Spanienbloggen

Rapport från Madrid

Arkiv för January 2008

- Sida 1 av 1

Valspurt med fagra löften och hårda ord

av Thomas Gustafsson

Den politiska temperaturen stiger nu allteftersom valet den 9 mars närmar sig.
       Regeringens vallöfte om ett allmänt skatteavdrag på 400 euro kriseras nu mycket hårt för att vara ogenomtänkt och kostsamt av oppositionsledaren Mariano Rajoj, samtidigt som regeringschefen José Luis Rodriguez Zapatero försäkrar att skattereformen inte alls är ett vallöfte utan planerad sedan länge.
      Om detta kan man tro vad man vill. Många tolkar den utlovade reformen som ett svar på liknande  löften från Mariano Rajoy som nyligen presenterades.
     En klassisk metod för att vinna stöd
är ju att presentera en populär reform som är enkel att förstå och som gynnar folks plånböcker strax före valet.
     
Dagligen rapporterar nu massmedierna om nya utspel från regeringen som följs av att Mariano Rajo kritiserar regeringens politik. Världen är på väg in i en lågkonjunktur och efter fyra gyllene år stiger nu arbetslösheten samtidig som tillväxten mattas av.
     De fyra åren har varit bra. Den sittande regeringen gör nu allt för att hålla kvar känslan av den positiva utvecklingen, medan oppositionen gör allt för att peka på det man tolkar som slöseri och tveksamheter.

       Visserligen har inte den officiella valrörelsen startat ännu, men det socialdemokratiska regeringspartiet Partido Socialista Obrero (PSOE)  och det konservativa kristdemokratiska oppositionspartiet  Partido Popular (PP) ligger nu i öppen bitter konflikt.
Mer om detta och om PP:s valtaktik i en kommande kolumn.

  
Andra bloggar om:

Spanienbloggen öppnar för kommentarer – Du är hjärtligt välkommen att medverka

av Thomas Gustafsson

Spanienbloggen öppnar nu för kommentarer. Av flera anledningar har denna funktion tidigare varit stängd.
    Till min stora glädje har denna nyhetsblogg om Spanien fått en stor och stadig läsekrets.
    Genom att öppna kommentarsfuktionen kan vi nu tillsammans fördjupa informationen om Spanien.
    Ni är alla hjärtligt välkomna med era inlägg. Under förutsättning förstås att de på något sätt rör Spanien.
   
På grund av tryckfrihetsansvar kommer jag dock att läsa och godkänna alla kommentarer innan de läggs ut. Det kan därför dröja något innan det ni skrivit syns på bloggen.

  
Andra bloggar om:

Paradorerna fyller 80 år – En modell som borde kopieras av Sverige

av Thomas Gustafsson

I år firar de spanska paradorerna 80-årsjubileum, vilket uppmärksammas i ett reportage jag precis skrev för Aftonbladet.
        Det statliga spanska företaget Paradores de Turismo grundades redan 1928 genom att Parador de Gredos i Ávila då öppnade. Paradorerna kom sedan att spela en viktig roll som inspiration och föredöme under Spaniens utveckling till turistland.
        I dag finns 92 paradorer fördelade över hela Spanien. Ytterligare fem är under konstruktion och tio till är projekterade. Investeringarna är stora. Många av paradorerna är inhysta i gamla palats och i flera fall har till och med medeltida borgar och kloster tagits över av den statliga hotellkedjan för att byggas om till paradorer.
        Idén med paradorer är lika enkel som brilliant. På detta sätt kan kulturella byggnadsminnen bevaras för framtida generationer och samtidigt göras tillgängliga för allmänheten. Paradorerna drivs utan privat vinstintresse.
        Modellen skulle naturligtvis kunna kopieras i Sverige. Tänk om alla gamla slott och palats som nu står och förfaller runt om i Sverige kunde bli fina statliga hotell i stället.

  
Andra bloggar om:

Andra bloggar om:

Bostadspriserna den stora snackisen i Spanien – hur djup blir svackan denna gång

av Thomas Gustafsson

Under förra året var bostäder den stora snackisen i Spanien, och en bit in på nya året kan man bara konstatera att det ser ut att bli så även dettta år.
        Ämnet fick nytt bränsle den 17 januari när tidningen El Pais publicerade ny statistik som visar att 40 000 mäklare tvingats stänga under 2007, de flesta under årets senaste månader. I dag skriver El Pais vidare om bostadsmarknaden, för den som kan spanska.
       Under senaste året har jag fått många mejl med frågan om vad jag tror om att köpa bostad i Spanien. Speciellt senaste tiden har frågorna blivit många. Redan i maj fanns en lång kolumn här på Spanienbloggen om den spanska bostadsmarknaden för den som är intresserad.
      Funderar du på att köpa? Naturligtvis ska du flytta till Spanien. Men det kan vara läge att avvakta med köp. Börja med att hyra i stället. Det räcker med att gå runt på gatorna i de stora städerna och turistorterna så ser man att det finns ett stort utbud, men få köpare just nu. Alla avvaktar. Det betyder att priserna kommer att fortsätta ner ytterligare en tid.

Andra bloggar om:

Den 9 mars är nu officiellt utsedd till valdag i Spanien

av Thomas Gustafsson

Nu är valet till kongressen och senaten officiellt utlyst till att hållas söndagen den 9 mars.
      Kungen är nu enligt regelverket informerad och tisdag den 15 februari offentligörs regeringsbeslutet i BOE (Boletín Oficial del Estado).
      Den officiella valrörelsen, med debatter och politiska plakat uppsatta över hela landet, kommer därmed att inledas den 22 februari och pågå 15 dygn.
      Två stora direktsända debatter mellan valets huvudpersoner, den socialdemokratiske regeringschefen José Luis Rodríguez Zapatero, och oppositionsledaren, den konservative Mariano Rajoy, kommer att hållas.
      Redan den 19 september förra året kunde Spanienbloggen, med hänvisning till goda källor, avslöja att valet skulle hållas den 9 mars, vilket då rapporterades i denna kolumn.    
       Spanienbloggen kommer självklart att följa och rapportera om valrörelsen och valutgången från Spanien och naturligtvis även på plats i Madrid analysera valutgången. Det kommer att bli en mycket hård och mycket smutsig valrörelse.

Andra bloggar om:

Spaniens nya nationalsång? Blir det fortsatt tyst på prispallarna i Peking? Debatten har nu fått ny

av Thomas Gustafsson

Spanien kan få en nationalsång. Eller rättare sagt, arbetet med att ge den spanska nationalhymnen en sångtext har nu gått in i en ny fas.
        I somras kunde Spanienbloggen berätta att det hade inletts ett nytt försök att få fram en text till den spanska nationalhymnen. Hittills har som bekant de spanska idrottsmännen tvingats tiga inför match eller när de vunnit medan hymnen spelas. Någon sångtext har inte funnits. Men inför OS i Peking ville den spanska olympiska kommittén Comité Olímpico Español (COE) ändra detta faktum.
       I dag fredag 11 januari har COE efter mycket arbete fått fram en sångtext. Här är texten för din bedömning:

¡Viva España!
Cantemos todos juntos
con distinta voz
y un solo corazón.
¡Viva España!
Desde los verdes valles
al inmenso mar,
un himno de hermandad.
Ama a la Patria
pues sabe abrazar,
bajo su cielo azul,
pueblos en libertad.
Gloria a los hijos
que a la Historia dan
justicia y grandeza
democracia y paz.

Texten måste nu gå igenom en komplicerad process för att kunna bli godkänd. Bland annat måste en halv miljon namnuderskrifter samlas in för att kongressen ska ta upp frågan och ta ett beslut.
        Saken är inte enkel.
        Förklaringen till att den spanska nationalsången saknar text och därmed inte är en sång utan en hymn är att många katalaner, basker och galicier inte kan acceptera att sjunga på kastilianska (det vi kallar spanska).
       Flera försök har tidigare gjorts att få till en sångtext. Senast var det den förre konservative premiärministern José María Aznar som gjorde ett misslyckat försök. Inte ens Franco som också gjorde ett på sin tid lyckades.
         Hur det ska gå denna gång är spännande att se. Texten som nu är klar är som synes enbart på spanska. Alternativet hade förstås varit att skriva en sångtext som innehåller ord på alla de officiella spanska språken (kastilianska, katalanska, galiciska och baskiska) och uppföra nationalsången i någon form av fyrastämmig körsång.  Men så blev det inte.
        Med tanke på att det i dag till och med finns katalaner som anser att katalanska idrottsmän borde ställa upp i Andorras färger för att slippa tävla för Spanien så inser man att den här texten kan bli svår att få igenom.

TILLÄGG tisdag 15: SÅNGTEXTEN STOPPAD
 Sedan sångtexten läckt ut dröjde det inte länge innan protesterna från framför allt katalanska och baskiska intressen ledde till att förslaget frystes. Att sjunga ”viva Espana” blev för mycket för vissa. Texten ovan kom aldrig att bli ett officiellt förslag. Olympiska kommittén fortsätter sitt arbete men som stämningarna är nu, ser det  alltså ut som om de spanska idottsmännen ska  tvingas  tiga på prispallen också i Peking.

Andra bloggar om:

Fel frågor i fokus – Trettonhelgen är passerad och det är dags att summera året som gick

av Thomas Gustafsson

De tre största nyheterna i Spanien under förra året var klimatförändringen, massflykten från Afrika och att ETA ännu en gång börjat mörda.
        Visst, det avkunnades domar vid den stora terroristrättegången i Madrid och så hände det en hel del inom såväl politiken som underhållningens värld. Skandaler avslöjades, nya lagar stiftades, fotbollar sköts i mål och kungar röt till. Men inget av detta kan jämföras med att det återigen finns en aktiv grupp med våldsbenägna nationalister i Baskien, att massflykten från Afrika inte ser ut att få något slut och att det visat sig att klimatet ändras betydligt snabbare än någon räknat med.
        Var och en av dessa tre frågor är så stor och komplicerad att de äventyrar hela Spaniens existens. Trots detta är det egentligen bara problematiken kring ETA som uppmärksammas ordentligt.

Jag har följt och rapporterat om ETA ända sedan 1980-talet och kan bara konstatera att ETA:s terrordåd aldrig har haft själva dödandet som syfte (till skillnad mot den islamistiska terrorismen, som uttalat vill ta livet av så många som möjligt). ETA utför sina attentat för att väcka uppmärksamhet och sprida skräck. Grundsyftet med ETA:s aktivitet är alltså att få publicitet. Spanjorerna ska till slut bli så rädda att de inser att Baskien måste släppas fritt.
        Man kan konstatera att ETA lyckats med sitt syfte. När ETA deklarerade att de återtagit den väpnade kampen hamnade de ännu en gång i fokus. Dagligen skrivs och rapporteras det nu om den baskiska terrorist- och separatistorganisationen. Inför kongressvalet som väntar nu i mars har ETA närmast fått en huvudroll.

Annorlunda är det med massflykten från Afrika. Under året har tusentals utfattiga afrikaner kommit till Kanarieöarna och södra Spanien med hopp om en bättre framtid. Trots att hundratals har dött på vägen har nyheten ändå inte blivit så uppmärksammad som den borde. Det finns nämligen flera stora och komplicerade frågor som är sammanflätade med flyktingproblematiken.
        Viktigast är Spaniens stora problem med befolkningskurvan. Sedan många år tillbaka föds det inte tillräckligt många barn i Spanien. Det saknas billig arbetskraft. Bristen på yngre invånare kommer att bli akut i en nära framtid när dagens generationer går i pension.
        Lösningen som politikerna valt är dock inte att skapa ett bättre välfärdssystem som får spanjorskorna att föda flera barn. I stället har de öppnat landet för arbetskraftsinvandring.
        Förändringen har gått snabbt. Utan att frågan debatterats är nu mer än tio procent av befolkningen födda utanför Spanien. Det är här problemet uppstår. Invandringen behövs. Den är nödvändig. Men politikerna vill inte hämta arbetskraften från Afrika utan från Spaniens forna kolonier i Latinamerika och EU.

Ända sedan 1996 har jag regelbundet rapporterat om flyktingvågen från Afrika. Jag har varit i Ceuta och Melilla, jag har varit i Gibraltar och på Kanarieöarna. Senast för två månader sedan reste jag runt på Kanarieöarna för att uppdatera mig om den senaste händelseutvecklingen.
        Människorna som sitter i båtarna som kommer från Afrika har naturligtvis ingen aning om det spel som pågår bakom kulisserna. De vet att det finns stort behov av arbetskraft i Spanien. Därför fortsätter de att komma. Vad de inte inser är att de är chanslösa mot alla invandrare som släpps in från Latinamerika och Rumänien.
      Flyktingvågen kommer att fortsätta. Torkan i Afrika förväntas bli allt värre som en följd av klimatförändringarna.
      Dessutom är risken stor att torkan även sprids till Spanien.  Om inget görs för att stoppa temperaturhöjningen riskerar vi alla som bor i Spanien att i framtiden sitta där med alla våra bredband och digilata tv-kanaler som flödar av underhållning, samtidigt som våra vattenkranar sedan länge har sinat.
      Vart vi då ska fly är det i dag ingen som vet.

Denna text har även publicerats i januarinumret av tidningen Sydkusten.

Andra bloggar om:

Sida 1 av 1
  • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Emma Lindström och Emelie Perdomo
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB