Startsida / Inlägg

2014 blir Kevin Costners år?

av Stefan Hedmark
Skärmavbild 2014-01-01 kl. 22.11.49

Det fanns en tid då Kevin Costner var kung. Efter genombrottet med ”De omutbara” och ”Ingen utväg” 1987 följde raskt en serie av populära och mycket sevärda filmer som ”Bull Durham”, ”Drömmarnas fält”, ”Robin Hood: Prince of thieves”, ”JFK” och ”Bodyguard”. ”Dansar med vargar” visade att han även kunde regissera ett på papperet nästan överväldigande stort projekt och han belönades med en Oscar för den. Westerns och baseballfilmer blev ett signum, något som mer eller mindre gjorde honom till en amerikansk ikon.

Sedan kom bakslag som ”The postman” och ”Waterworld” – den senare filmen blev visserligen en kassasuccé även den, men beryktad som oerhört kostsam. Biobesökarnas intresse för Costner falnade snabbt när vi närmade oss 2000-talet. De tidigare årens succéer lär aldrig komma tillbaka för honom.

Men på papperet ser 2014 riktigt lovande ut för Kevin – åtminstone kommersiellt. Det senaste året har han värmt upp genom att vinna en Emmy för miniserien ”Hatfields & McCoys” samt spela Clark Kents pappa i ”Man of steel”. Om två veckor ser vi honom i ”Jack Ryan: Shadow recruit”, ett actionladdat försök att återuppliva Tom Clancys filmagent. Han har inte huvudrollen, men väl en tyngre biroll.

Redan i februari kommer ytterligare en actionfilm med Costner. I ”3 days to kill” har han huvudrollen som en Secret Service-agent som tvingas göra ett sista fartfyllt uppdrag. Eftersom manuset är delvis skrivet av Luc Besson har jämförelser gjorts med ”Taken” och alla andra actionthrillers som Liam Neeson har gjort de senaste åren. Trailern skvallrar faktiskt också om en ambition att ta Costners karriär i en Neeson-liknande riktning. Det är extra roligt att en ny actionrulle med just Neeson, ”Non-stop”, också har premiär i USA någon vecka senare. Herrarna får slåss om tonårspojkarnas hjärtan.

MV5BMjAyOTMxMjA3Nl5BMl5BanBnXkFtZTgwMTMwNjQ4MDE@._V1_SX640_SY720_

Kevin följer upp allla actionfester med ”Draft day” i april. Och enkelheten i den här affischen visar att än tror pr-människor på Costners dragningskraft – särskilt om han figurerar i något så helylleamerikanskt som ett footballdrama. Det doftar verkligen traditionell Costner om den här filmen.

Jodå, visst finns det möjligheter för karriären att blomstra igen under året.

Foto: AP

Alejandro González Iñárritu American horror story Angelina Jolie Birdman Breaking bad Golden Globes Harrison Ford House of cards Ian McKellen Kevin Spacey Lego-filmen Liam Neeson Matthew McConaughey Meryl Streep Michael Keaton Oscars Simpsons Star wars Stellan Skarsgård Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB