Spanienbloggen

Rapport från Madrid

Arkiv för August 2007

- Sida 1 av 1

Ny utställning om pressens bevakning av Spanska inbördeskriget

av Thomas Gustafsson

Mer än sjuttio år har passerat sedan inbördeskriget rasade i Spanien, men ännu är inte såren läkta. Det är först under senare år kriget och dess fasor har kunnat tas upp och diskuteras.
      Nu visas den mycket intressanta och tankvärda utställningen ”Corresponsales en la Guerra de España 1936-1939”  på Cervantesinstitutet i Stockholm som tar upp en ny vinkel av kriget.
      Denna gång är det den internationella pressens bevakning  som skildras. Krigskorrespondenternas uppdrag och gärning.
      ”Vi har gjort denna utställning framför allt för att nya generationer ska inse vad kriget handlade om,” säger Alfonso Guerra, tung politiker inom det spanska socialdemokratiska partiet PSOE och även ordförande för den stiftelse som ligger bakom utställningen tillsammans med Cervantesinstitutet.
      Han fortsätter:
      ”Spanska inbördeskriget var det sista ideologiska kriget. Det var fruktansvärt som alla krig. Det var förövningen till Andra världskriget. Journalisterna var vittnen som fanns på plats och såg till att världen fick veta sanningen.”
     På utställningen finns artiklar och reportage från kriget av bland annat storheter som Ernest Hemingway, George Orwell, Martha Gellhorn och Barbro Alving, mer känd som Bang. Det finns även en speciell avdelning tillägnad Barbro Alving där bland annat några av hennes personliga ägodelar samt foton visas.
     Barbro Alving är inte längre i livet. Men vid invigningen närvarade hennes dotter Ruffa Alving-Olin som hedersgäst:
     ”Jag känner mig mycket stolt över att få representera min mor, hon var suverän på alla sätt,” säger Ruffa Alving.
      Under presentationen berättade hon sedan om några dramatiska episoder som hennes mamma var med om, men som aldrig varit omskrivna. Det finns dessvärre inte mer plats i denna kolumn, men Spanienbloggens redaktör kommer att berätta om dessa händelser vid ett annat tillfälle.
      Utställningen visades första gången i New York förra året och har därefter passerat bland annat Madrid. I Stockholm visas den från 29 augusti till 27 oktober innan den flyttas vidare till Moskva som sista stad i turnén. Adress och mer info finns på Cervantes hemsida. Inträdet är gratis

Biljetterna till Dulcineafestivalen är nu släppta – Här är senaste nytt om höstens stora fiesta för

av Thomas Gustafsson


Den 22 september öppnar portarna till den stora spanska kulturfestivalen Dulcinea i Stockholm. Nu när mindre än en månad återstår släpps biljetterna. All information finns på Dulcineafestivalens hemsida.
      Spanienbloggen har tidigare berättat om det stora evenemanget
      Enligt festivalgeneral Per Erik Nilsson är intresset för festivalen nu så stort att han befarar att den som är för sent ute riskerar att inte få plats.
     ”Vill man slippa bli besviken så köper man biljetten nu,” säger festivalgeneralen till Spanienbloggen.
     För att komma in på Kulturföreningen Dulcineas fest som hålls efter festivalens slut krävs medlemsskap i Kulturföreningen Dulcinea, på grund av tillståndsmyndigheternas krav. Det blir en fest som pågår långt in på natten med massor med god musik, dans och dryck.

Andra bloggar om:

Taggar spanien

Arrangörerna besvikna på Sveriges regering: Varför ska Sverige stå ensamma utanför världsutällningen

av Thomas Gustafsson


Under tre hela månader nästa sommar, från den 14 juni till den 14 september, arrangeras den stora internationella världsutställningen Expo Zaragoza 2008.
       Det internationella intresset för Expo 2008 är stort och antalet deltagande länder har i dagarna precis passerat hundra. 
       Sverige är ett av mycket få länder som till arrangörernas stora förvåning valt att stå utanför, kan Spanienbloggen avslöja i dag.
       Temat för Expo 2008 är vatten och hållbar utveckling. Sedan Zaragoza för tre år sedan fick ansvaret för arrangemanget i hård konkurrens med grekiska Thessaloniki och italienska Trieste är arbetet med förberedelserna i full gång.
      Anläggningen blir futuristisk och miljövänlig. Miljontals besökare väntas komma och programmet som presenterats på hemsidan är redan späckat. Förutom upplevelser och information för vanligt folk blir det mängder med vetenskapliga seminarium och möten för specialister om världens vattenförsörjning.
     Trots ihårdiga försök från arrangörer har alltså den svenska regeringen meddelat att man tycker det är för dyrt att vara med.
     ”Vi är mycket besvikna och förstår inte varför Sverige av alla länder ska vara utanför”, säger José Maria Guitan Garcia som iär den spanska regeringens representant i ledningen för Expo2008.
     Han fortsätter:
      ”Sverige är känt för att ligga i framkanten när det gäller just de ämnen som världsutställningen ska kretsa kring. En hållar utveckling. Miljö och klimat. Vattenförsörjning. Flera svenska företag som ska vara med tvingats nu finna andra vägar än att gå via en svensk paviljong för att kunna delta och visa upp sig. Företagen inser hur värdefullt det är att synas internationellt.”
       Enligt uppgift skulle det kosta Sverige en miljon euro att få uppföra en egen paviljong på området. Till ”hyran” tillkommer sedan naturligtvis omkostnader för byggnad och personal.
      ”Sverige skulle kunna betala alla kostnader genom sponsorer. Det borde verkligen ligga i den svenska regeringens  intresse att vara med så att Sverige kan visa upp sig. Det är ovärderligt,”  konstaterar Eduardo Mestre, chef för Water Tribune Zaragoza2008.
       Internationella världsutställningar har hållits i världen regelbundet ända sedan 1851. Intresset för att arrangera och delta är stort. Sedan 1928 finns därför det internationella sekretariatet BIE i Paris som ansvarar för att allt går rätt till när arrangörerna väljs ut.
     Sverige har inte haft något stort internationellt Expo sedan Världsutställningen på Djurgården i Stockholm 1897.  Stockholmsutställningen var en storslagen demonstration över vad industrin kunde åstadkomma och ledde till att Stockholm blev känd i världen.
    Under intervjun med arrangörerna som gjordes i går föreslog Spanienbloggens redaktör att kanske Stockholm kan vara med som självständig utställare i stället för Sverige. Stockholm är ju Vattnets huvudstad och har mycket att vinna på att visa upp sig i världen?
     ”En fantastisk idé,” konstaterade Eduardo Mestre och blev sedan väldigt entusiastiskt över tanken:
     ”Varför har vi inte tänkt på det? ” utropade han.
     ”Självklart ska vi vända oss till Stockholm. I Vattnets huvudstad borde det finnas personer som inser var det betyder att visa upp sig för miljontals besökare,” säger Eduardo Mestre.
    Zaragoza är Spaniens femte största stad. Tidigare har staden varit mest känd för att Spaniens skyddshelgon Pilar har sin katedral här. Spanienbloggens redaktör har varit i Zaragoza några gånger, jo man kan ha mycket trevligt där. Kanske är det dags för dig att åka dit på besök nästa sommar? Spanienbloggen kommer i alla fall garanterat att återkomma till ämnet.

Andra bloggar om:

Vilda fester i sommarvarma spanska storstäder för den som vill slippa Rodriquez

av Thomas Gustafsson

Augusti, den stora semestermånaden. Det är nu allt i Spanien går i snigelfart, alla som har möjlighet har åkt till berg eller hav på sommarledighet.
     Gatorna ligger öde. Mitt under dagen när solen slår som hårdast är det bara turister och galna hundar som är ute och rör på sig. De infödda sitter inomhus i luftkonditionerad kyla. Det dröjer till sent på kvällen innan städerna lever upp. Nattlivet flyttar utomhus.
    Ofta är barn och fru ivägskickade till stranden medan mannen stannar kvar vilket skapat uttrycket att vara Rodriguez, det vill säga gräsänkling. Den som går ut på en nattklubb i en storstad inser snart vad jag menar. Fullt med grabbiga grabbgäng som stöter vilt och totalt utan finess på alla tjejer de ser, att vara Rodriguez verkar ta fram den sämsta sidan hos spanska män…
     Just nu laddar dock både Madrid och Barcelona för sina mest genuina gatufester. Madrid firar i och för sig sitt skydshelgon San Isidro den 15 maj och Barcelona sitt skyddshelgon Mercés den 24 september. Men festerna nu är riktade till dem som bor i de mest folkliga stadsdelarna och som sällan har råd att lämna stan. De är svåra att hitta för turisterna som rör sig i de kända stråken.
     I Madrid är gatufesten i stadsdelen Latina, mina gamla hemkvarter.  Fiestan som hålls till Virgen Palomas ära kulminerar den 15 augusti. Bilden här intill är tagen i de överfyllda gränderna.
      I Barcelona är festen i  stadsdelen Gracia, mina favoritkvarter när jag bodde där. Reklamaffishen som finns här intill berättar om den livliga gatufesten.
     Är ni på plats, missa inte detta.
     Ni slipper garanterat alla Rodriguez som hänger på nattklubbarna.
   Ni slipper också garanterat alla packade brittiska lågpristurister som hänger på uteserveringarna på Plaza Mayor i Madrid och Ramblan i Barcelona.
     Viva la fiesta

Andra bloggar om:
    

Rapport från Vikingafesten Romaria Vikinga i galiciska Catoira

av Thomas Gustafsson


Vikingarna anföll mitt på dagen, de kom seglande med sina drakskepp på floden Rio Ulla. De var klädda i hjälmar och skinn, beväp- nade med svärd och vinkrus. Berusade sedan tidig morse.
      I den gamla borgen Torres de Oeste i flodmynningen väntade korsriddare på att ta emot de vilda männen och driva bort dem från byn. Även här syntes en hel del vinkrus. Det var partystämning. Många hade festat sedan tidig morgon. Byns unga kvinnor som fanns i tornet syntes förväntansfulla inför att möta nordmännens raseri.
     Stormningen av tornet var höjdpunkten i Romaria Vikinga i den galiciska byn Catoira och utspelade sig i söndags. Ett skådespel som ska påminna om att  vikingar härjade i trakten för sisådär tusen år sedan. Sedan 1960 har byborna firat Romaria Vikinga den första söndagen i augusti. Från början för att visa att det minsann var kristna soldater från trakten som segrade, men numera är detta en spektakulär fest med riksintresse.  Som nordbo blir man mycket väl mottagen.
    Vikingarnas härjningar i Galicien är belagda i flera historiska källor. Några nordmän slog sig till och med ner i trakten, bildade familjer. Mer om detta och den galna Vikingafesten som Spanienbloggens utsände varit med om vid ett senare tillfälle. Detta skrivs från en usel internetanslutning. Nu återgår Spanienbloggens redaktör till sin semester.
Hasta pronto
Saludos

Andra bloggar om:

Sida 1 av 1
  • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Emma Lindström och Emelie Perdomo
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB