Spanienbloggen

Rapport från Madrid

Boken för alla Spanienintresserade

av Thomas Gustafsson

omslag_spanienhistoria1-1.pngFlamencodansen hyllas av Unesco som en av världens viktigaste kulturarv, polariseringen inom politiken förvärras och den spanska fotbollen räknas som världens bästa liga.

Spansk mat slår världen med häpnad, filmen och litteraturen prisas och ETA är på väg att upplösas.

Arkitekturen når hissnande höjder, den ekonomiska krisen fördjupas och det spanska språket vinner ny terräng. Och varifrån kommer egentligen alla dessa regionalistiska känslor i Baskien och Katalonien som hotar att splittra landet?

Här är boken som ger bakgrund till allt det som händer nu i Spanien.

Den nya upplagan av boken ”Spanien -En färd genom historien” finns i bokhandeln och på alla nätbokhandlare som exempelvis Bokus och Adibris. Nu i ny upplaga.

Ett längre samtal om boken med programledaren Victor Musa finns på denna länk.

Här finns också ett antal recensioner.

Under våren 2012 kommer andra delen i Spanienserien som handlar om dagens Spanien.Det är den jag skriver på nu.

Nya Spanienboken ute – Samtidigt lämnar jag Aftonbladet

av Thomas Gustafsson

Thomas Gustafsson, liten storlek bok.jpg
Thomas Gustafssons nya bok om Spanien. Foto: PER BJÖRN

Nu har min nya fackbok om Spanien kommit ut, det officiella boksläppet firades på Cervantesinstitutet i Stockholm på kvällen onsdagen den 2 september. Samma dag fanns en intervju med mig i Aftonbladet.

Boksläppet blev en livlig spansk fiesta. Upp mot tvåhundra Spanienintresserade kom till Cervantesbiblioteket för att lyssna på en kort presentation av boken, bläddra i den nya boken och framför allt smaka gott spanskt vin och goda tapas och mingla med andra Spanienintresserade. Hedersgäst var Spaniens ambassadör.

De båda svenska tidningarna i Spanien och nyhetssajten på Kanarieöarna har skrivit om boken, här är recensionen i Sydkusten och så här i Svenska Magasinet och så här i Gran Canaria.

Det dröjer ett tag innan boken som har titeln ”Spanien -En färd genom historien” går att finna på bibliotek. Gynna en bokhandel nära dig eller köp den på nätets bokhandlare som finns här.

Samtidigt som boken kommer ut lämnar jag min fasta tjänst som journalist på Aftonbladet som jag haft sedan 2001. Det har blivit dags att gå vidare. Jag kommer nu att arbeta som frilansskribent, korrespondent och fackboksförfattare. För kontakt besök på mig min hemsida.

Zapatero och Zlatan – Spanien i fokus

av Thomas Gustafsson
Z hos R.jpg
Zapatero möter Reinfeldt. Foto THOMAS GUSTAFSSON

Att Spaniens regeringchef José Luis Rodríguez Zapatero och Sveriges regeringschef Fredrik Reinfeldt möts samma dag Zlatan Ibrahimović spelar sin första match i spanska ligan är naturligtvis en slump. Men kul var det att allt fotkus riktas mot Spanien. Mycket Z.

att befinna sig både i Barcelona och Stockholm var omöjligt, jag valde att träffa Zapatero i verkligheten och se Zlatan på TV, båda skådespelen är noga refererat så mer text blir inte här.

Zlatan AP.jpg
Zlatan på Camp Nou. Foto: AP.


Madrid, himlens tröskel

av Thomas Gustafsson

Bloggbild madrids skyar.jpg
Utsikt över Madrid. Foto: THOMAS GUSTAFSSON

Sista sommarhelgen är slut och det är dags att öppna Spanienbloggen. Väljer en bild från Madrid där jag inledde sommaren. Utsikten över taken är hissnande. Bilden tog jag i början av semestern.

Jag var  i Madrid redan i juni för att undvika den värsta värmen. Under högsommaren blir Madrid som en kokande gryta och från mitten av juli till mitten av augusti brukar alla som har möjlighet fly till kusten. Jag flydde till Sveriges uppfriskande sommarregn.

Nyhetssommaren i Spanien har varit som väntat. De politiska nyheterna har kretsat kring korruptionsfall, denna gång är det framför allt konservativa Partido Popular som dragits in i flera skandaler.

En annan stor nyhet som brukar räknas som politisk är att terroristorganisationen ETA har haft en av sina sedvanliga sommarkampanjer. ETA brukar alltid vilja visa sin styrka under sommaren inför spanjorernas augustisemester, denna gång var det Mallorca som drabbades av terroristernas terror.

Arbetslösheten har fortsatt att växa. Vanligtvis brukar den sjunka under sommaren då många tillfälliga arbeten skapas inom turistnäringen. Men denekonomiska nedgången har drabbat också turistnäringen och jobb saknas. I Spanien är den grå ekonomin visserligen stor av tradition, många jobbar svart, men arbetslöshetssifforna närmar sig nu 20 procent.

Men det stora som hänt i Spanien, för svenskar, är naturligtvis Zlatan. Att han börjar spela för Barcelona betyder att svenska fotbollsfans äntligen börjar förstå att La Liga är världens bästa fotbollsliga. Och om ett halvår tar Spanien över EU-ordförandskapet från Sverige, vilket är betydligt viktigare men som endast en mindre skara känner till.

Madrid är en himmelsk stad. Madrid, porticio del cielo, brukar det heta i ett av stadens talesätt, ”Madrid, himlens tröskel”. För Madrid ligger visserligen långt havet, men det finns ingen annan europeisk huvudstad där man kommer så nära himlen.

Jag flyttar tillbaka till Madrid i hösten. Det kommer att finnas en hel del att rapportera om från den spanska huvudstaden.

 

Millennium de Stieg Larsson – La triología de Culto

av Thomas Gustafsson

Stieg Larsson blogg.jpg
Nedräkning inför boksläpp i Casa de Libros skyltfönster i Madrid. Foto: THOMAS GUSTAFSSON SPANIENBLOGGEN

Aldrig har en bokserie gjort en sådan succé i Spanien som Stieg Larssons Millenniumtrilogi. Över en miljon böcker sålda. Första boken i serien är nu tryckt i den 18:e upplagan och den andra boken är på väg mot samma försäljningsssiffra. Böckerna ligger etta och tvåa på boktoppen.

”Jag anade att det kunde gå bra, men aldrig hade jag kunnat tro på en så här stor succé,” säger en av översättarna, Martin Lexell, till Spanienbloggen.

Han har arbetat dygnet runt under ett och ett halvt år med att översätta de tre böckerna.

Nedräkningen mot den 18 juni då bok nummer tre når handeln pågår för fullt. Bilden här ovan togs för några dagar sedan här i Madrid utanför Casa del libro, Spanienbloggens favoritbokhandel.

Utanför alla biografer ringlar köerna med besökare som ska se den första Millenniumfilmen som precis gått upp på biograferna, och överallt debatteras om boken eller filmen är bäst. Stieg Larsson har blivit en fenomen. Böckerna är kult och en sällan skådad hajp. Det finns mängder med bloggar och sällskap som inte gör annat än att diskutera boken, myten runt Larsson växer. En av spekulationerna som cirkulerar är att han blev mördad av nazister.

Partido Populars anhängare firar

av Thomas Gustafsson

segerfest.jpg
PP-anhängare firar i Madrid. Foto: THOMAS GUSTAFSSON SPANIENBLOGGEN

Helgen här i Madrid har varit ovanligt intensiv. Förutom tapasrundor och caféhäng har det varit en hel del arbete.

Besöket samanföll med EU-valet. Under valnatten besökte Spanienbloggens redaktör valvakan utanför Partido Populars högkvarter på Calle Genova i centrala Madrid. Spänningen var på topp. De församlade anhängarna sjöng och dansade framför oss journalister så vi fick de bilder vi ville ha. När resultatet kom och partiledaren Mariano Rajoy steg ut på balkongen ville inte jublet ta slut.

Jag tog en liten filmsnutt som ligger på denna länk.

Att konservativa PP skulle bli största parti var mycket väntat. Det som förvånar en del kommentarer är attt den ekonomiska krisen och den framgångsrika kampanjen som den skicklige politikern Mariano Rajoy har lett inte gav en större seger för PP i röstsiffor. Hela resultatet finns på denna länk.

Valresultatet är hur som helst en tydlig markering som visar att Rrgeringen Zapatero har stora svårigheter. Spanien befinner sig i en djup ekonomisk kris. Arbetslösheten växer. I kongressen saknar PSOE-regeringen egen majoritet vilket gör det svårt att bedriva en handlingskraftig politik.

Inom Partido Popular har valsegern gett råg i ryggen och från flera håll inom de konservativa lede  talas det till och med om att begära misstroendevotum i kongressen, och därmed hoppas att kunna locka med sig småpartierna så det blir nyval.

Men att vinna ett europaval är något helt annat än att vinna i kongressen. Det vet PP:s nestor Manuel Fraga som varnar för att ett misstrodevotum skulle innebära politiskt självmord.

Samtidigt är inte stödet för Partido Popular helt klatt bland väljarna. Under senaste tiden har partiet dragits in i flera svåra korruptionsskandaler.

Den stora segraren i helgen EU-val blev som väntat Soffliggarpartiet. Liksom i övriga Europa valde mer än hälften av väljarna också här i Spanien att stanna hemma. Det hindrade dock inte Mariano Rajoy att utropa sitt parti till valets stora segrare.

Mariano Rajoy.png
Sida 1 av 21
  • Tjänstgörande redaktörer: Kristina Jeppsson, Elliot Morseth Edvinsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB