Startsida / Inlägg

Svar på era gravidfrågor!

av Amanda Schulman

         Annika 
Undrar om ni tänkte ha Charlie hemma från dagis de första veckorna efter att bebisen kommit? Det är annars ett bra tips som vi fick innan vår tvåa kom. Tydligen minskar det risken för svartsjuka, det äldre barnet kan ju annars känns sig uteslutet och bli väldigt svartsjukt. ”Där är de tre hemma och gosar och jag får inte vara med”. Vi gjorde så, 3-åringen var hemma från förskolan de två pappalediga veckorna, kändes jättebra att bonda alla som ny familj! Kram och tack för en trevlig blogg!

 

Bra tips! Jag har bara tänkt att om hon inte vill gå till dagis så får hon vara hemma.

 sara 
Hej Amanda! Jag tycker att du verkar vara en så härlig och vettig person. 
Sen har jag en väldigt personlig fråga. Du ser ut att ha hållit vikten väldigt bra under graviditeten. Hur mycket startade du på och hur mycket väger du idag? Har för mig att du skrivit tidigare att din normalvikt ligger runt 60 kg.
Om du jämför med din förra graviditet, hur såg viktkurvan ut då?
Tänker du mycket på vad du stoppar i dig eller har du bara en fantastisk förbränning?
Många lyckoönskningar från Sara

Jag har bara haft tur som inte gått upp så mycket. Jag tänker inte ett dugg på vad jag stoppar i mig. Det är det enda roliga man har under graviditeten. Jag tror att jag har gått upp lite mer än min förra graviditet. Men framför allt så verkar jag inte få så mycket vatten i kroppen vilket annars gör att man går upp i vikt.

 Sonja 
Det står säkert alldeles rätt till och jag tycker inte att du är ett dugg känslig som storgråter när din man svarar som han gjorde. Det är nästan så att jag undrar om du skojar lite med oss – vem säger så?! Men det är också lite roligt, för vissa skulle kalla det ett typexempel på manligt-kvinnligt. Han får frågan och svarar på den helt enkelt, när hon egentligen ville höra några tröstande ord. Om man nu tror på ”manligt-kvinnligt” – vilket jag inte gör. Jag tror mer på olika sinnestillstånd. Du är känslig just nu – vilket inte alls är konstigt.
Hälsa Alex att han ska gå och kamma till sig! 😉

Kram

            



 Emma 
Frågestunder är underbara. Mer såna!
1. Kommer du (och Hannah) att ta en paus med podden nu när bebisen snart kommer, eller kommer ni försöka fortsätta som vanligt med en gång i veckan? 
2. Vill ni ha fler barn i framtiden?
Kram!

1. Jag kommer att ta en paus i kanske två veckor, men podden kommer att finnas kvar och det blir två överraskningsprogram när jag är borta. Det blir väl bra?

 Jennie J 
Hej! Har du skrivit ngt förlossningsbrev Amanda? Vad ska du ha för smärtlindring?

Jag ska göra det nästa vecka. Jag tänkte faktikst bara skriva att jag vill ta det som det kommer. Jag vill inte bestämma mig för något innan då en andragångsförlossning kan vara så olik den första.

 Linda 
Hejsan Amanda!
Tycker att det ar jatte intressant att folja din blogg…. Speciellt nu nar jag sjalv gravid med forsta barnet i mitten av vecka 38.
Hur kandes det nar for dig nar det var dags for labor med Charlie? Visste du direkt att det var dags? Ar sa nyfiken pa detta eftersom att jag nu gar runt och vantar otaligt pa detta moment ;))
…och tack for ditt inlagg om BB vaskan! Massa saker jag inte tankt pa.
x
Linda
http://linda-lostinswitzerland…

Jag förstår precis vad du menar. Jag befinner mig nu i samma situation att jag undrar mycket hur det kommer att kännas när jag verkligen förstår att det är dags. Man glömmer så fort… Men ja, jag kände verkligen att det var riktiga värkar när det väl kom. Det går inte att missförstå. Lycka till!

 Johanna 
Hej härliga Amanda!
Tack för en fantastisk blogg! Är själv relativt nybliven mamma (ja eller sen 6 månader tillbaka då…). Tänkte bara höra om din inställning till amning och allt runtomkring det? Märkte själv att detta är en brännhet fråga när min bebis kom. Alla och jag menar ALLA har ju en åsikt i ämnet, du vet; offentlig amning eller inte, okej att ge ersättning också eller inte, hur länge/ofta/mycket man ska amma, osv osv i oändlighet! Som förstagångsmamma är man ju rätt påverkbar och för många tror jag att det är svårt att känna efter själva vad de vill? Jag gillade att amma, det var praktiskt och mysigt på många sätt och vis men det var också en lättnad när det var färdigt, detta var ju inte helt okej att säga överallt. Hjälp vad folk kan vara dömande och då talar vi ju ofta om andra mammor (de som ju borde stötta och peppa varann) hur kan det vara så!? Alltså ja du märker att detta är en fråga som engagerar mig. Så hur tänker du generellt och som blivande tvåbarnsmamma? Kanske en alldeles för stor fråga? Vore intressant att höra dig och Hannah diskutera detta i en kommande pod annars :)
Fortsätt vara den du är och stort lycka till inför kommande förlossning och bebistid.
KRAM Johanna

Ja, mammor kan verkligen vara det värsta släktet. För mig gick det inte så bra med amningen. Till en början gjorde det det, men sedan sinade mjölken och Charlie blev inte nöjd. Jag kämpade på i fyra månader och det var känsligt för mig då. Jag ser fram emot att amma den här gången, men jag kommer inte att vara så hård mot mig själv om det inte går vägen.

 Emma 
Hej hej! Jag som bara är 20 år och aldrig har varit gravid tycker att det vore kul att få reda på lite om vad som händer efter förlossningen, eftersom man inte hör så mycket om det annars. Nu menar jag verkligen allt möjligt, från hur länge man måste stanna på BB efteråt och vad som händer där till vad som händer med kroppen. Jag kommer till exempel ihåg att jag läste i någon chick lit-roman att man måste bära något slags papperstrosor i veckor efteråt, stämmer det?
Lycka till med resten av graviditeten och förlossningen!

Det r väl olika för alla hur länge man måste stanna på BB. Men allt det andra får du aldrig höra om för att det är ganska så hemskt. Ingen berättar för en att man blöder i många många veckor. Men du behöver inte ha papperstrosor, det räcker bra med vanliga fräscha bindor. Det bästa med allt det här är att du inte bryr dig så mycket. Du har något viktigare att tänka på – din bebis. Men visst kan det vara jobbigt om du har ont eller så.

 Awa_wik 
Mina bästa tips inför andra barnet (kom inte på någon bra fråga)
- prata massvis om barnet i magen sista tiden, lek gärna doktor så kan Charlie lyssna på magen och säga om Frances är glad eller ledsen där inne.
- Försök ha alla Frances kläder, blöjor, skötlappar osv så Charlie kommer åt. En stolt storasyster som får hjälpa till att hämta saker är oftast nöjd… Sen är det ibland väldigt skönt att kunna få den hjälpen.
- Ta fram alla babysaker några veckor innan bf så Charlie hinner vänja sig vid dem. Vår stora tjej rev och slet i alla små kläder och kunde inte kolla sig mätt på dem ett tag. När spjälsängen kom fram skulle hon sova i den 2 nätter. De små blöjorna skulle testas innan de fick läggas i lådan
Lycka till med allt!
Kan inte gå annat än bra med så kloka föräldrar!
Hälsningar Awa.

Tack för bra tips!

 Ulrika 
Vilka fina och bra råd från dig Awa! Vi köpte en docka med blöja och dockskötbord som vår dotter fick när vi kom hem med lillasyster. Då kunde hon stå bredvid och byta på dockan när vi bytte på bebis. Eller låtsasamma dockan under amning. Vi hade också hemma storasyster från dagis för hon började inte förrän hon var 3. Mkt skönt att slippa era iväg en sovande bebis på lämning o hämtning t ex.

Bra tips!

 Maja 
Hej!
Jag undrar om du skrev ngn förlossningsberättelse efter Charlie kom, och om du i såfall kan tänka dig att lägga ut den igen? 
Vore kul och läsa! :)
Lycka till! 
Kram M

Jag tror att jag har gjort det. Jag ska leta i min gamla blogg.

 Linda 
Undrar vart ditt armband kommer ifrån, det med lite kraftigare länk men ett hänglås med ett A på?Det är fantastiskt fint.

Tiffanys!

 ap 
Du är så himla härlig. Och vacker! Jag blev rörd på något vis, då jag läste detta, för det var så fint 🙂

Tack, vad snäll du är!

 Anna Gson 
Hej!
Hur är din taktik för att lyckas vila inför förlossningen? Jag är gravid i v 34 med andra barnet och börjar bli trött (har liksom du ingen strålande nattsömn). Om/när jag slutar jobba (och tar föräldraledigt för bebisen) så får storebror bara vara på dagis 15 h/vecka och rent krasst så är det scenariot betydligt mindre vilsamt för mig än att jobba – alltså är min plan att jobba fram till BF och efter det kommer nog både jag och min man att vara hemma (föräldralediga med varsitt barn). Hur löser du/ni detta? 
Hälsningar Anna

Det är svårt att planera, men jag ska försöka vila på dagen när Charlie är på dagis. Att vara utvilad är viktigt för en bra förlossning, men det är inte alltid det går. Ta varje chans bara.

 trollis 
Hoppas du kunna amma längre den här gången eller lutar det kanske åt att skita i det där med amning helt? Ska Alex jobba på som vanligt efter att bebisen kommit? (och då menar jag längre fram än två veckor. Alltså de närmaste månaderna efter bebisen kommit). Har du någon kompis som är gravid samtidigt som du?

Jag ska amma så länge det går. Hoppas på minst sex månader. Alex är ganska flexibel i sitt jobb och kan framförallt jobba hemifrån så han kommer att hjälpa mig så mycket som jag behöver tror jag.

 Jenny 
Har du några cravings?
Har du ”fuskat” och ätit något du inte ”får” äta?
KRAM och tack för världens bästa tidning!!! Älskar den.

Vad kul att du tycker om tidningen! Jag har ätit extrema mängder risgrynsgröt om det nu är en craving. Blev sugen nu när jag skrev det.

 Hannah 
Jag undrar vad Charlie heter i mellannamn! Har ju inget med din graviditet att göra, men jag blev nyfiken. Och så vad lilla Frances ska få för mellannamn, om de har några vill säga.

Hon heter Lina efter min bästa vän och Sunnanäng efter mig och mina systrar.

 Malin 
Hej Amanda!
När är dottern beräknad att komma ut?
Kom Charlie på BF, före eller efter? Hur många dagar före/efter kom hon, om hon nu inte var punktlig? :)
Lycka till med förlossningen!
/Malin

Charlie kom sex dagar sent, men jag tror att denna kommer att komma innan bf. Jag är beräknad till slutet av denna månad.

 Tjindar 
När är ditt bf?

Slutet av oktober.

 Isabelle 
Jag undrar om du inte känner dig lugnare när du ska ha ditt andra barn? Jag har fått för mig att det är större risker för en förstföderska, tex med bristningar.
Undrar också hur det går med tidningen nu när du är höggravid och sen när bebis kommer, inte kan du väl köra på som vanligt med den? Eller har du förberett ”dina” artiklar i somras?

Jag är nervös, men kanske lite lugnare då jag nu vet att min kropp kan föda barn. Sen vet man ju aldrig vad som händer och ont gör det ju!

Jag har förberett lite för tidningen, men sedan kommer jag att vara med på det jag måste – med bebisen under armen såklart!

 Gäst 
Jag undrar hur Charlie reagerar när hon ser sin mamma gråta titt som tätt? Tack för en ärlig blogg<3

Hon ser sällan det. Jag släpper inte loss tårarna framför henne.

 Jenny 
Hej! Hur har ni tänkt kring vagn, kommer n att skaffa syskonvagn, eller anv två?
Kram och lycka till!!

Vi har beställt en syskonvagn från Brio!

 Hemmafrun 
Hej Amanda! Om du behöver något att göra på nätterna, så kom jag på det perfekta tidsfördrivet eftersom vi verkar ha samma smak vad gäller serier. Parenthood heter en fantastisk serie och man blir alldeles varm när man ser den. Jag både gråter och skrattar omvartannat till varje avsnitt! Handlar om fyra vuxna syskon och deras familjer, som man följer i vardagen genom stort och smått med allt vad det innebär, oro, glädje, sorg etc. Stor igenkänning för oss mammor. Äkta sliskig Amerikansk feel-good, du kommer älska den!

Härligt! Det ska jag kolla på!

 Karin 
Jätteroligt! Du är underbar Amanda och jag älskar att följa dig här och där.
Jag är själv i v 7, första barnet. Därför uppskattar jag jättemycket tips som ex inlägget om din packade bb-väska, fortsätt med tips och inspiration!
Vad bör man ha gjort innan sista månaden som man kanske inte orkar på slutet?
Kommer Frances sova i er säng eller i spjälsäng, hur gjorde ni med Charlie? Inte meningen att snoka utan detta är något jag själv tänkt på mycket på sistone då jag och pojkvännen delar en 140 säng i ett minimalt sovrum..
Har ni köpt skötbord till ert fina badrum eller var har ni det?
Stort lycka till!

Hon får sova i vår säng först och sedan flytta över till spjälsäng när hon inte ammar lika ofta på nätterna. Sista månaden ska du bara vila och äta!!!

 Annie868 
Om Charlie blir svartsjuk när du ammar eller i förebyggande syfte låt henne vara delaktig i pysslandet med lillasyster till exempel att ge nappen, bädda om och hämta saker.

Vi tränar redan på detta med att hon ska hjälpa till med allt så jag är helt inne på din linje!

 Camilla 
Om du ska jämföra tiden medan du var gravid med Charlie och nu?
Vad har du märkt själv och vad har du fått höra av Alex?

Det har varit lite jobbigare den här gången, men det är nog bara för att jag redan har ett barn som såklart kräver sin mamma.

 Clara 
Undrar hur mkt du gått upp samt ditt sf-mått och vecka 🙂

Jag vet faktiskt inte riktigt. Ska kolla med barnmorskan.

 Malin 
Amanda, du är så fin!

Tack gulliga Malin!

 Josefine_879 
Har du fått bristningar på magen eller övriga kroppen under dina grvaiditeter?

Jag har fått röda strimmor på magen, men då har jag smörjt med olja som en tok och då har de gått bort.

 Josefine_879 
hur ser charlie på sin ”främmande” lillasyster? Förstår hon vad som är på gång? Och hur ska ni göra med henne om det blir en oplanerad förlossning. Ska hon följa med till sjukhuset? Eller ska hon få träffa sin syster efteråt? 🙂

Hon pratar om Frances flera gånger om dagen och planerar för det, sen kan hon få en chock ändå, det vet jag inte. Vi vet inte hur vi ska göra med bb än. Det beror på hur alt går och hur länge jag måste stanna.

 Mikaela 
Vad ser du fram emot mest med att få ditt andra barn? <3

Allt! Att vi ska bli fyra! Att jag ska få ha en sån där liten igen. Att få vara med om det här stora. Att ge Charlie en syster. Ja, det är så mycket!

 http://woodwoods.blog.com/ 
Ingen fråga, ville bara önska dig all lycka och passa på att berätta hur vacker jag tycker att du är. http://woodwoods.blog.com/

Tack snälla du!

 Holly 
Kanske inte har jättemkt med graviditeten att göra men med bebisen;
1) hur ser du på amningen denna gång? Ska du amma?
2) har ni två sovrum? Ska barnen få dela när de blir äldre el ska ni flytta?

Jag ska amma! Bebisen får sova hos oss först och sedan flytta in i Charlies rum. Jag tänker att det bara är mysigt för dem.

 Jojo fäll ihop


Vi ska få syskon i vår, funderar lite på hur man gör för att det ska bli bra för äldre syskonet. Tänker du något kring det? 
Undrar vad lilla Frances heta i mellanamn? Mycket fint namn, fin mage, mysig lägenhet.

Tack! Charlie har fått vara med hos barnmorskan många gånger och vi pratar och planerar med henne så jag hoppas att hpn känner sig delaktig. Sedan är det väl bara att hålla tummarna!

  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson , Jenny Åsell och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB