Spanienbloggen

Rapport från Madrid

Startsida / Inlägg

Den hårda flyktingpoliken är nu verkställd med massavvisningar

av Thomas Gustafsson

Som jag tidigare skrivit i denna spalt såg det ut som om den massiva flyktingvågen från Afrika kunde bli lika stor i år som förra året. (Se kolumn längre ner).  Jag skrev också att nya hårdare tag väntar de så kallade illegala flyktingarna detta år.
      
Nu ser vi resultatet av den nya hårda flyktingpolitiken. På mindre än en vecka har de flesta av de flyktingar som kom i den första vågen till Kanarieöarna skickats tillbaka till landet därifrån de avseglade. Avvisningarna som tidigare inte kunde genomföras kan ske i år tack vare de nya överenskommelser som gjordes mellan EU, Spanien och en rad afrikanska länder i slutet av förra året. I utbyte mot bistånd lovade de afrikanska staterna att ta tillbaka flyktingarna.
  
Enligt de nya hårda flyktingdirektiven ska återförandet ske så snabbt som möjligt för att flyktingarna inte få en möjlighet att rota sig. Myndigheterna som ska genomföra avvisningarna har 40 dagar på sig men helst ska det ske direkt efter en läkarkontroll och utspisning.

Båtarna som kommer till Kanarieöarna avseglar från Maurutanien och Senegal. Men flyktingarna kommer från hela Subsahara, som spanjorerna kallar de delar av Afrika som ligger söder om Sahara. Kriget i Dafur har satt fart på flyktingströmmen ytterligare. Drömmen om en bättre framtid i rika Europa lockar.

När jag senast var på Kanarieöarna och i Andalusien och gjorde reportage om flyktingvågen konstaterade en av hjälparbetarna:  ”Här i EU kallas dessa människor för illegala flyktingar, men alla som kommer är ju flyktingar på ett eller annat sätt, de flyr från fattigdom, de flyr från krig, de flyr från en tillvara utan framtid och hopp.”
   
Förr fick de  afrikanska illegala flyktingarna vänta i månader i förläggningar medan saken utreddes, till slut var det för sent attt sända tillbaka dem och de fick då lov att flytta vidare till fastlandet där de kunde få tillfälliga jobb inom jordbrukssektorn.
  
Regeringens nya politik har alltså ett massivt stöd i EU och i Spanien står oppositionspartiet Partido Popular eniga bakom. Syftet med direktavvisningen är naturligtvis att avskräcka, och framför allt, enligt immigrationsminister, ska ”människosmugglarna inte få lura iväg en massa människor som ändå inte får stanna.”

Hårdast drabbas flyktingarna ”utan papper”, fattiga arikaner som tvingats betala sina sista slantar för en plats på en båt och i samband med detta fått rådet att kasta sina in-handlingar. Nu kommer de tillbaka till Afrika utan id-handligar med allt vad det innebär av osäkerhet och statslös tillvaro. De har dessutom satsat sina sista slantar på en båtresa som inget gav.
 
Frågan är svår och har många infallsvinklar. Jag har inget svar. Men man kan naturligtvis fundera över varför det just är svarta afrikaner som stoppas från att komma in i Spanien medan porten öppnas mot latinamerikanska invandrare.
    
Samtidigt finns det ingen möjlighet för Europa att ta emot alla som vill komma. I många av båtarna som kommer till Spanien sitter  numera flyktingar från Kina och Asien som transporterats i månader av människosmugglare innan de når EU. Men kritik mot de hårdare tagen har rests från flera hjälporganisationer som anser att varje fall ska utredas för sig och varje flykting ska ha rätt till en advokat. Det finns också humanitära skäl som åberopas.
 
Om flyktingfrågan kan man ha många åsikter. Men med tanke på att detts faktisk direkt berör Sverige är den förvånansvärt lite uppmärksammat av svenska massmedier. Sedan Schengen trädde i kraft 2001 delar Sverige yttre gräns med Spanien. Men ändå rapporterar media mycket mer om flykten över Rio Grande mellan USA och Mexiko än flykten över Gibraltar mellan Afrika och EU.
 
Så länge Europa är rikt och Afrika är fattigt kommer alltså flykten att fortsätta. Något annat som som är helt säkert är att när det blir känt i Afrika att det är så gott som omöjligt att få stanna på Kanarieöarna och få sin flyktingstatus utredd där , så kommer detta snabbt att leda till att ännu fler kommer att försöka ta sig oupptäckta över Gibraltar sund.  Båtarna som går över Gibraltar är sämre och dessutom sker överfarten under natten i farliga vatten.

Vi kommer att få en dramatisk sommar med många ilandflutna drunknade längs Andalusiens kuster.
 

Andra bloggar om:

  • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Joakim Ottosson & Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB