Spanienbloggen

Rapport från Madrid

Startsida / Inlägg

ETA:s politiska gren storvinnare i valet

av Thomas Gustafsson

Den radikala baskiska vänstern vann ett massivt stöd i söndagens regionalval i Baskien. Den nya partibildningen ANV fick nästan tvåhundratusen röster.
    Den senaste tidens hårda debatt om partibildningen ledde alltså  tvärt emot vad kritikerna hoppades till ett ökat stöd för den radikala grenen av den baskiska nationalismen som ligger nära ETA.  Uppenbarligen ledde försöken till att förbjuda partiet till att många basker i ren trots mot övermakten i Madrid röstade på PNV.
    Jag har diskuterat den baskiska frågan i flera tidigare kolumner. Jag har där också analyserat det förbjudna partiets Batasunas roll i den spanska rikspolitiken, liksom dess ersättare ANV. Jag har  förklarat att jag inte tror på partiförbud. Man kan naturligtvis vara mot den politik ANV förespråkar. Ideologiskt ligger den så långt ut på den yttersta vänsterkanten att den ligger nära stalinismen, Samtidigt som dess ideologi även innefatttar en regionalistisk nationalism som är påverkad av såväl den biologiska rasismen som nationalismens fascism.  Kort sagt ideologiskt är ANV en kvarleva från en tid som inte längre finns. Men jag är övertygad om att det  endast är genom attt få in den radikala nationalismen i partipolitiken som man kan finna en väg bort från våldet.
     Denna uppfattning delas dock inte av många riksspanjorer och framfr allt inte konservativa riksspanjorer som förespråkar en stark centralstat. Inför kommunalvalen i Baskien som hölls i söndags  drev  därför det konservativa rikspartiet Partido Popular en massiv kampanj för att få ANV förbjudet.
        Resultatet visar nu alltså att i hela 31 kommuner i Baskien fick ANV flest röster och i nio kommuner i Navarra. Av dessa kommuner fick ANV egen majoritet i 17 av de baskiska kommunerna. Vid de förhandlingar som nu kommer att hållas väntas ANV få sammanlagt 25 borgmästare.
    I siffor vfick ANV 94.718 godkända röster i Baskien. Till dessa kan man dessutom räkna ytterligare 97.058 ogiltigförklarade röster som lämnades i kommuner där ANV förbjöds att ställa upp.
    Totalt var det alltså närmare tvåhundra tusen basker som röstade på den radikala regionalnationalistiska politik som ANV står för. Det är bland dessa tvåhundra tusen basker ETA har sitt stöd. Fler är de inte. Men det är ändå en betydande minoritet. Om detta kommer jag att få anledning att återkomma.

  
Andra bloggar om:
 

  • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Joakim Ottosson & Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB