Klassisk skräck

av Jens Peterson
A scene from THE BOY
++

The boy

Regi William Brent Bell, med Lauren Cohan, Rupert Evans, Jim Norton.
SKRÄCK
Ett tomt barnrum. Leksaker, porslinsclowner, olycksbådande pianoklink. En bil, filmad ovanifrån, på väg mot ett ödsligt jättehus. Greta (Lauren Cohan, från bl a ”The walking dead”) har flytt en våldsam pojkvän i USA och åkt till England för att som barnflicka tjäna ihop pengar nog för att börja ett nytt liv. Där visar det sig att hon hamnat hos ett vrickat par, och att pojken hon ska ta hand om är en docka. Lättförtjänta pengar, tänker hon, och dricker lite rött och läser glansiga tidningar när paret lämnar henne ensam och åker på semester.
Men dockan, har den inte lite… stirrande ögon? Och vad är det för fotsteg, buller, barnskratt och barngråt som hörs i korridorerna? Den där jordnötssmör- och syltmackan utanför sovrumsdörren, var kom den ifrån?
”The Boy” är standardskräck, med klassiska ingredienser och de är klassiska av en anledning: man hoppar till, man ryser och sitter på halvspänn även när det man ser inte är särskilt bra.
Emma Gray Munthe

Kategorier Bio

Ny blogg för film

av Jens Peterson

Nu flyttar vi vårt bloggande till en ny plats.

film-bloggen1960x2801-1400x200

bloggar.aftonbladet.se/filmbloggen/

Här kommer vi med nyheter, åsikter och rapporter från allt i filmvärlden. Det som visas på bio, det som hamnar på dvd eller strömmas ut på olika digitala plattformar.

Den här bloggen drar för ridån och sopar bort popcornet från golvet.

 

Kategorier Bio

Borgen möter Tom Hanks

av Jens Peterson

INFERNO - Florence Photo Call
FLORENS. Sidse Babett Knudsen, som vi älskat som danska premiärministern Birgitte Nyborg, har en stor roll i ”Inferno”. Tom Hanks spelar Robert Langdon för tredje gången och Ron Howard är åter regissör.
Filmen, som bygger på Dan Browns thriller från 2013, har nu börjats spela in och får premiär hösten 2016.
– Publiken har visat en enorm aptit på Robert Langdons äventyr och Inferno har alla intriger och action de kan önska sig, säger Ron Howard.
Både ”Da Vinci-koden” och ”Änglar och demoner” har varit stora publiksuccéer på bio.
På bilden ovan är huvudpersonerna på plats i Florens. Tom Hanks, Sidse Babett Knudsen, Ron Howard och författaren Dan Brown som står mellan Omar Sy (”En oväntad vänskap”) och Felicity Jones (The theory of everything”.

Kategorier Bio

Sevärt på dvd

av Jens Peterson

frankie_alice_nordic-13540150-frntl
Färre filmer får chansen på bio. Den här veckan har det kommit en rad filmer som är värda uppmärksamhet direkt på dvd.
Som ”Frankie & Alice”, där Stellan Skarsgård har ena huvudrollen mot Halle Berry. Den bygger på verkliga händelser om en strippa som har flera motstridiga personligheter inom sig. Hon får vård av en psykiatrisk läkare spelad av Skarsgård. Filmen var klar 2010 och Halle Berry blev Golden Globe-nominerad för rollen. Först nu når ”Frankie & Alice” Sverige.
Ett annat sevärt par är Juliette Binoche och Clive Owen i ”Words and pictures”. De är lärare som möts på skolan när hon är nyanställd. Han undervisar i engelska och litteratur, hon i konst och teckning. Det blir en strid om vilket som uttrycker känslor bäst. I kärleksdramat dominerar också hans alkoholism och hennes reumatism.
”Top dog” är en stark brittisk gangsterthriller kring fotbollshuliganer.
”Serena” är inte lika bra som de ovanstående, trots att den är regisserad av Susanne Bier. Och har Jennifer Lawrence och Bradley Cooper i huvudrollerna. David Dencik har en annan viktig roll i dramat kring ett sågverk i Carolina 1930. Susanne Biers filmer verkar bli bättre när hon själv skriver manus.

Kategorier Bio

Vi måste prata om ”Outlander” och den där smiskscenen…

av Sandra Wejbro
Sam Heughan och Caitriona Balfe spelar huvudrollerna i ”Outlander”.
Sam Heughan och Caitriona Balfe spelar huvudrollerna i ”Outlander”.

I lördags var den tillbaka på Viaplay efter några månaders uppehåll – den största fantasysuccén i ”Game of thrones” skugga – skotteporriga kvalitetsserien ”Outlander”.

För amerikanska kanalen Starz har serien blivit en stor framgång som dragit in stora (främst kvinnliga) tittargrupper. Tydligen ser ca 5,1 miljoner amerikaner varje avsnitt via olika tv-tjänster. Tack vare serien har även turismen till 1300-talsslottet Doune Castle (Castle Leouch som är hem till klanen MacKenzie) exploderat, rapporterar skotska medier.

Medan det skrivs spaltmeter om ”Game of thrones” i svenska medier har det varit rätt tyst om ”Outlander”. Delvis beror det säkert på att den ”bara” visas på en streamingtjänst här, delvis på att publiken främst är kvinnlig. Medan ”Game of thrones” perspektiv är episkt brett, fokuserar ”Outlander” på relationen mellan 1900-talskvinnan Claire (Caitriona Balfe) som på semester i Skottland skickas 200 år tillbaka i tiden och där förälskar sig i den skotske vildhunken Jamie (Sam Heughan).

Kulturkrocken mellan de två tidsepokerna blir total – men ingen händelse är så kontroversiell som den som utspelar sig i lördagens avsnitt (spoilervarning!). Efter att Claire vandrat ut i skogen och blivit infångad av den sadistiske brittiske generalen Black Jack Randall (Tobias Menzies) tvingas skottarna med Jamie i spetsen rädda henne från Fort William. Det skotska 1700-talets seder tvingar Jamie att straffa Claire för att hon utsatt männen för fara – genom att smiska henne till rätta.

Det är en rätt magstark scen som upprört ”Outlander”-fansen sedan Diana Gabaldons bok kom ut 1991.

Nu ska det bli smisk.
Nu ska det bli smisk.

Hur kan Jamie fortsätta vara en charmig hjälte – efter att han misshandlat sin fru?

Samtidigt är han ju en 1700-tals-krigare med skotska klanseder i blodet. Det vore konstigt om han plötsligt förvandlats till en modern man.

Det blir en märklig krock där både vi tittare och Claire först tror att Jamie skämtar, men sen utvecklar det sig från humor till något rätt våldsamt. Jämfört med boken har seriens skapare Ronald Moore gett Claire chansen att slå tillbaka hårt. Ändå blir det lite konstigt och ”Fifty shades”-snett att de försöker blanda in något sexuellt i bestraffningen genom att fokusera så hårt på Claires rumpa.

Jamie förstår dock snart att det han gjort är fel och att han inte kan överföra klanens regler till sitt äktenskap. Återigen blir han seriens charmknutte och tragiske hjälte. Claire förlåter honom i en fem minuter lång sexscen framför öppen brasa.

”Outlander” har lyckats ta sig igenom sin svåraste scen. Med en eftersmak av lätt obehag.

Kategorier TV
Taggar outlander, viaplay

Arnold får en zombiedotter

av Stefan Hedmark

I natt visades säsongens sista avsnitt av ”The walking dead” i USA. Men zombier får vi inte nog av, det kommer att mumsas kött ett bra tag framöver. Nu är ingen mindre än Terminator själv, Arnold Schwarzenegger, aktuell i en kommande zombiefilm. Första trailern dök upp häromdagen:

Det är ju inte så ofta vi ser Arnold i ett sådant här sammanhang. Vi är heller inte vana vid att se honom i bra filmer – och det pratas en hel del om att independent-rullen ”Maggie” kommer att vara mycket sevärd. Filmen är baserad på ett manus som tidigare har listats som ett av Hollywoods mest åtråvärda. Det var 2011 (enligt Deadline) och med på denna så kallade ”svarta lista” av heta manus det året fanns bland andra ”The imitation game”, som ju tidigare i år kammade hem en Oscar.

_W5D5113.CR2

Trailern går lite i samma stil som ”Take shelter”, katastroffilmen från 2011 med Michael Shannon. Där fanns underliggande filosofiska teman som lyfte filmen ur allt det där man förväntar sig av genren. Kanske sker samma sak med ”Maggie”, som handlar om en pappa som försöker rädda sin smittade dotter undan ett öde som zombie. Det ser seriöst ut – och filmen måste ju få ytterligare ett lyft av att Abigail Breslin, en bra barnskådespelare, gör Arnolds dotter.

Skärmavbild 2015-03-30 kl. 02.50.07 kopiaSå här dödskul hade Arnold och vad som ser ut att vara en zombiestatist på inspelningarna, enligt filmens Facebooksida…

Vi behöver inte vänta länge på att få se om filmen är bra eller inte. Den kommer att släppas på både bio och video on demand i vår, enligt IMDb; svensk biopremiär år planerad, enligt sajten, till den 22 maj.

Schwarzenegger är ju för övrigt även aktuell i sommar med en ny ”Terminator”. Den beräknas få svensk biopremiär den 10 juli.

Foto: Lionsgate

Sound of music-stjärnan har slutat hata filmen

av Stefan Hedmark

Att fira 50-årsjubileum av ”Sound of music” mitt i Oscarsgalan i februari kändes kanske som en udda fågel i sammanhanget. Men musikalen vann Oscar för Bästa film på sin tid och har blivit en av våra mest älskade genom tiderna. En ”Sound of music”-feber har värmt upp Hollywood senaste tiden, inte minst i samband med att filmen visades på stor duk igen som öppningsfilm för festivalen TCM Classic Film Festival.

clanfilms3soundofmusic

Hollywoodbloggen listade häromdagen tio saker du kanske inte visste om ”Sound of music”.

Biobloggen vill inte vara sämre utan har fixat fram bilder på när en del av filmens skådespelare återförenades inför visningen av filmen på festivalen. Så här ömsint såg det ut när filmens stjärnor, Julie Andrews, 79, och Christopher Plummer, 85, sa hej igen.

Skärmavbild 2015-03-29 kl. 00.44.03 kopia

Några von Trapp-ungar fanns också på plats:

Skärmavbild 2015-03-29 kl. 00.43.41 kopia

Det här är Heather Menzies-Urich, Kym Karath och Debbie Turner och de spelade Louise, Gretl och Marta i filmen. På bilden längst upp är Heather tredje flickan från höger, Kym är lilltjejen längst till vänster och Debbie är flickan längst till höger.

Plummer mindes premiärkvällen för femtio år sedan på följande vis, enligt Los Angeles Times:

Alla karlarna på premiären gick till en bar. Vi hade ju redan sett filmen. Så vi tillbringade större delen av kvällen på krogen. Fan, jag kan inte hålla på så där längre som jag brukade…

Han var aldrig ett stort fan av filmen från början, tyckte den var för gullig, men har ändrat sig med åren. I artikeln sammanfattar han filmens värde på ett sätt som nog bäst förklarar varför ”Sound of music” fortfarande är så älskad:

Det är den sista bastionen av fred och oskuld i en väldigt cynisk tid.

Foto: Reuters, AP, Twentieth Century Fox

Här attackeras jorden – av Pacman

av Stefan Hedmark

Det fanns en tid när vi spelade Pacman och Donkey Kong. Men i sommar kommer de att spela oss i stället. I natt kom första trailern för nya actionkomedin ”Pixels” där jorden attackeras av spelfigurer som med hjälp av rymdvarelser har förvandlats till rena domedagsmaskinerna.

Tonen i trailern är seriös till en början och visar hur vårt kontaktsökande ut i rymden går snett då en främmande intelligens tolkar våra budskap på ett illasinnat sätt. Men snart övergår det till komedi, om än med saftiga actioneffekter. Adam Sandler och Kevin James har huvudrollerna. Den senare spelar USA:s president som tvingas kavla upp ärmarna och ta itu med rymdvarelserna på ett handfast sätt – lite som Bill Pullman i ”Independence day” (1996).

Skärmavbild 2015-03-18 kl. 02.55.11 kopia

I mindre roller ser vi Josh Gad (just nu bioaktuell i ”The wedding ringer”)… samt två bekanta ansikten från ”Game of thrones”, Sean Bean och Peter Dinklage. Som synes är det hockeyfrilla som gäller för Tyrion Lannister i det här fallet…

pixels-poster

En serie affischer har också släppts som visar diverse kända spelfigurer attackera USA. Pacman spelar en stor roll i trailern – svårt att inte gilla scenen där han mumsar i sig en brandbil. Det är samma filmbolag som ligger bakom ”Ghostbusters” (1984). Det ser ut att vara den stilen man är ute efter.

Svensk biopremiär beräknas ”Pixels” få den 21 augusti.

Hollywoodhårdingar lägger sig i Israels val

av Stefan Hedmark

Att Hollywoodstjärnorna ställer upp både till höger och vänster under valen i USA är vi vana vid. Men kanske inte i andra länders val? När israelerna gick till valurnorna i går hade de matats med propaganda för Benjamin Netanyahu och hans högerregering, framförd av två Hollywood-hårdingar.

Chuck Norris tog i ordentligt i sitt budskap till Israel när han sa att ett valnederlag för Netanyahu innebär en chans för ”ondskefulla krafter” att ”fokusera på Amerika”. Men det är inte bara domedagssnack i klippet. Norris flörtar även med israelerna och säger att han har spelat in flera filmer i landet och fått många vänner där. Vilken av hans israeliska projekt är han mest stolt över? Jo, actionspektaklet ”Styrka Delta Force” (1986):

DeltaForce4

Jon Voight är inte så mycket filmstjärna numera (även om han har en Oscar hemma), men är däremot populär i hårdhudade tv-serien ”Ray Donovan”. Han är också känd för sina politiska åsikter som ligger ute på högerkanten och som han gärna vädrar. Så här ser hans budskap till de israeliska väljarna ut:

Om man tyckte att Chuck Norris var något av en drama queen i sitt klipp när det gäller vad som står på spel i valet är det inget jämfört med Voight. Han börjar med att deklarera att han älskar Israel. Sedan kommer den stora attacken:

”President Obama älskar inte Israel. Hela hans agenda går ut på att kontrollera Israel. Det är för att han vill vara vän med Israels alla fiender. Amerika har inte varit sig självt sedan han valdes till president.”

Han slänger även in en Hitler-jämförelse i resonemanget, för att varför inte? Har man liksom blivit så här pass paranoid finns det ju ingen anledning att hålla tillbaka…

Foto: Golan-Globus

Såpastjärnan blir skräckikon

av Stefan Hedmark

En skräckikon är på väg att göras om. Snart får vi en ny version av ”Motorsågsmassakern”, skräckklassikern från 1974. Visst, det har vi fått förr. Klumpedunsregissören Michael Bay producerade en ganska hopplös nyinspelning häromåret.

Leatherface kallas den motorsågsvevande, maskbeklädde mördaren i den filmen. Och nu ska man söka sig tillbaka till hans barndom, precis som i tv-serien ”Bates motel” där vi följer den unge Norman Bates väg till galenskap. Men här är det tal om en film i stället. Den ska heta ”Leatherface” kort och gott. En ung skådespelare har valts för rollen, enligt The Wrap.

Så här ser monstret ut i originalet:

3016628-poster-p-1-leatherface-speaks-chainsaw-massacre-star-revisits-sweltering-house-of-horror_0

Så här ser grabben ut som ska spela honom som ung:

soaps-eastenders-johnny-carter-3

Okej. Liiite orättvis jämförelse så där rakt av. Så här tvålfager lär nog inte Sam Strike se ut i ”Leatherface”. Eller så gör han det för att skapa en effekt mot hur mördaren skulle se ut senare….

Bilden är ett pr-foto för brittiska såpan ”Eastenders”, som Strike är mest känd för. Den som är nyfiken på att se 21-åringen in action kan kolla klippet här nere. I serien spelade han en homosexuell tonåring. Han lämnade ”Eastenders” för några månader sedan – uppenbarligen för att slå igenom på andra sidan Atlanten.

”Leatherface” kommer att regisseras av fransmännen Julien Maury och Alexandre Bustillo som slog igenom med kultskräckisen ”Inside” (2007).

Foto: Vortex, BBC

Sida 1 av 21
Alejandro González Iñárritu American horror story Angelina Jolie Birdman Breaking bad Golden Globes Harrison Ford House of cards Ian McKellen Kevin Spacey Lego-filmen Liam Neeson Matthew McConaughey Meryl Streep Michael Keaton Oscars Simpsons Star wars Stellan Skarsgård Tom Hanks
  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB