Startsida / Inlägg

En annan typ av mammaledighet

av Amanda Schulman

När jag fick mitt första barn var jag anställd på ett stort bolag och ”gick på mammaledighet” i ett och ett halvt år. Den här gången blev det annorlunda.

Jag har jobbat till och från i sex månader nu och jag tänkte dela med mig lite om hur det är om det är någon som går i tankarna om hur man kan vara mammaledig och arbeta samtidigt.

Jag driver då ett eget bolag med min syster som många av er vet. Därför är det ingen annan som bestämmer över mig, alltså jag har ju ingen chef. Däremot så gick det inte att ersätta mig med en vikarie, utan det var bara att jobba på.

Men för mig betyder inte ”att jobba” samma sak som att vara borta från min bebis. Jag tar med mig henne överallt. Och det är helt ok då jag inte har någon chef som säger att jag inte får det och träffar nästan bara trevliga människor i trevliga miljöer.

Jag tror att denna ålder på bebis är lättast för nu nöjer hon sig med att sitta i mammas knä. En ettåring är väldigt mycket svårare.

Men det här har passat mig mycket bra eftersom jag inte är en person som ska vara hemma själv för mycket utan några som helst planer för dagen. Jag mår inte bra av det. Och jag kan ju lika gärna äta lunch med min syster och prata jobb än med en mammaledig vän och prata om annat.

Det är inte så lätt att vara kvinna dessa dagar. Vi ska både göra karriär och föda barn. Just därför måste vi kanske hitta nya sätt att göra det på.

Jag har några tips efter sex månader som arbetande mamma till bebis.

 • Boka ingenting innan klockan tolv. Och absolut ingenting innan klockan tio. Du behöver de lugna mornarna och förmiddagarna. Du vet aldrig hur natten innan var.
 • Packa skötväska och vagn som om ni skulle vara borta i två dagar. Allt kan hända. Tre ombyten nerbajsade på en kvart till exempel.
 • Inget jobb är viktigare än din bebis. Allt går att boka av. Till och med i sista sekund.
 • Boka inga heldagar, du orkar inte det.
 • Omge dig med människor som har barn eller är väldigt förstående.
 • Var förlåtande mot dig själv. Den här bloggen till exemple är inte så bra som den alltid har varit just för tillfället. Jag försöker bara få ihop allt och ibland är det inte så lätt. Man gör så gott man kan. Din bebis är det viktigaste, resten kommer i andra hand.
 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB