Spanienbloggen

Rapport från Madrid

Startsida / Inlägg

Dulcineapriset till Professor Magnus Mörner för hans banbrytande historiska arbete

av Thomas Gustafsson

Dulcineapristagaren Magnus Mörner och hans hustru Aare efter
prisceremonin. Prissatyn som är en hybrid mellan tjur och
dalahäst är gjord av
Maja Lundquist, formgivare från
Beckmans.  Foto: THOMAS GUSTAFSSON

Magnus Mörner, professor emeritus i historia, har tilldelats Dulcineas kulturpris 2007.
        Det nyinstiftade Dulcineapriset ska varje år ges till någon person i Sverige som verkat för spridandet av spansk kultur  i Sverige, och därmed ökad intresset och förståelsen för Spanien vilket främjat utbytet mellan svenskar och spanjorer.
        Utdelningen av priset sker i samband med Dulcineafestivalen som i år arrangerades den 22 september i Stockholm.
        ”Jag är väldigt hedrad och glad över denna hyllning” säger Magnus Mörner till Spanienbloggens redaktör efter prisceremonin som skedde inför hundratals festivaldeltagande och hårda applåder.
        Professor Magnus Mörner, född 1924, är expert på den spansktalande och portugisisktalande världens historia (Iberian- and Latinamerikan history på akademikerspråk). På många sätt har han varit banbrytande i sitt arbete.
       Mycket har förändrat sedan Mörner 1947 drabbades av en passion till Spanien och Latinamerika.
      Som forskare har Mörner tillbringat mycket tid i Spanien och Latinamerika där han varit verksam som professor och gästprofessor vid en rad olika universitet, samtidigt som han arbetat vid universiten i Stockholm och Göteborg är han sysslat med att sprida kunskap om dessa länder och deras historia.
     I Spanien och Latinamerika har Mörner vunnit erkännande och utmärkelser för sina banbrytande insatser.
      I Sverige har dock den som sysslat med denna del av världen tvingats finna sig i att svenskarna dyrkar den anglosaxiska världen, medan Spanien och Latinamerika ansetts ointressanta. Magnus Mörner har dock envist hållit sig till sitt kall. Alla som är intresserade av Spanien och Latinamerika inser mycket snabbt vilken stor betydelse han har haft för den svenska kunskapen om denna del av världen.
      Det finns alltså många anledningar till att Dulcineapriset 2007 gick till Magnus Mörner. En mycket tung och viktig gärning var det arbete han gjorde mellan 1997-2000. Han ledde då den svenska delen av det stora spansk-svenska projektet ”Historiska möten – Spanien och Sverige”  som kartlade förbindelserna mellan Sverige och Spanien från begynnelsen fram till våra dagar. Ett flertal forskare från de båda länderna deltog i detta gemensamma historiska forskningsarbete.
      Vid Magnus Mörners sida under Dulcineafestivalen fanns hustru Aare som han varit gift med sedan 1947 och som varit hans, som han säger, ”egna Dulcinea”.
      Förutom äran består Dulcineapriset av den speciellt framtagna Dulcinea-statyetten samt en prissumma på 5000 kronor. I stället för blommor får pristagaren en flaska gott spanskt vin.

Andra bloggar om:

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen och Alex Rodriguez
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB