Startsida / Inlägg

Så går det på Oscarsgalan

av Stefan Hedmark

Mycket känns säkert inför Oscarsgalan. Kanske är det därför vi bör förvänta oss att tappa hakan natten till måndag. Biobloggens Stefan Hedmark (SH) och Sandra Wejbro (SW) dammar av spåkulorna och berättar vilka som vinner i de största kategorierna.

12-Years-a-Slave_2787935b

Bästa film: 

SW: ”12 years a slave”. Jag tror att det står mellan den och ”Gravity”, men liksom på Golden Globes och Baftas drar nog det starka slavdramat det längsta strået.

SH: ”12 years a slave”. Den känslomässiga styrkan är vad som kommer att segra över ”Gravitys” tekniska briljans.

Regi:

SW: Alfonso Cuarón (”Gravity”). Han har utkristalliserat sig som solklar favorit under galasäsongen.

SH: Alfonso Cuarón (”Gravity”). Har bara fortsatt att imponera under sin karriär.

cate_blanchett_blue_jasmine banner

Kvinnlig huvudroll:

SW: Cate Blanchett (”Blue Jasmine”). Solklart. Hon har kammat hem precis alla priser under vintern.

SH: Cate Blanchett (”Blue Jasmine”). Har en birolls-Oscar sedan tidigare, för ”The aviator”. Nu är det dags för den stora statyetten.

Kvinnlig biroll:

SW: Lupita Nyong’o (”12 years a slave”). Den största konkurrenten i kategorin är Jennifer Lawrence, men frågan är om juryn vill ge henne pris två år i rad? Min favorit är underbara June Squibb i ”Nebraska”, den största behållningen i en annars sedvanligt mansbitter Alexander Payne-rulle.

SH: Lupita Nyong’o (”12 years a slave”). Oerhört stark insats som överglänser Jennifer Lawrence.

EXCLUSIVE: Matthew McConaughey and Jared Leto film scenes together for The Dallas Buyers Club in New Orleans.

Manlig huvudroll:

SW: Matthew McConaughey (”Dallas buyers club”). Konkurrensen i kategorin är mördande. Chiwetel Ejiofor borde naturligtvis vinna, men han är britt och McConaughey gör ett fysiskt förvandlingsnummer som juryn brukar älska. DiCaprio skulle också kunna ta hem priset, men filmen ”The wolf of Wall Street” är nog lite för omstridd.

SH: Matthew McConaughey (”Dallas buyers club”). Hans karriäromvandling är oemotståndlig. Vad som kan tala emot Matt är att Burt Reynolds och Mickey Rourke imponerade på liknande sätt med ”Boogie nights” och ”The wrestler” – men förlorade i sina kategorier, trots att allt talade för dem.

Manlig biroll:

SW: Jared Leto (”Dallas buyers club”). Han har, med undantag av Barkhad Abdi, plockat hem alla priser under galasäsongen. Leto gör en lysande insats, men i mina ögon finns det ingen större än Michael Fassbender.

SH: Jared Leto (”Dallas buyers club”). Hans rollfigur är lite klyschig, men det lär gå vägen ändå.

Foto:

SW: ”Gravity”. Vackra rymdepos-bilder lär tilltala juryn.

SH: ”Gravity”. Den där viktlösa känslan i bilderna som nästan gör en illamående – fotografen Emmanuel Lubezki är enligt en intervju i Time särskilt stolt över det.

Animerad:

SW: ”Frost”. Årets stora publik- och kritikersuccé.

SH: ”Frost”. Imponerar som saga, äventyr – och framtida Broadwaymusikal.

The-Great-Beauty_2569600b

Icke-engelskspråkig:

SW: ”Den stora skönheten” (Italien). Filmen påminner om Fellini och den italienska filmens storhetsdagar.

SH: ”Den stora skönheten” (Italien). ”Jakten” får nog se sig besegrad.

Originalmanus:

SW: ”Her”. Jag hoppas (och tror) att juryn vågar belöna Spike Jonze udda manus.

SH: ”Her”. Närmaste konkurrenten är ”American hustle”, men det är den filmens svagaste ingrediens, så jag hoppas också på Jonze.

Manus efter förlaga:

SW: ”12 years a slave” av John Ridley. Favorit strax före ”Philomena”.

SH: ”12 years a slave”. Originalboken är inte helt lätt att göra film av, så Ridley gjorde ett lysande jobb.

Dokumentär: 

SW: ”20 feet from stardom”. ”The square” om den egyptiska revolutionen har också en chans, medan makalösa ”The act of killing” är den som verkligen borde vinna. Men den fina skildringen av bakgrundssångare i ”20 feet from stardom” är den enda publiksuccén i gänget, vilket har premierats sedan hela Oscarjuryn och inte bara en expertpanel fått döma.

SH: ”The act of killing”. Sandra har verkligen en poäng, men den här filmen tycks imponera stort på alla som ser den och har tunga namn i bakgrunden, som Errol Morris och Werner Herzog. Vi får se om det räcker hela vägen.

Originalmusik:

SW: ”Her”, William Butler och Owen Pallett. Jag måste erkänna att detta är lite av ett önsketänkande, men jag älskar både Arcade Fire-Butler och Final Fantasy-Pallett och tycker det vore kul med ett lite nytänkande val.

SH: ”Gravity” av Steven Price. Den stora favoriten är också min favorit, musik som förmedlar både skönhet och fullständigt kaos på ett originellt sätt. John Williams är nominerad för ”Boktjuven”, men det får nog betraktas som något vi visste skulle ske oavsett vad han levererar.

Originallåt:

SW: ”Ordinary love” av U2 från ”Mandela”. ”Frost”-låten kan säkert också ha en chans hos den aningen konservativa Oscar-juryn.

SH: ”Let it go” från ”Frost”. Jag hade fel på Golden Globe-galan, men håller ändå fast vid den här. Dels för att det är en bättre låt än U2:s småtrista ”Ordinary love”, dels för att musikalsmockor som ”Let it go” älskas av Oscar.

Foto: Fox, Canal +, Sony Pictures Classics, Focus Features

Alejandro González Iñárritu American horror story Angelina Jolie Birdman Breaking bad Golden Globes Harrison Ford House of cards Ian McKellen Kevin Spacey Lego-filmen Liam Neeson Matthew McConaughey Meryl Streep Michael Keaton Oscars Simpsons Star wars Stellan Skarsgård Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB