Spanienbloggen

Rapport från Madrid

Startsida / Inlägg

ETA fortsätter att slåss för sitt hopplösa mål – Långt kvar till fred i Baskien

av Thomas Gustafsson

Den senaste tiden har den baskiska terroristorganisationen ETA utfört en rad bombattentat i Baskien.
          Vid ett tillfälle har attentatet varit dödligt. En stor bomb som riktades mot en av Guardia Civils garnisioner i regionen. En civilgardist dog, flera skadades.
         Syftet  med alla de andra mindre bombattentaten är dock inte att döda. Därför meddelas i god tid var bomberna finns och när de briserar.
         Målet med ETA:s terror är först och främst att sprida rädsla och osäkerhet hos fienden. För enligt de baskiska radikala nationalisterna är alla som står bakom centralregeringen i Madrid en representant för den spanska ockupationsmakten och ska därför bekämpas.
         Den radikala baskiska regionalismtiska ideologin som samlas runt partibildningen Batasuna som numera är förbjudet har bara ungefär hundra tusen anhängare i Baskien.
        På den politiska skalan ligger denna radikala regionalistiska nationalism så långt till vänster att den står nära stalinismen, men det finns även inslag av rasism och fascism i ideologin, så som tanken om att basker är en egen folkras och kollektivistiska tankar och användandet av våld.
         Under senare  år har ETA blivit allt mer kompromisslöst. Många gamla baskiska frihetskämpar som förr deltog i ETA:s kamp mot FrancoSpanien har sedan länge lämnat terroristorganisationen.
       De mål som ETA och dess anhängar kämpar för är omöjliga att uppnå i det nya globaliserade tid som nu råder. Organisationens namn ETA , som kommer från baskiskans Euskadi Ta Askatasuna vilket betyder Baskien och Frihet, ligger långt ifrån den verksamhet organisationen sysslar med i dag.
     För samtidigt som ETA har kvar sitt mål om att skapa en oberoende Baskisk stat med samma gränser som fanns för 500 år sedan har organisationen också  utvecklats till att bli en kriminell rörelse där medlemmarna slåss för att kunna leva ett enkelt och spännande liv. Tack vare beskyddarverksamhet och utpressning får ETA in pengar till sina kommandon.
      ETA  är i dag det enda samhällsfenomen som finns kvar sedan Francodiktaturens dagar.  
     Nationalism är ingen logisk ideologi. ETA kommer därför inte att upplösa sig själv.
     Att enbart besegra ETA med polisiära insatser går inte heller.
     Enda sättet att få ETA att upplösas är att få organisationens stöd att upphöra och samtidigt se till at inga nya ungdomar ansluter sig. Det kan endast ske genom att Spanien visar de radikala baskerna att demokrati är bättre än det alternativ ETA erbjuder.
    

   
    

  • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Joakim Ottosson & Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB