Startsida / Inlägg

Låt lagen behålla inspelade poäng

av gorbol

Skulle det värsta inträffa, alltså att Ängelholms FF går i konkurs efter helgen, finns rimligen bara en sak att göra:

Låt övriga lag i serien behålla de poäng de spelat in och dela sen ut tre poäng till de lag som har Ängelholm kvar att möta.

Allt annat vore bisarrt.

Ängelholms FF är alltså på väg att gå i konkurs. Om inte klubben i veckan får ett extra driftsbidrag från kommunen på två miljoner kronor är konkursen ett faktum efter helgen.

Då utbryter det stora kaoset.

Tabellen kan komma att ritas om, både i toppen och i botten. Hammarby rycker plötsligt åt sig en fempoängsledning i tabelltoppen. Nuvarande tabellfyran Östersund seglar plötsligt upp två placeringar och befinner sig på allsvensk plats medan Ljungskile halkar ned på tredjeplatsen, som innebär kvalspel för att nå högsta serien.

Största förloraren är ändå Sundsvall, som i ett huj rasar ned till femte plats och då får en mycket besvärlig resa för att kunna uppfylla sin målsättning om allsvenskt spel 2015.

Om, jag säger o-m mardrömmen skulle bli till verklighet på måndag finns det, som jag ser det, bara en sak att göra. Nu skrivs dessa rader under speciella omständigheter, men mitt förslag är att man då låter lagen behålla de poäng de spelat in under säsongen. Och de lag som har kvar att möta Ängelholm får per automatik tre poäng.

Det är inte sportsligt rättvist, jag vet, men att rita om tabellen helt vore snudd på bisarrt.

Jag har hunnit läsa en hel del kommentarer om vad som sagts i ärendet, och jag kan bara hålla med Hammarbys vd Henrik Kindlund när han säger till Fotbollskanalen att ”fotboll ska avgöras på planen, inte på banken.”

För Ängelholms FF är det inträffade tragiskt, men långt ifrån oväntat. Klubben har levt under knapphetens stjärna under lång tid. När man så tvingades lämna Ängelholms IP – som enligt SvFF inte levde upp till standardkraven för en arena i superettan – för att spela sina hemmamatcher på Olympia i Helsingborg drogs mattan undan för den ekonomiskt hårt pressade klubben.

Ängelholms FF har spelat i superettan sen 2007 och var så sent som 2011 ytterst nära att nå allsvenskan, men förlorade då i kvalet mot Syrianska. Trots framgångarna är ÄFF alltjämt en liten förening i sin region. Hockeyklubben Rögle är en svår, ofta övermäktig konkurrent om sponsorpengarna. Och på några futtiga mils avstånd finns jätten Helsingborgs IF.

Hoppet om att ÄFF ska kunna överleva som förening och spela klart säsongen står nu till klubbledningen, med klubbchefen Paul Myllenberg i spetsen. Myllenberg har under dagen talat klarspråk om läget och därmed satt press på politikerna i Ängelholms kommun.

Om det hjälper återstår att se.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB