Startsida / Inlägg

Lite mer om våra nämndemän

av Oisin Cantwell

 

Här hittar ni dagens text om nämndemannasystemet, som jag anser bör skrotas.

Men det finns mer att säga i ämnet än vad som fick plats i min kolumn. Inte minst följande: det är viktigt att allmänheten på olika sätt har insyn i domstolsprocessen. Inte minst för att rättstillämpningen inte helt ska avlägsna sig från det allmänna rättsmedvetandet.

Men hur representativa är nämndemännen för allmänheten? Inte särskilt. Redan faktumet att de är politiker skiljer dem från människor i allmänhet. De är inte heller representativa beträffande ålder. Enligt domstolsverkets statistik för 2010 är medelåldern runt 60 år. Statistiken visar även  att det finns ett antal 85-åriga hobbydomare.

Nej, det är sannerligen ingen nackdel i en rättssal att ha livserfarfenhet. Men om vår riksdag menar allvar med att nämndemännen ska vara ett tvärsnitt av folket så är det hög tid att reformera systemet.

 • Tjänstgörande redaktörer: Mattias Kling, Tobias Johannesson och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB