Spanienbloggen

Rapport från Madrid

Startsida / Inlägg

Med nya terrorhot vill ETA in på den politiska scenen igen

av Thomas Gustafsson

Enligt flera olika källor finns nu tecken på att den baskiska terroristorganisationen ETA vill få en mer aktiv roll för att pressa fram folkomröstningar i Baskien. Nya utpressarbrev har skickats till företag i Baskien och Navarra. Från flera olika säkerhetskällor finns uppgifter om att nya attentat kan komma inom en snar framtid.
        Enligt ETA:s gällande uttalanden råder visserligen fortfarande den vapenvila som gruppen utlyste för 16 månader sedan, i mars 2006. Den chock organisationern drabbades av efter 11 mars 2004, då de plötsligt insåg att de kopplades samman med alla andra terrororganisationer i världen, gjorde att ETA isolerades och till slut nsåg ETA:s aktivister att deras kamp var omöjlig att vinna.
        De gamla ETA-männen som sitter i fängelse vill nu ha fred. De inser att ETA saknar framtid. De tror på förhandling.
        Men problemet är att en nya generation ETA-aktiviser nu har anslutit sig och bildat nya kommandon. Dessa unga män och kvinnor är  mer kompromisslösa. Utredningar visar att de flesta av dem är barn till gamla ETA-terrorister som sitter i fängelse. De är uppväxta med sina pappor i fängelse i andra änden av landet och inpräntade med ett djupt hat till Spanien.
        Bombattentatet vid parkeringen vid terminal 2 vid Madrids flygplats dagen före nyårsafton anser ETA inte var ett brott mot vapenvilan. Det genomfördes för att sätta kraft bakom fredsförhandlingarna som då stannat av. Som brukligt ringde terroristerna därför och varnade så att utrymning kunde ske (terroristerna hade dock inte räknat med att två fattiga latinamerikanska gästarbetare låg och sov i var sin bil och därför inte upptäcktes av poliserna som utrymde parkeringshuset, attentatet tog därför två människoliv).
       Men nu har lokalvalen passerat. Ett nytt val till kongressen närmar sig. Den nya generationens ETA-aktivister vill därför öka pressen igen och försöka tvinga fram en folkomröstning i Baskien. De ser inte politiken som än väg för detta. De känner frustration över att de inte får något som helst gehör för sina krav trots vapenvila. De vill inte heller överge sitt bekväma och spännande liv som terrorister och börja jobba som en vanlig medborgare. De anser sig vara bättre än så. Därför försöker de nu få in mer pengar. Därför diskuterar de nu att ta upp sin väpnade kamp igen.
       Hur ska man stoppa detta?
        Först och främst måste de två stora politiska blocken visa en enad front. Konservativa Partido Populars taktik att använda ETA  i valrörelsen ledde till att den kompromisslösa falangen av ETA-aktivisterna blev ännu mer övertygade om att väpnad kamp lönar sig.
        Viktigt är också att ta upp och fortsätta förhandlngarna. Något måste då även göras för att möta ETA. ETA kan inte vara den enda parten i förhandlingarna som gör eftergifter. Det är komplicerat. För regeringen vore det politiskt självmord att erbjuda en folkomröstning om ökat självstyre i Baskien om inte också PP står bakom.
       Någon form av eftergift måste alltså ges även från regeringens håll för att ETA-terroristerna ska anse det värt att lägga ner sina vapen för gott. En rätträttväg måste också finnas för aktivisterna. Annars komemr de att bryta vapenvilan.
       Det är bråttom. Efter nästa attentat är det för sent.

Andra bloggar om:

  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB