Startsida / Inlägg

Första dagen, första steget

av Sanna Lundell

Först och främst vill jag tacka för all den kärlek, all den ömhet och alla berättelser som vi fått sedan första delen av Djävulsdansen sändes i tisdags. Någonstans anade jag våra filmer skulle beröra, men jag vågade inte tro att de skulle få ett sådant här otroligt genomslag. I dag såg jag att BO kräver lagändring. Barn som växer upp med missbruk måste få hjälp. Jag är så lycklig. Det här var precis det jag, Ann Söderlund och och vår grymma producent Ann-Linn Guillou ville!

Nu till dagens tema. Det första vingliga steget mot ett liv fritt från medberoende. Jag vill till att börja med tala om att jag inte är någon terapeut. Inget proffs. Jag är bara jag.  Jag berättar hur jag har gjort. Vad som har funkat för mig. Delar de kloka råd som jag har fått från andra klokare än jag. De som gått före och visade vägen.

Det första stapplande, kanske despertata steget är att ta mod till sig att prata med någon. Vem som helst som du känner tillit till. En vän, din mamma, en kollega, din syster, din bror. Berätta om det hemliga, om det mörka. Att du tror att din partner/mamma/pappa/syster/bror/bästis eller vem det nu är du oroar dig för dricker för mycket/knarkar/sexmissbrukar eller utagerar på annat sätt. Berätta om dina känslor. Din oro. Det du är med om. Berätta att större delen av din vakna tid har kommit att handla om att försöka kartlägga, kontrollera och hjälpa den här personen.

Berättandet är läkande. Det lättar ångesten och oron. Och du är på väg att sticka hål på förnekelsebubblan. Berättandet är också ett steg ut ur isolationen. Ur den bubblan där ”hemligheten” är gemensam och helig. Jag pratar ofta om förnekelse och jag kan inte nog poängtera hur viktigt det är att lära sig om vad förnekelse handlar om. Det är en symptombild som finns hos alla beroende. Även hos oss medberoende. Man förnekar helt enkelt sina problem. Både för sig själv och andra. Det är ett psykologiskt försvar för att hantera det man är med om. Och ett effektivt sätt att kunna fortsätta med sitt tvångsmässiga, besatta, i slutändan destruktiva beteende. Fortsätta droga, dricka, svälta sig, kicka på sex, osv trots att omgivningen börjar skruva på sig och se att det börjar spåra ur.

Den första dagen, det första steget. Berätta. Dela.

Var med mig och Ann Söderlund på den här resan! #medberoendedag1

 

  • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB