Startsida / Inlägg

Smärta i långfingerlederna pga rullskidorna

av Bengt

Jag märker hur kroppen sakta aktiveras bit för bit, steg för steg efter alla dessa år av träda. Varje del av kroppen måste tydligen få utstå sin smärta för att komma i gång igen. När en svag led blivit stark, ja då är det dags för nästa led att överbelastas och så håller det på stegvis i takt med att kroppen och lederna blir starkare och därmed tål mer och mer påfrestningar. 

Förra året var det ganska vanligt men i år har jag inte haft några direkt bekymmer förrän nu. Började härom veckan känna av lite smått i långfingerlederna när jag stakade. Och eftersom jag försöker åka rullskidor varannan dag och dessutom kan ta i hårdare nu än tidigare år så hinner inte överansträngda kroppsdelar vila tillräckligt. Och särskilt när det gäller leder. De kan behöva veckor och månader av vila för att återhämta. Vilket jag givetvis inte har tid med.

Men det verkar som att långfingrarna fastnar mot den sträva ytan på stavarnas handtag när jag dubbelstakar.  Detta i kombination med en dålig handlovsrem och handskar som inte är optimala. Kanske lite för korta? Det gör att lederna i långfingrarna påfrestas hårt i varje stavtag och ju mer du åker och desto mer irriterade lederna blir desto känsligare. En ond cirkel helt enkelt.

Just nu bor jag dock i Malung och det gör det inte helt lätt att impulsivt lösa problemet genom nytt material. Igår var jag iväg och letade efter handskar.Tyvärr ingen som hade några hemma utan foder. Det måste beställas hem i sådana fall. Men då blir det ju svårt att prova dem innan. Även stavarna är ett dilemma. 7 mil norrut (Sälen) finns det gott om stavar och annat trevligt men säsongen drar ju inte igång där förrän tidigast november. Ett tredje alternativ är därför att åka till Mora som har något större utbud än Malung men dit är det nästan tio mil och skulle innebära en resa på nästan 20 mil. Dessutom måste ju resan göras på arbetstid, eftersom åker du senare är butikerna stängda. Och tillråga på allt lär det ju även vara svårt att få nya stavhandtag pålimmade medans du väntar. Troligtvis vill de ha in stavarna och fixa det över natten. Det i sin tur skulle innebära att jag skulle behöva övernatta i Mora. Eller åka hem till Malung och sen tillbaka till Mora igen imorgon.

Känner igen dilemmat från tiden då jag bodde i Sälen. Bara att besikta bilen eller laga något mindre fel krävde en dag eller två plus 20-40 mils bilresande.

I en större stad hade man bara promenerat förbi någon av de välsorterade sportbutikerna och löst problemen samma dag. Du hade kunnat gå förbi på lunchen och sen hämta grejerna på kvällen eller vid frukost dagen efter. Det är faktiskt nackdelen med landsbygden. Möjligheten till spontanitet begränsas ofta kraftigt. Du måste vara betydligt mer planerande här.

Tänkte ta en långrunda idag annars….fortfarande lite ont i halsen, men jag tror att det kan vara en blåsa på tungan längst bak. Alltså falskt halsont. Så det borde inte vara någon fara. MEn att köra en långrunda på 2-3 mil med överbelastade leder är inte bra. Kan ju i värsta fall leda till att man måste vila betydligt längre sen… får ta mig en funderare där!

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Elliot Morseth Edvinsson, Jennifer Snårbacka och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB