Bloggvärldsbloggen

med Sofia "Mymlan" Mirjamsdotter

Startsida / Inlägg

Dagens bloggsnackis: De nya betygsstegen

av Bloggvärldsbloggen

Som alla redan vet presenterade utbildningsminister Jan Björklund de nya betygsstegen för grundskolan och gymnasiet. Ämnet väckte stor uppmärksamhet i bloggvärlden där nyheten nu toppar listan över de mest diskuterade nyheter på Bloggportalen.
Reaktionerna på Björklunds förslag är splittrade.

”Jag välkomnar fler betygssteg”

Pingwe Blogg: ”Han poängterar även att betygsstegen mellan betygen är för stort. Även där är jag beredd att hålla med. Jag har alltid stört mig på när lärare har satt ett litet plus eller minus efter ett G eller VG. So what liksom. Det syns ändå inte i sammanställningen av slutbetyget sen. Därför välkomnar jag fler betygssteg som skulle göra en mer rättvis bedömning.
Däremot är jag emot att betygsskalan ska börja gälla redan i årskurs 6. Varför sätta den pressen på barnen redan i den åldern? Det ska vara roligt att gå i skolan, inte enbart ett stressmoment.”

”Jag har väldigt svårt att bli upphetsad över en skala från A-F”

Signerat Kjellberg: ”Även om jag är en stark förespråkare för betyg så är det knappast utformningen av dessa som avgör vad eleverna lär sig. Istället är det tillräckliga resurser för både starka och svaga elever som tillsammans med en stor tydlighet i form av löpande mål som kan göra skillnaden mot vad vi ser idag.”

”Barn ska vara barn”

I huvudet på Hampus: ”Tjena Lena, mitt bena! Det där med att barn i 6 ska få betyg redan då, är något som jag verkligen avskyr. Det är liksom redan mycket mobbning, mycket tjafs om betyg hit och dit, och att slänga in så pass små barn i nån slags betyg-ångest, är rentutav förjävligt enligt mig iallafall.
Jag tycker ungarna ska få vara ungar med sina fruktstunder och allt vad det nu är, det ska ej vara en betygtävling liksom?”

”Det nuvarande betygssystemet är inte bra”

Cyberoasen: ”Det nuvarande betygssystemet är inte bra om du frågar mig. Det är på tok för få steg. Att sitta och säga till en elev, du har G+, men tyvärr så räcker det inte riktigt ända upp till VG. Det spelar ju för tusan ingen roll, för det syns inte i betyget. Nu blir det lite fler steg och det går åt rätt håll så långt i alla fall.”

 ”Att få betyg och fatta hur betygssystemet funkar tar tid.”

Mammans blogg:”För det första så känns det väldigt skönt att betygsstegen blir fler. Dagens betygssystem har varit fruktansvärt orättvist där det kan skilja enorm mellan kunskapen mellan tex ett svagt VG eller ett mycket starkt… På pappret ger dessa VG samma poäng när eleven ska söka vidare….
En 6-gradig skala öppnar upp för en mer rättvis och nyanserad betygssättning.”

 
”Betyghets”

Christermagister: ”Betygshetsen som Björklund står för medför att samhället, och i förlängningen skolorna, prioriterar de mätbara ämneskunskaperna och glömmer bort sin målsättning att uppfostra ”samhällsdugliga”, kritiska och analyserande individer samt att målsättningen med ”en skola för alla” totalt skjuts i sank!”

Fler blogginlägg om ämnet hittar här.

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Jenny Åsell och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB