Nervositet inom medierna inför Castros död som kommer att bli en gigantisk nyhet – därför ständigt d
avIngen som är utrikespolitiskt intresserad har kunnat undgå de senaste dagarnas rykten om Fidel Castros hälsotillstånd. Jag skrev om dem häromdagen, se lite längre ner.
Ryktena om att Castro har dött har kommit och gått allt intensivare sedan slutet av juli, för att kulminera i fredags.
I Kuba fortsätter dock livet som vanligt. Inget speciellt har hänt. I söndags publicerade Fidel Castro en ny Refektion i Granma där han inte med ett ord nämnde hur han själv mår. Castros artikel som handlar om en gammal revolutionär ligger sedan i måndags på nätet, tydligt daterad kl 18.23 den 25 augusti.
Vi som följer vad som händer i Kuba vet att det alltid varit såhär. Vi som följer Kuba vet även att rykten om Fidel Castros hälsa kommer att fortsätta att surra ända fram tills dess hans kropp visas upp. Det finns till och med rykten nu som talar om att det i själva verket var Castroregimen som startade ryktena denna gång för att se vad som skulle hända den dag Fidel Castro verkligen är död.
Ständigt dessa rykten som snabbt förmedlas. Byggda på önskningar och nervositet.
Inom den stora exilkubanska befolkningen i Miami finns många som väntat hela sitt liv på nyheten. Inom medievärlden finns tidningar, tv-kanaler, radiostationer, internetsajter och bloggar som innerligt hoppas att få vara först med nyheten och som framför allt inte vill missa nyheten.
Den nya tekniken innebär dessutom att det numera finns mängder med mer eller mindre seriösa nyhetssajter och bloggar som snabbt plockar upp ett rykte och sprider det vidare. Ett rykte om att Castro är död kan spridas med blixtens hastighet. Men att det upprepas på tusentals internetadresser gör det inte mer sant, däremot svårt att stå emot.
Medieexperter i USA uppskattar att den dag Fidel Castro verkligen är död så kommer det att bli en gigantisk uppmärksamhet. I USA har medieanalytiker redan placerat nyheten ”Fidel Castro är död” någonstans mellan ”Terrorattentaten 11 september 2001” och ”Orkanen Katrina 2005”.
Eftersom CNN, AP, ABC, NYT och allt vad de heter styr världens nyhetsbevakning så kommer även svenska medier dras med.
I tidningen Miami Herald publicerades en intressant artikel som tog upp just mediernas nervösa väntan på nyheten om Castros död. Den är på engelska och därmed tillgänglig för svenska läsare som inte kan spanska.