Startsida / Inlägg

Lider vi alla av baby-blues?

av Amanda Schulman

Innan jag fick barn fick jag höra om det där fruktansvärda som kunde hända – förlossningsdepression. Det hände väldigt få, men fy så hemskt det var.

När jag födde Charlie var det mycket som hände med mig. Först och främst var det omvälvande att bli mamma. Men det var också en massa andra saker som jag tyckte var jobbigt. Såhär i efterhand kan jag säga att det var som en känslomässig berg-och-dalbana och det tog tid för mig att finna mig i rollen och bli stark igen. Med detta menar jag inte att jag fick en förlossningsdepression, men alla känslorna, tröttheten och omställningen påverkade mig.

När jag ser mammor med nyfödda kan jag lätt känna igen blicken. Den tomma, trötta blicken som inte bara är lycka – men ack så förbjuden. Och med denna blick ska mammorna också sitta och säga att dom aldrig varit lyckligare. Det kanske de är, men blicken säger att det också finns en massa andra känslor där. Och jag förstår att de säger att de aldrig varit lyckligare, något annat är ju fult, skamfyllt och förbjudet. Stoltheten hos en nybliven förstagångsmamma är stark – och grym.

Men ibland när jag träffar mammor som har flera barn eller har fått barn för längesedan kan vi istället skratta åt denna mini-depression som drabbar en. Jag har en vän som på något sätt bestämt sig för att de ska äta tårta och dricka champagne när de kommer hem från bb. Men hon kan samtidigt erkänna att det aldrig varit trevligt. Hon sitter där och äter tårta och storgråter – varje gång.

Men det är inte förrän långt efter man kan erkänna dessa känslor. När man vet att kärleken till ens barn är starkare än allt.

Jag vet att ni som är gravida och läser denna text tycker att den är fruktansvärd och avfärdar den så fort ni förstått vad den handlar om. Men jag vill bara säga det, att det är ingen fara om ni känner tusen känslor när ni får barn. Det går över. Och det är inte så konstigt, amningshormonerna är dubbelt så starka som graviditetshormonerna så lite knäpp är man som ammande.

Och att få barn är det bästa som kan hända dig – oavsett alla andra känslor du känner den första tiden. Det om något lovar jag dig.

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB