Bloggvärldsbloggen

med Sofia "Mymlan" Mirjamsdotter

Startsida / Inlägg

Hej!

av Sofia "Mymlan" Mirjamsdotter

Idag byter Bloggvärldsbloggen skepnad. Det innebär dels att den kommer att uppdateras på daglig basis och att det inte längre är Daniel som skriver här, utan jag, Sofia Mirjamsdotter.
På nätet är jag kanske mer känd som mymlan.

Jag älskar bloggar.
Den första bloggen jag började läsa var skriven av en tjej i Bagdad, mitt under brinnande krig. Jag fascinerades över möjligheten att komma så nära, att få hennes vardagliga betraktelser och upplevelser från krigets Bagdad, så personligt serverade. Kriget blev verkligt, och människorna i Bagdad blev verkliga för mig.

I Sverige tror jag att vi lätt glömmer vilka möjligheter bloggverktyget är för människor i andra länder, de som lever i diktaturer, utan pressfrihet och andra omständigheter som vi kanske har svårt att sätta oss in i. Samtidigt börjar bloggen att tas på allvar i allt högre grad också i Sverige, och uppfattningen att alla bloggar mest handlar om vad folk äter till frukost blir mindre och mindre vanlig.

Visst, många är de bloggar som är kort och gott dagböcker på nätet. Och det i sig ser jag som en otrolig förmån, att så många människor delar med sig av sina liv och ger oss alla möjligheten att som aldrig förr faktiskt kunna sätta oss in i och ta del av verkligheter olika våra egna.
Det är helt enkelt fantastiskt att vem som helst med en internetuppkoppling så enkelt kan publicera sig själv, och nå ut med ett budskap.

Det är fascinerande med alla de bloggare som är duktiga på saker, som bloggar om spelcialintressen, bloggare som lägger ner massor av jobb på att informera, upplysa och göra gediget journalistiskt arbete av slaget som inte prioriteras av nyhetsredaktionerna.

Jag tycker också att det är väldigt spännande med samspelet mellan bloggvärlden och nyhetsredaktionerna som ökat dramatiskt bara det senaste halvåret.

Mest gillar jag nog den kommunikation som uppstår i bloggosfären. Diskussion i kommentarsfält och länkar mellan bloggar som skapar en helhet och möjlighet att ta del av många olika infallsvinklar på ett ämne.

2005 började jag själv blogga. Sedan dess har det blivit några olika bloggar. Idag skriver jag på the real mymlan, Same Same But Different, Dagens Spotifylista och från och med idag också här på Bloggvärldsbloggen.

Så vem är jag?
Förutom att jag är mymlan på nätet så är jag också Sofia. (På vissa ställen på internet kallar jag mig för mymlansofia.) Jag är 36 år, bor i Sundsvall mitt i Sverige och är mamma till tre tonåringar. Journalist till yrket. Jag har jobbat med både teve, radio, papperstidning och webb.
Jag är inte en datanörd, jag har en djupt rotad teknikskräck och tycker att allt som har med datorer att göra egentligen är läskigt.
Men jag älskar internet, jag älskar kommunikation och sedan jag skaffade min första internetuppkoppling i mitten på 90-talet har jag levt stora delar av mitt liv på nätet och för mig är det inte längre någon skillnad mellan livet på nätet och det offline – de är båda lika verkliga men olika.

Här kommer jag att skriva om smått och stort som händer i bloggvärlden. Tipsa om bra bloggar, om vad som är aktuellt på nätet i stort, nya webbtjänster och även dela med mig av knep som hjälper dig att göra din blogg läst, kommenterad och länkad. Förhoppningsvis ska du kunna hitta något intressant och matnyttigt här både om du är fullständig novis i bloggvärlden och om du själv bloggat och läst bloggar ett tag.

Jag vill sjävklart ha tips från dig som läsare också, om bloggar att läsa och tjänster att testa och tipsa om. Ställ också gärna frågor som rör bloggande så ska jag försöka besvara dem.

 • Tjänstgörande redaktörer: Elin Wieslander, Mia Carron och Annika Panas
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB