Startsida / Inlägg

Dagens diagnos

av Alfred Holmgren

Gubben brevid mig på krogen vänder sig om, försöker fokusera sin simmiga blick på mig.

”Jaså, du kommer från Essvik? Jag såg väl på dig att du hade något slags dysfunktion.”

Det är så här det funkar i Sundsvall: man bondar genom att bli knökat jävla full och sedan häva ur sig en massa spydigheter tills man antingen hittat en vän för livet eller en ledig bädd på akuten.

Uppfriskande, ändå: här är jag inte en exotisk storfräsare från Nishi-Shinjuku (alla i Tokyo tror att man är en storfräsare om man bor i Nishi-Shinjuku, vilket är väldigt komiskt för alla som sett min lilla skokartong), utan en hånleende ”halvmoderat” från Njurundas avlägsnaste – och av anklagelserna att döma mest inavlade – avkrok.

Egentligen lite oklart hur fredagskvällen kunde sluta med att jag fick min politiska hemvist (Täby-höger) och mentala kapacitet (obefintlig) fastställd av en överförfriskad gammal lärare från Essviks skola. Ungefär lika oklart som att när jag var på väg hem så var han i full färd med att para ihop sin stydotter med min vän Mats – hon hade kallats till krogen ifråga bara för att få beskåda denna mytomspunnet stilige yngling, haha, inför sin mor och styvfar. Arrangerade bröllop verkar fortfarande gå starkt i Sundsvall år 2014.

Kul att vara ute bland bönderna ibland. Och då syftar jag inte på den lilla skara av bloggare/föreläsare, musikproducenter, designers och sjukt misslyckade frilansjournalister som utgjorde kvällens reunion. Jag kan bli tokig när såna här ganska efterlängtade och sällsynta tillställningar kraschas av fyllebräkande pensionärer, men samtidigt är det inte på många håll i världen jag får chansen att bonda med en 70-åring över att vi båda minns Ylva Stridsberg (sångerska och musiklärare på Essviks skola) och Cathrin Bergendahl (musiklärare och min klassföreståndare på Nivrenaskolan). Det hade inte hänt på izakayan på min gata hemma i Shinjuku, är jag rätt säker på.

Jädra fin reunion också, bortom alla fånerier. Det var mitt gamla band som återförenades, faktiskt. Första gången på typ nio år vi alla sågs. Jag tycker alltid det är så spännande att höra gamla vänners berättelser från vårt gemensamma förflutna, det bubblar upp så mycket minnesvärda saker som man själv lyckats supa bort. Bara att Joel, vår trummis, kunde komma ihåg enskilda repliker jag sagt, att han gått runt och sparat dem inom sig någonstans i ett decennium nu, och att han väldigt kärnfullt kunde sammanfatta vilken sorts person jag var på den tiden, det uppskattar en egocentriker som jag, för det är saker som inga andra lagringsmedier än hans hjärna brytt sig om att registrera. (Observera att ”egocentriker” inte betyder ”narcissist”. Sjukt stor skillnad mellan att vara väldigt intresserad av och nyfiken på sitt eget liv, och att verkligen avguda sig själv.)

Skönt att ha betat av lite reunions här uppe i min frostbitna exil också. Det är ju som sagt superskönt att vara hemma hos föräldrarna (och katterna, och systrarna), men jag känner knappt att jag hunnit sjunka in det där lugnet till fullo än. Knappt ens hunnit spela (bara lite ”Game of thrones” och några minuter ”Asscreed: Unity”), eller läsa något särskilt. Jag ska väl hinna med de bitarna rätt bra den närmaste veckan, samt kanske ytterligare någon reunion (skrapar verkligen botten av tunnan nu, finns nästan inga andra jag känner som är kvar i stan), men snart bär det tyvärr av till Stockholm igen, för en betydligt mindre vilsam och en betydligt social tillvaro, innan jag kort därpå ska unna Tokyo att spänna blicken i mig och alla mina dysfunktioner igen.

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB