Spanienbloggen

Rapport från Madrid

Startsida / Inlägg

De radikala baskerna saknar parti att rösta på – En politisk lösning blir nu svårare

av Thomas Gustafsson

Den stridbare  förundersökningsdomaren Baltasar Garzón har förbjudit den radikala nationalistiska basiska partibildningen ANV (Acción Nacionalista Vasca). Partiet som betecknas som ETA:s politiska arm anklagas för samröre med terroristorganisationen vilket är förbjudet.
      Förundersökningsdomaren har också försökt att stoppa det kommunistiska baskiska partiet PCTV (Partido Comunista de las Tierras VAscas) från att ställa upp i valet till kongressen den 9 marsHögsta domstolen har dock efter prövning beslutat att låta PCTV fortsätta att verka. Partiet som liggger långt ut till vänster bedöms inte ha koppling till terroristoarganisationen ETA.
     Högsta domstolen har dock inget att invända mot förbudet av ANV, som är en direkt ersättare till partibildningen Batasuna som sedan länge är förbjudet.
      
Den radikala baskiska nationalistpartiet ANV vann ett massivt stöd i vårens regionalval i Baskien. Partibildningen som då bildats som ersättare till det förbjudna Batasuna fick då nästan tvåhundratusen röster.
      Den hårda debatten om ANV som då rasade  ledde alltså  tvärt emot vad kritikerna hoppades till ett ökat stöd för den radikala grenen av den baskiska nationalismen som ligger nära ETA. 
      Uppenbarligen ledde diskussionen till  att många basker i ren trots röstade på ANV för att visa sitt motstånd mot övermakten i Madrid.
     
Jag har diskuterat den baskiska frågan i flera tidigare kolumner. Jag har där också analyserat det förbjudna grundpartiet Batasunas roll i den spanska rikspolitiken, liksom dess ersättare ANV. Jag har  förklarat att jag inte tror på partiförbud.
       Man kan naturligtvis vara mot den politik ANV förespråkar. Ideologiskt ligger den så långt ut på den yttersta vänsterkanten att den ligger nära stalinismen, samtidigt som dess ideologi även innefattar en regionalistisk nationalism som är påverkad av såväl den biologiska rasismen som nationalismens fascism.  Kort sagt ideologiskt är ANV en kvarleva från en tid som inte längre finns.
     
Jag är övertygad om att det  endast är genom att få in den radikala nationalismen i partipolitiken som man kan finna en väg bort från våldet.
      De var den väg man gick i Nordirland när IRA lämnade sin kamp.
      Denna uppfattning delas dock inte av många riksspanjorer och framför allt inte konservativa riksspanjorer som förespråkar en stark centralstat. Inför kommunalvalen i Baskien som hölls våras drev  därför framför allt det konservativa rikspartiet Partido Popular en massiv kampanj för att få ANV förbjudet.

Resultatet i regionalvalet i våras blev att i hela 31 kommuner i Baskien  och i nio kommuner i Navarra fick ANV flest röster av alla partier. Av dessa kommuner fick ANV till och med egen majoritet i 17 baskiska kommunerna och kunde tillsätta ett tjugotal borgmästare.
      I siffor fick ANV 94.718 godkända röster i Baskien. Till dessa kan man dessutom räkna ytterligare 97.058 ogiltigförklarade röster som lämnades i kommuner där ANV förbjöds att ställa upp.

Totalt var det alltså närmare tvåhundra tusen basker som röstade på den radikala regionalnationalistiska politik som ANV står för. Det är bland dessa tvåhundra tusen basker ETA har sitt stöd. Fler är de inte. Men det är ändå en betydande minoritet.
     Frågan är nu var dessa ska vända sig för att göra sin röst hörd?

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB