Styrkebeskedet

av Mats

Ja, det luktade guld i hela Malmö Arena efter Sveriges seger mot Ryssland här i eftermiddag.
Precis det fyrverkeri jag ville se.
Jag tyckte svenskarna var snabbare, ettrigare och hungrigare. Ja, till och med starkare.
Ändå höll ryssarna på få till en förlängning efter att ha vänt 0-2 till 2-2.
Men det hade känts som rena rånet.
Nu visade i stället det här svenska laget prov på ännu mer styrka, när de lyckades ta ledningen på nytt när Jacob de la Rose styrde in segermålet 3-2 med drygt två minuter kvar att spela.
Men Sverige skulle ha avgjort det här redan i andra perioden, då Filip Forsberg hade en puck i ribban
Och Andrei Vasilevskis plockhand när Elias Lindholm hade öppen kasse är nog en av de svettigaste målvaktsräddningar jag sett.
Där visade ryssen varför han anses vara en av världens största målvaktstalanger, även om jag tycker att Lindholm kunde avslutat snabbare.
Då hade vi å andra sidan blivit utan en blivande YouTube-klassiker.
Nu kan jag leva med det eftersom Sverige vann till slut.
• • •
Sverige har en svaghet i box play, som fick kritik i början av turneringen och som var lika dåligt mot Ryssland.
Ryssarna fick tre chanser i fem mot fyra och gjorde mål två gånger av tre.
Det är ett uselt facit.
Där måste det bli skärpning.
Men Oscar Dansk var bra i målet. Han kunde inte göra något åt de båda ryska målen. De hade inte ens Vasilevski tagit.
• • •
Det enda jag var orolig för inför den här matchen var att Sverige skulle förlora med tre mål och riskera att möta USA eller Kanada i en kvartsfinal.
Man ska visserligen slå alla för att ta guld, men det är inte optimalt att ta den svåraste vägen.
Nu blir det Slovakien i kvarten här i Malmö Arena på torsdag och det låter som en ganska lagom aptitretare inför finalhelgen.
Nu hade jag i och för sig hellre sett Tjeckien i en kvart. Slovakien har gett mig många tunga stunder under de årtionden jag bevakat hockeyn och senast i OS i Vancouver där de skrällde och slog ut ett stjärnspäckat Sverige i kvarten.
Slovakerna är luriga med sin kontringshockey.
Men att de slovakiska juniorerna skulle hota det här svenska laget?
Aldrig.
Nej, om svenskarna var guldfavoriter redan innan JVM, så är de ännu större guldfavoriter.
På en dryg vecka har de slagit Kanada med 3-0, USA med 4-2 och Ryssland med 3-2.