av Mats

SOTJI. Tre Kronor slår Finland med 2-1 och är i en ny OS-final.
Sverige som aldrig förlorat en OS-final i ishockey.
Jag tror inte vi gör det den här gången heller.
Det här är ett svenskt lag som kan slå vilka motståndare som helst och oavsett om de heter Kanada eller USA.
Oavsett vilka det blir så kommer Sverige inte att vara favoriter i finalen.
Det tackar jag för.
Ett perfekt utgångsläge för ett svenskt landslag.
jag känner också igen tendensen i den här OS-turneringen med både den i Turin och Lillehammer.
En knagglig start och tung väg fram till slutspelet och sedan – pang.
Jag tror inte att svenskarna gjort sin bästa match i turneringen än.
Mot Finland handlade det mer om hårt jobb än skönspel.
Men förstakedjan med Daniel Sedin, Nicklas Bäckström och Loui Eriksson har börjat leverera och backen Erik Karlsson är en matchvinnare alla coacher i världen drömmer om.
Karlsson i taket som han kallas.
Det är ju där puckarna från blå brukar sitta.
Nej, jag drömmer redan om en historisk svensk hockeydag på söndag.
Sverige har ju bara haft två placeringar i OS sedan 1994.
OS-guld eller femma.
Raden är 1-5-5-1-5.
Och de kan ju omöjligen komma femma den här gången.
• • •
Finland spelade äckligt disciplinerat som gamle Mif-tränaren Timo Lahtinen brukade uttrycka det.
Bland det äckligaste jag sett.
Och när de sedan fick 1-0 efter 6.17 trodde jag nästan att det var kört. Olli Jokinens skitmål på en sargretur. Ett skott från dålig vinkel som Henrik Lundqvist släppte vid sin närmsta stolpe. Just sådana där mål som brukar avgöra den här typen av matcher.
Och minuterna efter det ledningsmålet blev en pärs, då finländarna fick en energiboost och gick för 2-0
Finland gjorde inte ett enda misstag förrän de tappade pucken i egen zon drygt tretton och en halv minut in i andra perioden.
Daniel Sedin snodde pucken, Niklas Bäckström skickade den vidare till backen Jonathan Ericsson som hittade en öppen Loui Eriksson vid Kari Lehtonens vänstra stolpe.
Ett skolboksexempel på hur man gör mål i ishockey.
Och oj, vad skönt det målet var.
Och sedan Erik Karlssons 2-1 i power play kappa fem minuter senare.
Vilket viktigt mål av Sveriges mål- och poängkung.
Sedan är det en annan sak att Kari Lehtonen skulle tagit den pucken, hur hårt skottet än var. Han hade fri sikt och styrde själv in pucken med klubbhandsken.
Men det var 1-1 i målvaktsmissar, so what?
Men kanske, kanske föll finländarna på att Tuukka Rask blev sjuk och tvingades stryka sig i den här matchen.