Spanienbloggen

Rapport från Madrid

Startsida / Inlägg

EU-anpassningen fortsätter i Spanien – Ytterligare skärpning av nykterhetskontrollen

av Thomas Gustafsson

Förr var gränsen för tillåten alkohol i blodet 0,8 promille för att få köra bil i Spanien, vilket betydde att man kunde dricka en halvflaska vin och en drink därefter.
       Nu är gränsen på EU-nivå.
      
Att införa en ny lagstiftning är dock en sak, att ändra attityden en annan. Vi som minns hur det var förr märker visserligen att något har skett med synen på alkohol och bilkörning. Förr kunde man till och med se motorcykelpoliser som tog en carajillo, kaffekask på konjak, på morgonen innan de gav sig ut i kylan och vid byfester vinkade polisen in bilister som passerade byn och bjöd på ett glas vin.
    Så är det inte längre.
Men det dröjer ytterligare innan medvetenheten om de nya reglerna har trängt igenom helt trots att kontrollerna blivit fler, speciellt i Katalonien och vissa andra storsadsområden. Allt för många kör fulla. Allt för många dör på vägarna.
       För att få bilisterna att tänka till ytterligare
vill nu trafikmyndigheten Dirección General de Tráfico att polisen ska få möjlighet att ta blodprov på samtliga förare som är inblandade i trafikolyckor. Nu krävs det  ett tillstånd från en domare för detta vilket gör att många som kört berusade och orsakat olyckan slipper undan.
       Ett aktuellt exempel på detta är en
58-årig man i Logroñoprovinsen som fick fortsätta att ha kvar sin bil och körkort trots att han körde berusad och orsakade en dödsolycka. Resultatet är att han nu med bara 20 dagars mellanrum kört ihjäl två cyklister. Första cyklisten körde han ihjäl den 9 maj och nu igen den 29 maj köre han ihäl nästa. Olyckorna skedde vid samma vägsträcka. Något blodprov kunde inte tas och därför kan man inte bevisa att han var full denna gång heller. De nya reglerna kommer att ändra detta.
        Spaniens skärpta attityd är som sagt var en anpassning till EU som satt upp målet att minska antalet drafikdödade med hälften fram till 2010. Under förra året omkom 15 000 människor inom EU i trafikolyckor som orsakades av alkohol, enligt nya siffor från Trafiksäkerhetsföreningen NTF som nyhetssajten Drugnews tagit del av.
    Mellan den 4 och 10 juni ska polisen i samtliga EU-länder därför göra en gemensam satsning med ökade nyhkterhetskontroller under parollen ”European operation alcohol and drugs” som leds av den europeiska trafikpolisens samarbetsorganisation Tispol. Förra gången en liknande kampanj genomfördes i Spanien plockade polisen tusentals onyktra förare.

Andra bloggar om:

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB