Välkommen hem till Elvis Presley!

Med 600.000 besökare om året har Elvis Presleys hem ”Graceland” hamnat på plats två över USAs mest besökta hem, näst efter Vita huset. Elvis mest berömda hem är ju Graceland, men han hade även tre andra hem som han och Priscilla spenderade mycket tid i.

elvis presley, graceland

Ett hus som de hyrde i Palm Springs, på 1350 Ladera Circle, kallas numera ”Honeymoon getaway”. Det var i detta hus Elvis bar Pricilla över tröskeln efter deras Las Vegas-bröllop på Aladin hotell 1 maj 1967. Exakt 9 månader senare föddes Lisa-Marie. Huset är byggt av Robert Alexander och har en vacker utsikt över Coachella Valley. Huset har renoverats tidsenligt och ligger just nu ute till försäljning via mäklarbyrån The Altman brothers för 9,5 miljoner dollar.

honeymoon getaway, elvis presley honeymoon getaway, elvis presley honeymoon getaway, elvis presley honeymoon getaway, elvis presley honeymoon getaway, elvis presley

I tidningen Architectural Digest berättar  Priscilla;

“Det var vårat ’getaway house’, både före och efter bröllopet”. Elvis liv i Los Angeles var hektiskt och han for ständigt mellan filmstudion, konserter och olika möten. “När vi var på väg hem och närmade oss Palm Springs, så sköljde ett lugn över oss, jag älskade den känslan; något vi båda behövde på den tiden. Vi åkte till huset nästan varje helg, eller varje gång Elvis kände sig stressad”, berättar Priscilla.

Här kan du se ”Honeymoon Getaway” live:

https://www.youtube.com/watch?v=7_ejRjycd90

Året då Elvis & Priscilla gifte sig, 1967, köpte de sitt första Hollywoodhem, på 1174 Hillcrest road i Beverly Hills. Huset har fem sovrum och fem badrum, stora sällskapsytor både ute och inne, en vacker trädgård med pool och med en makalös utsikt. Huset är ritat av arkitekten Rex Lotery och det var Priscilla som fann det då de sökte efter ett hus som var ostört från fans och utan insyn. Priset på huset var då 400.000 dollar och det var även här de bodde när lilla Lisa-Marie föddes. Och det var till detta huset Elvis flyttade när paret sedan skilde sig 1972. Huset såldes nyligen via mäklarbyrån Jade Mill Estates för nästan 13 miljoner dollar. (Kolla gärna in länken till mäklarfirman och tappa hakan till helt fantastiska hus runt om i Beverly Hills).elvis presley, hillcrest elvis presley, hillcrest elvis presley, hillcrest elvis presley, hillcrest elvis presley, hillcrest

Elvis jobbade mycket i LA och paret köpte sig till slut ett hus i Palm Springs, adress 845 West Chino Canyon Road, Palm Springs. Arkitekten är den kände Albert Frey. Huset är inte lika pråligt som hans andra och här spenderade Elvis 2-3 månader om året, mellan åren 1970-77. Även detta hus är till salu, huset har inte genomgått stora förändringar sedan Elvis bodde här och är nu i behov av renovering.

Men det var på Graceland som Elvis kände sig hemma. Priscilla säger så här i intervjun i Architectural Digest;

“Memphis var lekfullt! Elvis var en fri själ, och hade barnet kvar inom sig. Vi kunde kolla filmer nätterna igenom, åka roller-blades och åka go-cart upp och ned för uppfarten till huset. Vi spelade badminton om somrarna och hade snöbollskrig på vintern. Det var så han slappnade av här”.

Här kunde Elvis och Priscilla vara sig själva, ha kul och koppla av, långt från stressen i Hollywood och även nära Elvis barndomshem. Graceland byggdes år 1939 och döptes efter förra ägarens dotter ”Grace”. Elvis köpte Graceland 1957 och det förblev hans favoritplats i 20 år, fram till hans bortgång.elvis presley, graceland Slide02 Slide03 Slide04 Slide05 Slide06 Slide07

Foton lånade från Elvis officiella hemsida. Här kan man även se en Livecam över området.

I den här lilla filmen öppnar Elvis dotter Lisa Marie upp portarna för Oprah Winfrey, och visar delar av huset som ingen utomstående någonsin sett. Sedan bjuder hon Oprah på ett frosseri a la Elvis-style, vid familjens middagsbord i Graceland. Något som heller aldrig gjorts efter hans död, 1977.

I sista filmen här nere får vi en komplett insyn i Graceland, som det ser ut när man åker dit som turist. Här får vi en informativ rundvandring från kök ända ut till stallet där Elvis hade sina hästar. Övervåningen är dock stängd för turister. Den är helt orörd enligt städerskorna, som enbart plockade bort mat och mediciner. Annars är allt intakt från den dagen Elvis gick bort, hans kläder ligger kvar i byrålådorna och saker står framme på handfatet.

Elvis hem i Graceland är både stiligt och mixat i flera olika stilar. 50, 60 och 70-talet har inspirerat inredningen, som är allt annat än minimalistisk.  En liten kuriosa… Elvis samlade på porslinsdjur och var speciellt förtjust i tigrar och apor!

Elvis gick bort 1977 endast 42 år gammal.

Fler blogginlägg från Bohemchic

Senaste artiklarna från Härligt Hemma