Startsida / Inlägg

Därför tvivlar jag på Bajen

av gorbol

Alla, eller åtminstone de flesta, tycks vara överens om att Hammarby har värvat tillräckligt bra för att kunna avbryta den nu över tre år långa ökenvandringen i superettan.
Jag är inte lika säker.
Häng med ska jag försöka förklara varför.

55-60 mål framåt är kravet på det lag som vill knipa en av de två översta tabellpositionerna i den här serien. Så är det, det är bara att kolla sluttabellen de två senaste säsongerna.
2011 gjorde seriesegrande Åtvidaberg 58 mål, tabelltvåan Gif Sundsvall 61. Förra året gjorde tabellettan Öster 57 mål medan BP på andra plats gjorde 61.
Nu till frågan.
Har Hammarby den offensiva styrka som krävs för att göra 55-60 mål?
Hm… jag tvivlar.
Men låt oss se… låt oss spekulera lite… Kennedy Bakircioglu kan nog göra tio mål, precis som Erik Sundin – om han nu får vara skadefri. Glöm inte att Sundin är 34 år och har ett långt fotbollsliv bakom sig med en hel del slitage. Dessutom har han aldrig varit en utpräglad avslutare, utan mer en anfallare som löper upp ytor för sina lagkompisar.
Mer då? Den anfallare som förr eller senare (senare, tror jag…) kommer att permanentas jämte Sundin har knappast kapacitet för mer än sex, sju mål, och de anfallare som får starta på bänken för att sen komma in kan nog i bästa ball bidra med lika många.
Vidare: Max von Schlebrügge – som också är till åren – och skadebenägen – kommer rätt säkert att nicka in tre, fyra mål i samband med fasta situationer, där Bajen nog kan räkna in ytterligare ett par fullträffar.
Lägg till fyra, fem mål på resterande spelare och du får en totalsumma om… 44-46.
Återstår alltså tio, eller rent av 15 mål för att nå upp till den gräns som med stor sannolikhet krävs för ett avancemang i seriesystemet.
Det är här jag har synpunkter på Hammarbys insats i det senaste transferfönstret. När man nu slantade upp för att förstärka alla andra lagdelar – varför köpte man inte in en klassanfallare? En av samma kaliber som en Kapcevic i Brage, en Viktor Sköld i Falkenberg, en Fredrik Karlsson i Landskrona eller en Altemark-Vanneryr i Varberg? En med potential att göra 16-18 mål?
Sval marknad kan vara en förklaring, men den är svår att köpa. Kolla Örebro, som har ett par potentiella 15-målsskyttar på avbytarbänken. Inte ska det vara enklare för ÖSK att se om sitt forwardsbestånd…
Brist på pengar kan vara en annan förklaring, men den går också bort eftersom Bajen, som sagt, förstärkt på i princip alla andra positioner.
Resonemanget föder ett antal frågor, det är jag medveten om.
En är om jag inte underskattar Hammarbys anfallsuppsättning. Nej, jag tror inte det. Billy Schuler är snabb, löpstark och rivig men har alldeles för dålig teknik, för dålig touch, Sebastian Castro-Tello har tekniken och touchen men är ju ingen renodlad anfallare medan Sinan Ayranci ser ut att vara placerad längst ned bland fiskpinnarna i frysboxen.
Mattias Adelstam? Ja, det är rätt, han vann skytteligan i superettan 2009, men sen dess har serien blivit mycket bättre och Adelstam har dessvärre inte tagit samma utveckling. I skåningens fall saknas framför allt genombrottskraft, power.
I min värld har till exempel Örebro två anfallare som är bättre än Hammarbys bäste (Sundin) och fyra, kanske fem anfallare som är bättre än Hammarbys näst bäste (som jag och ganska säkert inte ens Berhalter vet vem det är).
Men kan det då inte räcka med 45 mål för att gå upp? Jodå, visst kan det det – men under förutsättning att man då bara släpper in 18-20. Alla som känner till Hammarbys historia när det kommer till kapitlet försvarsspel inser dock snabbt att den lösningen faller på sin egen orimlighet.
Så det är lika bra för alla grönvita att lägga ned vapnen och inse faktum, att det blir superettan även 2014?
Nej, inte alls.
Ett nytt transferfönster slås ju upp på vid gavel i sommar.
Och är bara Bajen-styret på hugget där ska den över tre år långa ökenvandringen i superettan trots allt kunna avbrytas efter denna säsong.

Omgångens tre höjdare

Landskrona-Ängelholm, fredag
De gamla MFF-polarna Jörgen Pettersson och Jocke Persson leder var sitt lag i ett prestigefyllt derby.

J-Södra-Varberg, lördag
Båda lagen expedierade behändigt varsin ex-allsvensk motståndare i premiären. Matchen flyttad till Borås Arena.

Örebro-Sundsvall, måndag
Båda lagen spelade i allsvenskan i fjol – och båda har ambitionen att göra sejouren i superettan ettårig.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB