Bloggvärldsbloggen

med Sofia "Mymlan" Mirjamsdotter

Startsida / Inlägg

Veckans bloggtema – Jante

av Sofia "Mymlan" Mirjamsdotter

Den här veckan tänkte jag att vi skulle ha Jantelagen som tema.

Eller kanske snarare de föreställningar vi har om densamma, och hur den finns med i våra respektive liv.

Jag har inspirerats av Christinas bloggstafett, där hon uppmanar briljanta kvinnor att räkna upp sina mindre smickrande sidor, för att vi ska inse att ingen är perfekt, att alla har dåliga dagar och att ingen är så rakt igenom lyckad som det ibland ser ut på ytan. Christina har i sin tur inspirerats av Karin, och jag har med viss tvekan svarat på deras uppmaning.

Men eftersom jag inte är så förtjust i jante, eftersom jag redan är duktig på att rada upp mina fel och brister och därför nästan blir blind för det jag kan, eftersom jag ibland är en slav under jante och van att mötas av argument ur jantelagen när jag någon gång säger något fint om mig själv bestämde jag mig för att göra en motlista.

Och nu uppmanar jag dig, just dig, att skriva om jante utifrån ditt alldeles eget perspektiv. Du kan filosofera fritt kring Jantelagen, alternativt skriva en egen lista, på dina dåliga sidor. Eller utmana Jantes lärljungar och skryt!

Här är Jantelagen:

 1. Du skall inte tro att du är något.
 2. Du skall inte tro att du är lika god som vi.
 3. Du skall inte tro att du är klokare än vi.
 4. Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi.
 5. Du skall inte tro att du vet mer än vi.
 6. Du skall inte tro att du är förmer än vi.
 7. Du skall inte tro att du duger till något.
 8. Du skall inte skratta åt oss.
 9. Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.
 10. Du skall inte tro att du kan lära oss något.
 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB