Ett delat Spanien – Slutanalys av regionalvalet 27 maj 2007
avSöndagens regionalval bjöd inte på några överraskningar vad gäller styrkeförhållandet mellan de två stora rikspartierna konservativa PP och socialdemokratiska PSOE.
Men den bittra valkampanjen har lett till ett hårdare politiskt klimat i Spanien. Politiken har blivit mer polariserad.
Valdeltagandet var lågt, endast 63,78 procent av de cirka 35 miljoner röstberättigade gav sin röst vilket är rekorddåligt. Jämfört med förra regionalvalet hela 4 procent lägre. Det är alltså inte bara misstron mellan de båda stora politiska krafterna som ökat.
Här är länken till inrikesministeriets valmyndighet för den som vill granska slutresultatet.
Resultatet fördelat på tre block ger en annan bild
Vid en jämförelse mellan de båda största partierna fick visserligen PP ungefär hundrafemtiotusen mer röster i kommunalvalen är PSOE. (PP fick 7.909.939 och PSOE fick 7.752.635).
Men de procentuella fördelningen av samtliga kommunala röster i riket talar sitt tydliga språk. I hela landet fick PP bara 35,67 procent de kommunala rösterna medan PSOE bara fick 34,94 procent.
Andra partier än de två stora fick tillsamans 27,58 av rösterna, av dem är vänsterpartiet IU störst med 4,5 procent följt av katalanska borgerliga katalanistpartiet CiU, det katalanska radikala vänsterrepublikanska ERC, det baskiska borgerliga PNV, det kanariska borgerliga CC och det galiciska vänsterpartiet BG.
Valresultatet betyder att flera miljoner väljare alltså la sina röster på något av alla de små regionala och kommunala partier som finns i landet.
Om man fördelar stödet i tre olika block så ser det alltså inte alls ut som någon seger för PP. Snarare visar det ett mer splittrat Spanien än någonsin.
Nationalisterna gick framåt i Baskien och Navarra
I Navarra och Baskien och även flera andra regioner ökade stödet till nationalistpartierna vilket gav fler mandat.
I många kommuner kommer nu de regionala partierna att tillsammans med vänsterpartiet IU ge sitt stöd till PSOE för att bilda majoritet och ta borgmästarposte.
Valresultatet innebär också att det nu blir regeringsskifte i såväl Navarra som Balearerna sedan nationalistpartierna och IU går samman med PSOE.
Storstäderna för rikspartierna
I Barcelona som är landets näst största stad lyckades inte det borgerliga katalanska CiU vinna majoritet utan där fortsätter det katalanska socialdemokraterna PSC att styra och ha borgmästarposten.
I Valencia som är landets tredje största stad behöll dock Partido Popular majoritet trots att regionalisterna där gjorde bra ifrån sig
I Madridregionen vann Partido Popular en jordskredseger både i staden och regionen. Madrid forstätter att styras av PP.
Madrid PP:s starka fäste
Faktum är att det var alla Madridrösterna som gjorde att PP totalt fick flest röster i landet.
Men det goda resultatet i Madrid kan naturligtvis också ses ett resultat av det spanska personvalssystremet. Madrids borgmästare är i dag Spaniens mest populära politiker.
I kommunalvalet spelar partierna en mindre roll utan väljarna ser mycket på kandidaten. Ytterst få anser att PSOE:s borgästarkandidat är bättre än Alberto Ruiz-Gallardón.
Personvalen styrde
Som ett resultat av att det är skilda valdagar mellan riksvalet och regionalvalen spelar personvalen stor roll i detta val.
I alla kommuner har det funnits minst två kandidater till borgmästarposten att ta ställning till. Många väljare ser därför inte detta val som ett ideologiskt val utan röstar på den kandidat de tycker verkar bäst som borgmästare i sin kommmun.
Vid riksval till kongressen brukar sedan många av dem som röstar på flera av de små regionala partierna rösta på PSOE, visar erfarenhet från tidigare val.
Slutsatser?
Ska man dra en slutsats av detta val inför kongressvalet som ska hållas i mars 2008 så är det alltså att Partido Popular ser ut att få det svårt att vinna då, trots att de i detta fall fick flest röster. Ungefär 160.000 fler.
Att PP ändå valt att ropa ut sig som stor segrare i valets efterspel ska ses som ren taktik. Alla vill ju tillhöra vinnarna, och PP hoppas uppenbarligen att deras tal om seger ska leda till ökat stöd.
Vid mandatfördelningen i kommunerna fick dock PSOE flest platser, 24.026 mandat, mot PP:s 23.347. Vid fördelningen av makten i kommuner och autonomier segrade PSOE. Det var engentligen endast i Madrid PP gjorde ett riktigt bra val.
Som journalist med studier i statsvetenskaplig statistik i bagaget ger dagens tidningsrubriker många anledningar till att se med tveksamhet på den spanska journalistkåren. I den spanska journalistkåren är det endats ett fåtal som verkligen försöker göra en neutral analys av valet.
Andra bloggar om: Spanien