Startsida / Inlägg

Skräcksensationen till Sverige

av Stefan Hedmark

Den hade premiär på Sundancefestivalen i januari 2014 – därefter har den blivit en ofta tokhyllad skräcksensation världen över. Ingen mindre än ”Exorcisten”-regissören William Friedkin hjälpte till att bygga hajpen med följande tweet:

Nu kommer ”The Babadook” till Sverige, med biopremiär på fredag. Och för den som inte har möjlighet att pallra sig iväg till en biograf kommer filmen även att finnas tillgänglig på video on demand från den 30 mars. Här är trailern:

Filmen handlar om en ensamstående mor som förlorade sin man i en olycka. Nu lever hon med sin son som är överjävligt besvärlig – och inte blir det lättare när de hittar en skum sagobok hemma, läser högt ur den, och sedan börjar uppleva hur dess huvudfigur, den obehaglige Babadook, antar fysisk form i deras hem…

babadook1

Jag har sett den i förväg och det är verkligen ett krypande obehag i australisk förortsidyll. Även om sista halvtimmen går lite på rutin är det klaustrofobisk – och smart – skräck, där figuren Babadook blir en nattsvart symbol för sorg och en förälders känslor av vanmakt.

Namnet ”Babadook” är ju lite, eh, udda. Regissören Jennifer Kent förklarar i en intervju med sajten The Dissolve:

Jag skrev filmen i Amsterdam – delvis i Paris – och bodde ihop med en serbisk författare. Jag frågade honom ”hur säger man ’boogeyman’ på serbiska?”. ”Babaroga”, sa han och jag tyckte inte att det lät så bra. Men jag började bolla med ”baba” och sedan kom jag på ”babadook” och det rimmade väl med allt och kändes bra. Men det är också fånigt, bara en påhittad grej.

Filmen i sig är allt annat än fånig dock. Vi får se om även Sverige faller för den.

Alejandro González Iñárritu American horror story Angelina Jolie Birdman Breaking bad Golden Globes Harrison Ford House of cards Ian McKellen Kevin Spacey Lego-filmen Liam Neeson Matthew McConaughey Meryl Streep Michael Keaton Oscars Simpsons Star wars Stellan Skarsgård Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB