Spanienbloggen

Rapport från Madrid

Startsida / Inlägg

Spanien stoppar invandring till serviceyrken – Krisen leder till att den öppna dörren mot Sydamerika

av Thomas Gustafsson

Den dramatiska nedgången inom ekonomin och den snabbt ökande arbetslösheten leder nu till att Spanien ändrar den generösa invandringspolitik som gällt för medborgare från landets forna kolonier.
         De senaste åren har många från Sydamerika, Filippinerna och Marocko kommit till Spanien för att arbeta inom servicenäringen. Arbetsvisum har varit enkelt att få. Sedan Rumänien blev medlemmar i EU har även rumäner kommit i större skaror.
        Rent praktiskt har denna politik märkts genom att alla restauranger, barer och hotell numera drivs med arbetskraft från dessa länder, men också så gott som alla skickare, murare, städare, hemvårdare, trädgårdsarbetare och soparbetare har varit invandrad arbetskraft.

Nu stänger den öppna dörren. För att stoppa de stora inflödet av icke kvalificerad arbetskraft som lågutbildade invandrare kallas ändras visumbestämmelserna efter ett regeringsbeslut.
      De som redan finns i landet får stanna. Utan dem skulle det spanska samhället inte fungera.  Men nya  invandrare utan specialkunskaper  har inte längre möjlighet att bli gästarbetare.
     För svenska medborgare betyder de nya bestämmelserna inget. Sverige är medlem i EU och ingår i samma Schengen-union som Spanien. Det enda som faktiskt kan ske är att svenskar som bor i Spanien kan få svårar att hitta billig arbetskraft, samtidigt som det kan bli enklare för svenska ungdomar att få tillfälliga jobb inom krognäringen.

Anledningen till de nya visumbesluten som regeringen meddelade fredagen den 10 oktober är den snabbt ökande arbetslöshet. För närvarande ligger den redan på 11,3 procent vilket är  högst inom euroområdet.
        Arbetslösheten beräknas dessutom stiga till 15 procent nästa år. Det är det hösta sedan den förra stora finanskrisen 1993-1994. (IT-kraschen var något annat)
       Mer än 10 procent av Spaniens 45,5 miljoner invånare kommer i dag från andra länder. Om hur Spanien gick från utvandrarland till invandrarland har jag skrivit i flera tidigare kolumner.
    
Under de senaste åren då den spanska ekonomin vuxit så det knakat har dessa invandrare varit den bärande kraften i den ekonomiska utvecklingen.
      Efter den förra fastighetskrisen var Spanien i kris. Befolkningstillväxten var negativ och arbetslösheten skyhög samtidigt som ekonomin stod stilla. Till slut insåg dock politikerna problemet. Spanien riskerade att bli ett land fyllt med gamlingar som ingen kunde försörja eller sköta om inget gjordes.
        För att få igång hjulen bestämde  den dåvarande högerrergeringen med Aznar i spetsen att lätta på restriktionerna  och öppna gränserna för arbetskraftsinvandring från de gamla kolonierna. Partido Popular som ursprungligen hade haft en mycket restriktiv invandringspolitik öppnade dörren för latinamerikanska gästarbetare på vid gavel. Samtidigt ändrades den gamla arbetslagstiftningen för att få mer rörlighet på arbetsmarknaden.
 
Förändringen därefter gick snabbt. Tack vare den stora invandring från Latinamerika vände befolkningskurvan. Men också ekonomin började växa.
     Den socialistiska regeringen under Zapatero fortsatte med politiken. Många latinamerikaner som varit en längr tid i andet fick även premanent uppehållstillstånd för att på så sätt komma in i samhället bättre.
      Eftersom det bara är de mest driftiga, modiga och starka som vågar lämna sitt hem för att på egen hand söka lyckan i ett främmande land ledde invandringen till en stark ekonomisk utveckling.
      Invandringen blev motorn för de senaste årens stora ekominiska tillväxt. Eftersom invandrarna var billig arbetskraft (de går på minimilön) genererade de stora vinster till företagen. eftersom de kunder spanska var de  dessutom billiga för samhället  då de kunde gå direkt ut i arbetslivet och börja betala skatt. De som kom arbetade hårt, sparade och köpte sedan bostäder.
      Från 1995 då det vände till början av 2008 fick Spanien igenom en makalös högkonjunktur som placerade landet tillsammans med de stora rika industrinationerna i EU. Spanien gick förbi Italien när det gäller BNP per capita.
     
Den senaste tidens dramatiska nedgång av världsekonomin har har slagit hårt mot Spanien vilket gjort invandringen till en het politisk fråga.
    Nu stoppas alltså arbetskraftsinvandringen av regeringen för att kyla ned stämningen som från visa håll riskerar att bli främlingsfientlig.
      Från fackförbunden och invandrarorganisationer riktas samtidigt anklagelser mot regeringen för att försöka skylla landets ekonomiska problem på invandrarna. Ett stopp kommer bara att leda till ökad illegal invandring, tror kritikerna
      Om vilken väg som är rätt att gå kan man diskutera mycket länge och utförligt.
     Spanienbloggen kommer garanterat att få anledning att återkomma till ämnet.

  • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka och Karl Sigrelius
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB