabis – en frihetsfråga?” Linda Nordlund är för ett legaliserande och arrangören är som namnet antyder kraftigt emot. Äntligen lite passion, äntligen åsikter som krockar. Vassa argument som mötte ännu vassare argument.

 

Vi skriver uppfriskande därför att debatter, trots att Almedalsguiden till synes är fullspäckad av ”samtal”, sällan är några rafflande åsiktsbataljer här. Man vill lyfta en fråga, hävdar att man ska belysa den ur alla möjliga tänkbara perspektiv, ändå bjuds bara en skara ja-sägare in till panelen. Personer som styrker arrangörens tes, den egna övertygelsen, som delar glöden för den egna saken. Visst är ansvariga politiker ofta inbjudna för att ge lite tyngd, ändå blir det oftast bara lamt.

Härligt också med några riktigt slagkraftiga kampanjer. Ingen som har vistats i Almedalen 2013 kan ha missat Kolla Pungen, Ung cancers uppmaning till alla män att handfast grabba tag i och känna igenom kronjuvelerna för att upptäcka testikelcancer i tid. Det kan heller inte ha gått någon förbi att den fängslade svenska journalisten Dawit Isaac äntligen har fått den uppmärksamhet han förtjänar i form av en klaustrofobisk fängelsecell som står strategiskt placerad utanför Kallis. Här satt journalisten Sofia Mirjamsdotter fängslad en hel natt, andra har suttit i 15 minuter. Den är fullbokad. Alla vill testa Dawits cell. Omöjligt att inte beröras.

Dagens skäggspektakel: Alexander Bard! Ingen kan vara så arg, mästrande och skäggig som Alexander Bard. Vi älskar hans stil!

alexander bard

Dagens powerkvinna (?): Sara Skyttedal. Vi trodde att vi mötte en syster, men när hon med all önskvärd tydlighet förklarade att hon absolut inte ville kalla sig feministutan jämställdist därför att kvinnor och män i grunden är olika, höll vi på att sätta en tupp i halsen. Hon sticker inte under stol med att hon tycker att Fredrik Reinfeldt är en vek svikare som har frångått sina konservativa värderingar. Margret Thatcher heter idolen. Vi blev rädda för Sara.

bild kopia 4
  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen och Alex Rodriguez
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB