Spanienbloggen

Rapport från Madrid

Startsida / Inlägg

Årets festivallåt till Feria San Fermin i Pamplona – här finns allt om den världsberömda festen

av Thomas Gustafsson

Sommarens stora fest för många är Feria San Fermin i Pamplona, den världsberömda fiestan invigs som bekant klockan 12.00 den 6 juli och pågår sedan under sju dygn, dag och natt, utan vila.
         Som festivallåt för San Fermin 2007 utsågs låten en ”El Kalimotxo de Mama” som var en stora plåga i Pamplona. 
         Bakom musikvideon som är gratis att tanka ner står Pamplonaföretaget Kukuxumusu som bland annat ansvarar för att ta fram det officiella festivalprogrammet och tillverkar och säljer festivaltröjor runt festivalen.
          Det är också Kukuxumusu som utser ”Årets guiri”, en hederstitel som varje år föräras en utländsk  medborgare som verkat för festivalen.
           För 2007 är det tysken Manfred Woloschke som fått titeln. 
            Förra året var det den svenske hedersknyffeln Lars Ingvar Jungefors, även kallad Don Ingvarón, som vann utmärkelsen och blev ”El Guiri del Ano 2006.”  Detta firades då med en stor fest i Pamplona. Naturligtvis blev det också stora rubriker i lokaltidningarna, såväl i Pamplona som i Gefle Dagblad.
        Mer info om San Fermin och priset Årets Guiri  finns på denna länk som går till Kukuxumusu.
       För den som vill läsa mer om den ursprungliga fiestan rekommenderas Ernest Hemingways roman ”Och solen har sin gång”, som är anledningen till att San Fermin blivit världsberömd. För att hitta det som en gång var den urprungliga hjärtliga intressanta varma lokala traditionella vilda galna byfesten, som jag själv hade glädjen att få uppleva vid mina första besök i Pamplona 1980 och därefter flera år i rad i början av 1980-talet, så måste man dock numera veta exakt var man ska söka. Skärvor av ursprunget finns kvar fortfarande. Men alla de hundratusentals besökarna som numera kommer till fiestan, varav tusentals är aspackade amerikanska och svenska ungdomar, dränker dessvärre mycket av det som en gång var Feria San Fermin. Men visst åker man dit ändå, gång på gång på gång, just för möjligheten att man ändå kan hitta det ursprungliga.
     När kolomnen uppdateras är fiestan över för 2007. Om man ska summera så kan man konstatera att som alltid var det en hel del dårar som stod i vägen för de framrusande tjurarna och som alltid var det en hel del fylla. Men, precis som alltid, var San Fermin även denna gång en stor fest där hela Navarras befolkning bjöd in alla att delta i deras vansinniga fest.

Andra bloggar om:

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB