Startsida / Inlägg

Festen före kraschen

av Stefan Hedmark

En trailer har dykt upp för indiefilmen ”Affluenza” som ska vara löst baserad på ”Den store Gatsby”. Den har amerikansk biopremiär i juli och utspelar sig bland rika tonåringar på Long Island sommaren 2008, strax före finanskraschen.

Man kan ju hoppas att det finns något värde här som inte syns i trailern. Kanske är soundtracket en väl genomtänkt samling av framtida listpärlor? Kanske gör Steve Guttenberg storartad comeback; han har en mindre roll. Kanske imponerar någon av de unga skådespelarna, en blandning av bekanta ansikten från ”Glee”, ”Boardwalk empire” och ”Bates motel”?

Men det uppenbara problemet med filmen är att allt verkar så – uppenbart. Termen ”affluenza” är mycket konsumtionskritisk och om man kopplar samman det med teman från ”Gatsby” samt att filmen utspelar sig 2008 är det lätt att ana att vi ska förfäras över rika snorungars slöseri. Och att det inte bjuds på mycket mer än så. Trailern verkar dessutom berätta hela storyn.

Kom igen, lite mer tuggmotstånd klarar vi allt.

Alejandro González Iñárritu American horror story Angelina Jolie Birdman Breaking bad Golden Globes Harrison Ford House of cards Ian McKellen Kevin Spacey Lego-filmen Liam Neeson Matthew McConaughey Meryl Streep Michael Keaton Oscars Simpsons Star wars Stellan Skarsgård Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Ebbe Jonsson
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB