Beautifulones

en blogg skriven av Annika Marklund

Startsida / Inlägg

Symaskinsfunderingar.

av Annika Marklund

Bernette46_sewingmachine_2_0.jpg

Den här symaskinen är min. Jag har köpt den. Anledningen till att jag köpte just den var inte att den var svart eller hade ett smågulligt blommönster på sidan, nej, anledningen var att det var den billigaste symaskin de sålde i Berninabutiken på S:t Eriksgatan. (Men det är förstås inte helt fel att den är lite söt också.)

Jag köpte den framför allt eftersom vi, om exakt en vecka, flyttar till ett hus med väldigt låg takhöjd. Alltså kommer inga gardiner någonsin att passa, utan de måste sys upp. Om det nu heter så. Och då tänkte jag: jag är tjugosex år, jag är husägare. Då är det inte mer än rätt att jag också blir symaskinsägare. En sådan som kan korta för långa gardiner.

Nu har jag bara ett problem. Jag har ingen aning om hur man använder en symaskin. Jag upptäckte tidigt att jag inte var någon slående talang i syslöjd, så jag satt av tiden och pillade med korsstygn tills jag lyckades tjata mig till att få byta till träslöjd. (Jag har aldrig varit överdrivet förtjust i att ägna mig åt sådant jag helt saknar begåvning för. Typ skidåkning, bilkörning, matte, aerobics och att shotta tequila.)

Så, jag måste fråga er – är det svårt att sy på symaskin? Kan man använda vilka trådar som helst, och var köper man tråd? Finns det något särskilt man ska tänka på? Vad ska man se upp för? Hur vet man om man ska använda, eh, raksöm eller sicksack, och så?

(Jag antar att det finns en instruktionsbok i kartongen, tänkte vänta med att packa upp maskinen tills efter flytten till huset. Men jag hoppas verkligen att det står hur man trär symaskinen och hur man ställer in alla inställningar. Det borde det göra, eller hur?)

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB