Spanienbloggen

Rapport från Madrid

Startsida / Inlägg

Zapateros andra regeringsperiod med minoritetsregering inledd – Nu väntar fyra års kohandel i parlam

av Thomas Gustafsson

Det blev som väntat en andra regeringsperiod för José Luis Rodriguez Zapatero som Spaniens premiärminister.
    I sitt tal i kongressen som han höll i samband med omröstningen under fredagen betonade Zapatero bland annat att han ska arbeta för enighet och ett slut för terrorismen.
   Eftersom det inte blev egen majoritet kvävdes omröstning i två omgångar, första i onsdags och den sista omröstningen under fredagseftermiddagen.
   Kongressen som alltså är parlamentets underhus har 350 ledamöter.
 Så här blev röstsiffrorna:
   169 röster för Zapatero (PSOE )
   158 röster mot  Zapatero (PP , Ezquerra Republicana, UPyD en)
      23 avstod från att rösta (CiU, EAJ-PNV, BNG, IU, CC y NaBai).
      Så här står partierna som har representanter i parlamentet till Zapateros andra regering:
   • Partido Socialista Obrero Español (PSOE) som är det socialdemokratiska regeringspartiet med premiärminister José Luis Rodriguez Zapatero som partiledare. Har 169 mandat och därmed ingen egen majoritet vilke skulle kräva 176 mandat.
    • Partido Popular (PP) som är den konservativa kristdemokratiska utmanaren som med Mariano Rajoy sompartiledare. Har 153 mandat i parlamentet och är därmed den stora utmanaren om regeringsmakten och står i hård opposition mot PSOE.
    • Convergència i Unió (CiU) är den katalanska regionalnationalistiska alliansen som består av det librala partiet Convergència Democrática de Catalunya och det kristdemokratisk socialliberala Unió Democrática de Catalunya. Har elva mandat och är därmed tredje största parti. Genom att lägga ner sin röst stöder de indirekt Zapateros regeringsbildning. Men för att ge sitt stöd i frågor framöver kommer de att kräva kompensation.
   • Euzko Alderdi Jeltzalea – Partido Nacionalista Vasco (EAJ-PNV) som numera alltid har sitt namn utskrivet både på baskiska och spanska är det baskiska regionalnationalistiska partiet. I grunden en kristdemokratisk socialliberal ideologi. Men kan trots det omöjligt samarbeta med PP. Genom att lägga ner sin röst stöder de indirekt Zapateros regeringsbildning. Har sex mandat.
   • Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) katalanska republikanska regionalnationalistiska vänsterpartiet från 1931.  Ligger till vänster och har en gammal historisk roll som självständighetsparti i Katalonien. Har tre mandat i parlamentet. Backade kraftigt i valet, hade tidigare åtta mandat.  Vill nu visa sig självständigt från PSOE och röstar därför nej.
  • Izquierda Unida (IU) det lilla rikstäckande vänsterpartiet som härstammar från kommunistpartiet. När det gäller röster är partiet Spaniens tredje största och fick över 900.000 röster i senaste valet. IU finns över hela landet och har haft partikontor överallt. Men som en följd av att mandatfördelningen gynnar den som har stort stöd lokalt blev partiet valets stora förlorare. IU fick endast två mandat i årets val vilket innebar att tre platser gick förlorade. Med två mandat har partiet förpassats till småpartierna. Lägger ner sin röst eftersom de föredrar PSOE före PP.
 • Bloque Nacionalista Galego (BNG) som är en galicisk regionalnationalistisk partikoalition. Ligger mer till vänster än höger men framför allt driver de en regionalistisk politik för Galicien. Har två mandat. Lägger ner sin röst eftersom de föredrar PSOE före PP.
 • Coalición Canaria-Partido Nacionalista Canaria (CC-PNC) som är en kanarisk regionalnationalistiisk union som grundades så sent som 1993.  Har slagits ihop i omgångar och består egentligen av ett flertal partier från såväl vänsterhåll som högerhåll. Har två mandat i parlamenter. Lägger ner sin röst eftersom de föredrar PSOE före PP.
   Union Progreso y Democracia (UPyD) är ett nytt parti som nyligen bildats av en grupp intellektuell, filosofer och feminister. Partiet som var stora överraskningen i valet i mars då det vann en mandat som nu innehavs av den kända feministen Rosa Díez som tidigare tillförde PSOE. UPyD röstade mot Zapateros regering för att på så sätt sätta fokus på frågan om Spaniens enhet. Totalt fick partiet över 300.000 röster.
•  Nafarroa Bai (NaBai) är ett litet regionalistiskt parti från Navarra som tack vare valsystemets utformning som gynnar starkt regionalt stöd precis lyckades få en mandat och kom in i kongressen. Fick bara 62 000 röster men en mandat. Lägger ner sin röst eftersom de föredrar PSOE före PP.

  • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Joakim Ottosson & Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB