Kubabloggen

Oberoende nyhetsblogg om Kuba

Startsida / Inlägg

Fyrtio år sedan Che Guevara dödades – Revolutionären som blev en symbol

av Thomas Gustafsson

Den klassiska bilden i original. Det svartvita porträttet på Che Guevara togs den 5 mars 1960 av fotografen Alberto Díaz Gutiérrez, eller Korda som var hans artistnamn. Kordas bild gjorde Che till en symbol för alla revolutionsromantiker. Som synes är detta den obeskurna bilden i original.
Den är signerad och originalet fick jag av Korda i samband med att jag gjorde en intervju med honom då han berättade om fotograferingen.

Ernesto Che Guevara var en idealistisk och kompromissovillig revolutionär som var övertygad om att en annan värld var möjlig. Han var den intellektuelle som till skillnad mot så många andra kommunister valde handling i stället för retorik.
        Tidigt i gryningen den 8 oktober 1967 omringades och tillfångatogs Che Guevara och hans gerillagrupp i Bolivia. När de bolivianska officerarna insåg vem de fångat fördes Che Guevara och hans kamrater till den lilla byn La Higuera där skolbyggnaden gjordes om till fängelse. Förhören och tortyren varade under ett dygn. Sedan sattes Che Guevara på en stol och fick en skål soppa.
        Därefter sköts han.
        De nordamerikanska CIA-agenter som deltagit i jakten var lättade när det svåra uppdraget äntligen var genomfört. När de dödande skotten avlossades mot Che Guevara visste de att de även hade krossat alla möjligheter för den kubanska revolutionen att spridas till Sydamerika.
        Samtidigt skapade de en myt.
        Che Guevara är begravd i ett stor monument i centrala Kuba. När hans kvarlevor fördes till Kuba för tio år sedan fanns jag på plats för att rapportera om denna händelse för Aftonbladet. Kistan ställdes upp i Havanna för att alla som ville skulle kunna ta farväl. Därefter fördes den i konvoj till Santa Clara.
         Det var en underlig stämning i Kuba under de där dagarna. Många grät öppet. I min nya bok ”Kuba” har jag ett omfattande kapitel om Che Guevara. Där berättar jag om bland annat detta, men också om hur Che Guevara kunde bli den symbol han är i dag.
         Minnet av Che Guevara är starkt bland kubanerna. Han har blivit en symbol och används flitigt i regimens propaganda.
        Fidel Castro hänvisar ofta till sin gamla gerillakamrat när han söker förståelse för svåra beslut.
       Med anledning av 40-årsjubileet har Fidel Castro nu också skrivit en krönika i partitidningen Granma där han säger att ”Che är ett exempel”. Den som kan spanska kan läsa texten i sin helhet här.
       I västvärlden har Che också blivit ett exempel för många. Revolutionsromantiker inom vänstern ser Che Guevara som ett föredöme. Che ha blivit vänsterns Messias.
        För liberaler är Che Guevara däremot ett avskräckande exempel. Hade han rest runt i världen i dag och ägnat sig åt att träna gerillarörelser så hade han garanterat hamnat på FN:s lista över terrorister.
       Hur som helst, vad man än tycker går det inte att förneka att Che Guevara är en av samtidshistoriens intressantaste personligheter. Framför allt genom den påverkan myten om honom haft. Dessutom ständigt aktuell i nya filmer, nya böcker och nya jubileum. Che Guevara är död, men myten om honom är odödlig.
 

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Alex Rodriguez och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB