Rysslands president Dmitry Medvedev i samtal med Kubas president Raúl Castro i Havanna. Bilden tagen av kubanska myndigheter för fri publicering.
Den ryska presidenten Dmitry Medvedevs besök i Kuba ökar spänningen mellan USA och Ryssland, speciellt eftersom den ryske ledaren också besökt Venezuela.
Enlig kubanska regimen är besöket ett bevis på de god relationerna mellan Kuba och Ryssland, eller som de skriver:
”Esta visita reafirmará las excelentes relaciones que existen entre la Federación de Rusia y Cuba.”
Sedan kalla kriget tog slut har Ryssland hållit sig borta från Karibien, som är ett strategiskt myckert viktigt område för USA.
Visserligen finns det numera tåg och vägar mellan östra och västra USA som minskat betydelsen av Panamakanalen. Det var ju behovet av att kontrollera kanalen som användes för att frakta varor från USA:s östra och västra kust som gjorde att Washington anlade stora militärbaser i Puero Rico, Guantanamo och Panama under första värlskriget och som sedan användes framför allt under andra världskriget.
Karibien blev USA:s bakgård.
Kalla kriget ändrade inte detta.
Inte heller slutet på Kalla kriget betydde någon egentlig förändring i denna doktrin.
Det går att skriva massor om USA:s ambitioner i Karibien och Centralamerika.
Det går också att skriva hur mycket som helst om Moskvas ambitioner att vara en miitär stormakt och Putins roll i bakgrunden.
Det går också att skriva massor om hur Kuba blev helt beroende av Moskvas godtycke under kalla kriget.
Men för detta finns inte utrymme i denna blogg.
Det ska bli väldigt intressant att se hur långt Moskva kommer att gå denna gång i sina ambitioner. Framför allt Kubas framtida oljeutvinning intresserar ryssarna. Och om rysarna kommer åt den, kan Kuba få kärnkraft i utbyte, vilket intresserar Castroregimen.
Nyligen (se förra kolumnen)var Kinas president på Kuba. Ny är det Ryssland. I gänget finns också sedan tidigare Venezuelas Chavez.
På bilden här nedan hälsar Chavez på Medvedev, fotot är taget av AP.