Nu ska väljarna säga sitt i den unga demokratin Spanien
avNatten mot lördagen avslutades valrörelsen, nu har politikerna grälat klart, nu har massmedia gjort sitt, nu är det väljarna som bestämmer. Lördagen är för vila och nöje men på söndag öppnas tusentals skolor som vallokaler dit då 35 miljoner spanska väljare går för att rösta om vem som ska styra i deras kommun.
I 13 av landets autonominer är det även regionalval, bland annat Comunidad de Madrid (Regionen Madrid med 7 miljoner invånare). Viktigt är också vilka som vinner borgmästarposten i de mest befolkade storstadskommunerna Madrid, Barcelona, Valencia, Bilbao, Zaragoza, Sevilla, Las Palmas…sammanlagt ska över 8000 borgmästare väljas….
Regeringschefen José Luis Rodríguez Zapatero, social-
demokratiska PSOE, mötte en stor folkmassa i Madrid….
…inte långt därifrån mötte oppositionsledaren Mariano Rajoy,
partiledare för konservativa Partido Popular, sina anhängare.
För oss som är intresserade av Spanien är resultatet intressant ur flera aspekter. Dels kommer det att visa om oppositionspartiet, konservativa Partido Popular, lyckats med sin taktik för att vinna röster, det vill säga att stenhårt kritisera regeringens politik på alla plan och framför allt regeringens sätt att handlas med den baskiska frågan.
För första gången sedan Spanien blev demokratiskt har ETA blivit en del i valrörelsen. Högerledaren Mariano Rajoy har anklagat den socialdemokratiske regeringschefen José Luis Rodriguez Zapatero för att han indirekt genom sin politik stöder ETA.
”Zapatero vill ha din röst för att kunna ge efter för ETA,” har han sagt på ett av sina valmöten.
Ännu längre har den förre premiärministern José MAría Aznar gått sin kritik. Det är Aznar som ligger bakom den nuvarande taktiken. Aznar har till och med hävdat att varje röst som inte går till PP är en röst diret på ETA..
Oberoende bedömare är enliga om att den konservativa oppositionens aggresivitet har lett till att valrörelsen blivit välidigt hård. På riksplan är debatten nu så hårt och destruktiv att det finns risk att väljarnas förtoende för politikerna minskas och att valdeltagandet därmed minskar.
Reginalvalen är en viktig temperaturtagare i politiken. Resultatet kommer att ge en tydlig bild av hur opinionen ligger inför riksvalet till kongressen som ska hållas i mars 2008. Det vill säga vem som ska styra Spanien in i 2010-talet. Det är därför jag skrivit så mycket om den baskiska frågan den senaste månaden i denna spalt, för i andra svenska medier är intresset för Spanien som alltid mycket svalt.
Andra bloggar om: Spanien